5 zaken om op te letten als je van smartphone wisselt

Het is altijd leuk om een nieuwe smartphone uit te kiezen. Alle opties vergelijken, reviews lezen en prijzen vergelijken behoren allemaal tot de voorpret van het ontvangen van je nieuwe smartphone. Als je eenmaal je nieuwe toestel in handen hebt dan wil je natuurlijk gelijk aan de slag, maar er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten als je van smartphone wisselt. We zetten vijf dingen op een rijtje waar je absoluut op moet letten. Het zijn hele simpele handelingen, maar juist daarom vergeten veel mensen ze vaak uit te voeren.

Zijn je contacten gesynchroniseerd?

Het is hartstikke fijn dat Google automatisch je contacten in de cloud op slaat, mits je daar natuurlijk voor gekozen hebt, maar helaas worden je contacten niet al te vaak gesynchroniseerd. Pas dus op dat je niet zomaar je oude smartphone leegt zonder te checken of je nieuwste contacten wel in de cloud staan. Dat kun je doen via je ‘Instellingen’ onder ‘accounts’ en dan ‘Google’. Kijk gelijk even in je contacten app of al je contacten die je nodig hebt wel online staan, want het zou zomaar kunnen dat je sommige contacten (per ongeluk) lokaal hebt opgeslagen. Je kunt ze dan alsnog online opslaan, of met de hand overzetten.

Opgeslagen foto’s

Hetzelfde geldt voor foto’s. Niks is vervelender dan al je kostbare herinneringen verliezen doordat je vergeten bent je foto’s even over te hevelen naar je nieuwe smartphone of een computer. Het lijkt enorm logisch, maar het zou je verbazen hoeveel mensen hiermee toch de fout in gaan. Kijk dus goed of al je Google Photos of iCloud mapjes wel gesynchroniseerd worden, en check al je mapjes voor resterende afbeeldingen. Als je van plan bent je oude toestel te verkopen of door te geven dan is het belangrijk dat je alles goed wist. Dat kan natuurlijk met de hand, maar het terugzetten naar fabrieksinstellingen is het meest effectief.

Android accounts
Het accounts menu op Android

Verwijder je smartphone accounts

Als je niet je toestel terug naar de fabrieksinstellingen wilt zetten dan is het verstandig om al je accounts in ieder geval te verwijderen. Je kunt namelijk wel alle apps verwijderen, maar de kans is nog steeds groot dat er onder ‘Accounts’ in je instellingen nog steeds je account ingelogd staat. Een nieuwe gebruiker kan dan dus gewoon de app opnieuw installeren en in de meeste gevallen alsnog bij je gegevens komen. Enkel je Google account verwijderen is niet genoeg om te voorkomen dat iemand bij je internetgeschiedenis kan. Ook kan een nieuwe gebruiker dan alsnog automatisch op websites inloggen met jouw gegevens. Ga dus naar de instellingen binnen Chrome en verwijder je browsing data. Ga dus goed bij jezelf na: welke apps hebben persoonlijke informatie?

Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen

Smartphone reset iPhone
Zo reset je een iPhone

Je kunt jezelf een hoop moeite besparen door gewoon je toestel naar de fabrieksinstellingen terug te zetten. Dat is de meest simpele manier om alles op je telefoon te wissen, of het nou om je apps, contacten of inloggegevens gaat. Let dus wel goed op, want na het terugzetten ben je dus echt alles kwijt.  Op een iPhone kan je binnen je instellingen onder ‘Reset’ je complete telefoon wissen. Voor Android smartphones kan het per toestel verschillen waar je de optie kunt vinden, maar meestal vind je het onder ‘Privacy’ of ‘Over deze telefoon’ binnen je instellingen. Als dat niet lukt dan kun je het ook middels de Recovery Mode doen. Zet je Android smartphone uit en houdt de Powerknop en de volume knop naar beneden ingedrukt. Dan kun je kiezen voor ‘Factory reset’.

Verwijder je SIM en SD

Het zou zomaar kunnen dat je een nieuwe SIM voor je gloednieuwe toestel hebt gekregen en dat je geen SD kaartje meer nodig hebt, maar vergeet ze dan niet uit je oude toestel te halen. Een hoop informatie blijft op je SIM en SD opgeslagen, ook als je smartphone terug gezet is naar de fabrieksinstellingen. Als je de SD aan een volgende gebruiker wilt geven dan kun je het kaartje het beste opnieuw formatteren of legen op je laptop of computer. Dat doe je door in de verkenner van je computer met je rechtermuisknop het kaartje in te drukken, om vervolgens voor ‘Formatteren’ te kiezen.

Bron: Smart Mobile Phone Solutions

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters