Voorkom identiteitsfraude: met deze tips blijven je social media accounts privé

Social media platformen zoals Facebook en Twitter zijn handig om contacten te onderhouden die je in het dagelijks leven niet zo vaak ziet. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze door iedereen die daar zin in heeft gebuikt kunnen worden om je persoonlijke gegevens te achterhalen. Daarom is het belangrijk om je privacy instellingen op orde te hebben. Met deze tips komt dat helemaal voor elkaar.

Facebook

Het is nu al enkele keren in het nieuws geweest dat iemand werd ontslagen, omdat de werkgever dubieuze posts of foto’s op het Facebo0kprofiel van de werknemer had gevonden. Om te voorkomen dat dit ook jou overkomt kun je ten eerste bepalen wie precies je status updates en foto’s mag bekijken. Dit kun je doen wanneer je je status verandert of een nieuwe foto upload. Onderaan vind je een menu, waar je dit kunt instellen.

Kies je voor Public, dan mag iedereen die wel of geen Facebook heeft meegenieten. Verder kun je ervoor kiezen de content voor je vrienden zichtbaar te maken, voor specifieke vrienden of alle vrienden behalve één of meerdere. Als je echt wil dat niemand iets ziet kies je voor de optie om alleen zelf de post te kunnen bekijken. Maar in dat geval kun je evengoed niets posten. Als je de privacy settings één keer bij een foto of post hebt ingesteld, blijft deze gelden totdat je het weer verandert.

Facebook Privacy

Verder heeft Facebook ook een optie, waarbij mensen die niet bevriend met je zijn je toch kunnen volgen. Als je hier niet van gediend bent, kun je dit veranderen in de settings onder Public Posts. In dit menu kun je ook veranderen wie comments mag toevoegen aan je public posts.

Facebook Privacy

Een overzicht van wat iedereen mag zien en doen op je account, vind je weer in het settings menu onder Privacy. Hier bepaal je wie toekomstige posts mag zien, wie je vriendenlijst mag bekijken en of mensen je überhaupt een vriendschapsverzoek mogen sturen.

Facebook privacy

 

Twitter

Bij Twitter heb je twee opties wat betreft je profiel. Het is of privé of publiek. Met een privé profiel kunnen alleen goedgekeurde volgers zien wat je allemaal uitspookt. Een publiek profiel is vrij toegankelijk voor iedereen. Om een privé account in te stellen selecteer je je avatar en scroll je naar beneden naar de settings. Onder Privacy and safety kun je de optie Protect your tweets aanzetten. Nu is je Twitter account beveiligd voor onvolgende ogen. Huidige volgers en toekomstige volgers met goedkeuring kunnen nu alleen nog je tweets bekijken.

Twitter privacy

Instagram

Ook Instagram werkt net als Twitter met een publiek of privé account. Gelukkig hoef je hier niet door allerlei menu’s te ploegen. Kies op je profielpagina de settings knop en zet hier Private Account meteen aan. Al je huidige en toekomstige posts kunnen nu alleen bekeken worden door goedgekeurde volgers. Vanaf nu duiken je foto’s en video’s ook niet meer op in publieke hashtags of locatie zoekopdrachten. Bedenk wel dat als je je privacy echt wil waarborgen je de privacy settings van andere applicatie die verbonden zijn aan Instagram ook moet aanpassen. Ook is het zo dat de mensen die je posts wel kunnen zien, deze natuurlijk altijd zelf kunnen verspreiden. Totale privacy is dus nooit helemaal gegarandeerd.

Instagram Privacy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
WhatsApp Live Location

Live Location: WhatsApp laat je in real-time zien waar je vrienden zijn lees verder

Pokémon Go Halloween derde generatie update

Halloween update: hackers vinden afbeelding nieuwe Pokémon in Pokémon Go lees verder

Pixel 2 Launcher

Zo download je Google Pixel 2 launcher op elke Android smartphone lees verder

Facebook Messenger toetsenbord

Gebruik jij de Facebook Messenger app? Dan moet je dit lezen lees verder

Pokemon Go wedstrijd

Pokémon Go fotografie-wedstrijd van start: win mooie prijzen lees verder

Anyme Anime APP

Gratis anime kijken op je smartphone kan met deze app lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters