Telefoon ’s nachts opladen: doen of niet doen?

Je laadt waarschijnlijk elke dag je smartphone op, misschien zelfs de hele nacht. Maar is dat opladen wel goed voor je toestel?

Smartphones opladen: een ingewikkelde kwestie

Het is een vraagstuk dat even felle aanhangers en discussies kent als geloofskwesties: is het verstandig om je smartphone de hele nacht aan de oplader te hangen? Volgens de een is dat funest voor je accu, terwijl de ander dat lachend wegwuift als een verouderd idee. Helaas is de situatie niet zwart-wit, en hebben beide kanten een beetje gelijk. Het hangt er totaal vanaf wat jij van je smartphone verwacht.

Koop je vaak een nieuw toestel?

Veel consumenten wisselen minstens eens per twee jaar hun toestel in voor een nieuwer model. Volgens experts zal dat type gebruiker geen last hebben van het onzorgvuldig opladen van zijn toestel. Uiteindelijk zal een accu het minder lang vol gaan houden, maar dat begin je pas na minimaal twee jaar te merken. Oftewel: leg je toestel gerust de hele nacht aan de oplader.

Ingewikkelder

Als je langer dan twee jaar met je toestel wil doen, dan ligt het allemaal ietsje ingewikkelder. Frequent je telefoon aan de oplader leggen heeft namelijk invloed op de lithium-ion batterijen in onze smartphones. Dat komt niet doordat ze blijven opladen terwijl ze al vol zijn, zoals veel consumenten denken, dus het is niet erg als je toestel zo lang aan de oplader ligt.

Volgens Edo Campos, een woordvoerder van oplader-fabrikant Anker, zijn opladers ‘slim’, ze stoppen wanneer ze vol zitten. Bovendien zijn Android smartphones en iPhones uitgerust met chips die er voor zorgen dat ze geen overmatige stroom absorberen.

Corroderen

Toch is het opladen zelf wel slecht voor de accu van je smartphone. De meeste toestellen maken gebruik van een technologie die ervoor zorgt dat de batterijen sneller meer stroom accepteren, waardoor ze dus sneller opgeladen kunnen worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat is weer een ander verhaal, maar het komt er op neer dat lithium-ion en lithium-polymer batterijen daardoor sneller corroderen.

Oftewel: ja, op de lange termijn zal het een negatieve impact op de accuduur van je smartphone hebben, maar de vraag is of dat zwaarder weegt dan het gemak van opladen wanneer je maar wil. Je zal immers pas na twee jaar de impact gaan merken, en het zal nog veel langer duren voordat je toestel echt significant achteruit gaat.

Oplossingen

Volgens Hatem Zeine, oprichter van Ossia, zou je kunnen proberen om een oplader te gebruiken die gemaakt is voor een minder krachtig apparaat. Denk bijvoorbeeld aan een iPhone oplader voor een iPad Pro. Je moet er vooral op letten dat je toestel niet al te warm wordt, want dat heeft wel een grotere impact op de levensduur van je accu.

Dus nee, een toestel een hele nacht aan de oplader laten hangen is niet een misdaad, want je telefoon stopt automatisch met opladen. Het gaat er meer om dat de accu van je smartphone sneller achteruit gaat als je te vaak je toestel oplaadt, al is het effect daarvan dus ook vrijwel verwaarloosbaar, zeker als je na twee jaar weer een nieuw toestel koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Non -

   Ja en nee,

   Uit het bovenstaande verhaal:
   Wordt drie belangrijker dingen gezegd.
   1 Dat de snellader niet zo goed is voor accu.
   2 de houdbaarheid van een accu is sterk afhankelijk van de aantal laad beurten.
   3 Als je om de 2 jaar een nieuwe toestel koopt. Hoef je in principe geen zorgen te maken.

   Normaal gesproken. Moet je wel na 2 jaar naar een nieuwe toestel toe.
   A) In verband met nieuwe software update. Denk hierbij met nieuwe processoren/gpu en sneller opslag media kunnen de fabrikanten zware besturing software/ games maken. Die niet meer gedraaid kunnen worden op de ouwe toestellen.
   B) abonnementen die af lopen. Kan men weer op afbetaling weer een nieuwer toestel uitzoeken.
   C) consument, fabrikant, programmeurs (app/games), providers, arbeiders , belastingdienst en de media’s zijn allemaal blij dat weer een nieuwe toestel is ontworpen.
   En NSA niet vergeten die zouden ook blij zijn om weer nieuwe hack programma te mogen maken.
   D) en de kinderen, schoonmoeder 😉 en/of arme landen waar de afgedankte toestellen naar toe mogen gaan.

   Maar even terug te komen over de 80%. Dat betekend in theorie dat het toestel nog sneller dan normaal aan de laden moet zetten. Omdat die eerder leeg is.
   Als je met 100 % een dag kan mee doen. Ga je niet reden met 80%. Ik schat zo dat je per week ongeveer 3 keer extra moet laden. Dan iemand die tot 100 % doet.
   En vergeet niet de tijd dat je kwijt bent. Met controleren van de toestel wanneer die op 80 % is geladen

 1. Edddd -

  Dus waarom zou je goed voor je spullen wanneer je ze na twee jaar doorverkoopt?!?

  Wat een mager onderbouwd verhaal met een conclusie dat blijk geeft van lak aan duurzaamheid.

Nokia 7 2018

Vijf nieuwe Nokia smartphones onthuld: van flagship tot budgetmodel lees verder

Samsung Galaxy S9 en S9+

Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus onthuld: iPhone X killer lees verder

LG V30S ThinQ

LG onthult slimmere versie LG V30: de LG V30S ThinQ lees verder

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters