Waarom het de moeite waard is om op sim only over te stappen

Heb je een standaard abonnement waarmee je ook voor je smartphone betaalt? We leggen je uit waarom het dan aantrekkelijk kan zijn om op een sim only-abonnement over te stappen.

Sim only-abonnement

Sinds het einde van 2014 zijn sim only-abonnementen populairder dan gewone abonnementen in Nederland. Uit een onderzoek van marktonderzoekbureau GFK bleek dat maar liefst 56% van alle mobiele abonnementen sim only is, en dat percentage zal alleen maar groter worden. Een sim only abonnement heeft als kenmerk dat je echt puur en alleen voor je abonnement betaalt, je bundel dus. Vooral een aantal jaar geleden was het vaak aantrekkelijker om een abonnement te nemen waar je een smartphone bij krijgt, die je dan samen met je bundel elke maand langzaam afbetaalt. Een sim only-abonnement met dezelfde inhoud als een normaal abonnement dus ook een stuk goedkoper, omdat je nou eenmaal niet een smartphone meebetaalt. Dat betekent dus dat je een smartphone in een keer moet kopen, wat dus een flinke duit kan kosten. Waarom kiezen dan toch zoveel mensen voor sim only-abonnementen?

Keuze en flexibiliteit

Als je bij grotere providers zoals T-Mobile of KPN een abonnement met een toestel neemt, dan heb je meestal niet echt veel keuze als je eenmaal een smartphone hebt uitgekozen. Per maand betaal je een relatief flink bedrag voor een pakket met een bepaald aantal sms’jes, belminuten en GB’s. Vaak heb je een relatief beperkte keuze tussen die aantallen en bovendien zit je er daarna voor maar liefst een jaar of twee jaar aan vast. Wat nou als je bijvoorbeeld verhuist of een baan krijgt waarbij je een heel andere bundel nodig hebt? Daarom is sim only vaak zo aantrekkelijk, omdat je dan veel flexibeler bent.Sim only

Veel kleinere providers bieden goedkope bundels aan die je zelf kunt aanpassen per maand, en toch heb je alsnog prima bereik omdat ze op de netwerken van grotere providers zitten. Ook omdat je niet aan een smartphone vast zit die je per se er bij wilt hebben kun je gewoon op het internet alle providers vergelijken en dan een zo voordelig mogelijke bundel samenstellen. Ben je onzeker over hoeveel data je nodig hebt? Neem dan een sim only die je per maand op kunt zeggen of veranderen!

Smartphones worden goedkoper en beter

De smartphone markt is de afgelopen jaren enorm veranderd. Dankzij de groeiende populariteit van spotgoedkope Aziatische merken zoals Huawei en Xiaomi en de dalende prijzen hoef je tegenwoordig geen honderden euro’s meer neer te leggen voor een goed werkende smartphone. Android is volwassen geworden en ook de goedkopere smartphones zijn tegenwoordig krachtig genoeg om de meeste taken uit te voeren. Ook nieuwe merken met unieke businessmodellen zoals OnePlus zorgen ervoor dat je niet langer een abonnement hoeft te nemen om een vlaggenschip in huis te halen.

OnePlus X review Sim Only
De OnePlus X

Als je vijf jaar geleden een goede smartphone wilde kopen dan was je vaak zoveel geld kwijt dat je automatisch een abonnement met een toestel koos, omdat je anders in een keer een grote bom geld kwijt was. Met een goedkopere smartphone als de Moto E of de OnePlus X kun je ook op termijn met een losse aankoop veel geld besparen. Zo bespaar je al snel meer dan honderd euro in een jaar! Met dat geld kun je een prima sim only-abonnement betalen. Ook blijven smartphones tegenwoordig vaak zo lang goed werken dat je na je abonnement net zo goed een sim only kunt nemen zodat je nog langer kunt genieten van je huidige toestel.

Vrijheid bij veranderingen

Nadat de meeste providers in 2014 overstapten op 4G is de markt weer tot rust gekomen, maar niet voor lang. Aanbieders kunnen zich enkel onderscheiden door nog meer voor nog minder aan te bieden, waardoor er een hevige concurrentiestrijd los is gebarsten. Providers stunten met gigantische aanbieding of interessante concepten, waardoor de situatie binnen een half jaar totaal kan veranderen. Waar je een half jaar geleden nog een bepaald bedrag voor een bundel betaalde, kan je nu zo 25% goedkoper uit zijn per maand. Daarom kan het enorm onvoordelig zijn als je twee jaar aan een abonnement vast zit omdat je er een smartphone bij wilde. Met een sim only-abonnement ben je vaak flexibeler en kun je snel overstappen als een bundel goedkoper is geworden.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters