De vijf beste navigatie apps voor Android smartphones en de iPhone

Apple Maps, Google Maps, TomTom: dat zijn navigatie apps. Er zijn er meer. We geven hier de vijf beste navigatie apps om mee te navigeren op een smartphone.

Bij navigatie op een mobiele telefoon moet je eerst een paar dingen van tevoren bedenken.

Je kunt kiezen tussen navigatie met kaarten die op je smartphone staan (offline navigatie) of navigatie met kaarten die tijdens het rijden via het mobiele internet worden binnengehaald (online navigatie). Sommige navigatiesystemen bieden ook informatie over het openbaar vervoer en geven wandelroutes naar je bestemming.

Navigatie op je smartphone doet een flinke aanslag op je batterij. Na een uur of twee is de telefoon wel leeg, vanwege de gps antenne die veel stroom verbruikt. Opladen tijdens het rijden is dus verstandig.
Wil je in het buitenland navigeren, houd dan rekening met het dataverbruik. Offline navigatie lijkt daar de beste keus.

Verkeersinformatie, informatie over flitsers, het goedkoopste of dichtstbijzijnde tankstation of supermarkt is in vrijwel alle navigatie apps te vinden. Soms gratis, soms tegen bijbetaling.

We bespreken hier Apple Maps, Google Maps, TomTom, Here Maps en Sygic.

Apple Maps

Apple Maps is gratis. Het staat alleen op de iPhone. Apple Maps is al geïnstalleerd als je hem koopt. De kaartinformatie van Apple Maps was in het begin nogal slecht vergeleken met de concurrentie, maar de kwaliteit ervan is de laatste tijd erg verbeterd. Apple Maps navigeert offline maar ook online. In nog onbereden gebieden worden de kaarten en andere informatie via de mobiele internetverbinding binnengehaald. In streken waar je vaker komt, wordt de kaart offline op het toestel zelf opgeslagen, wat dataverbruik scheelt. Openbaar vervoerinformatie is nog niet te vinden in Apple Maps. Daar wordt achter de schermen nog aan gewerkt.

Google Maps

Google Maps is ook gratis. De app staat op alle Android telefoons en kan ook vanuit de App Store worden geïnstalleerd op de iPhone. De apps zijn zeer makkelijk in het gebruik en erg volledig uitgerust. Vooral de Streetview-modus, waarbij je een 360 graden-foto te zien krijgt van de straat waarin je rijdt of die van je bestemming, is populair. Verder navigeert deze app als alle andere. Verkeersinformatie wordt online aangeboden. Het is mogelijk om in een aantal landen een stukje kaartmateriaal op te slaan op je smartphone. Dat is handig als je in het buitenland niet online wilt navigeren. De app biedt daarnaast integratie met de zoekdienst van Google. Zo kun je makkelijk allerlei bestemmingen vinden via de zoekmachine en daar direct heen navigeren.

TomTom

TomTom is niet gratis. Je betaalt voor de app. Het programma is voor de iPhone en Android telefoons te koop en navigeert offline. Dat wil zeggen dat je niet hoeft te betalen voor het binnenhalen van kaarten. Daardoor is het kaartmateriaal af en toe wel iets achterhaald, want de kaarten op je toestel worden eens in de paar maanden van een update voorzien. De app is flink aan de prijs. De ongeëvenaarde live verkeersinformatie – waar je je apart op moet abonneren – is voor een slimme smartphonegebruiker ook in te zien in de gratis app TomTom Places. Daarmee kan echter niet worden genavigeerd.

Here Maps

Here Maps is gratis voor alle platformen: Android, iPhone en Windows Phone. Op Windows telefoons van Microsoft staat de app al geïnstalleerd. De app slaat de kaarten en veel informatie over mogelijke bestemmingen offline op. Hiermee is Here Maps een goede metgezel op autoreizen in het buitenland. Here Maps biedt informatie over het openbaar vervoer. Voor verkeersinformatie vraagt de app ook bij offline gebruik wel toegang tot de mobiele internetverbinding van het toestel.

Sygic

Sygic is net als TomTom een betaalde app die voor Android smartphones en de iPhone te krijgen is. Hij is echter wel een stuk goedkoper dan TomTom. Naast het kaartmateriaal kun je je ook abonneren op verkeersinformatie en informatie over flitsers. De app biedt een aardigheidje: 3D weergaven van belangrijke gebouwen. Ook kun je de app gebruiken als dashcam, om tijdens je rit te filmen wat er voor je gebeurt. Dat vergt een extra download van een tientje. Wil je de kaartinformatie liever door je smartphone op je voorruit laten projecteren, dan kan dat ook via een extra download van tien euro. Dit is vooral ’s nachts handig.

tags:
  OnePlus 6

  We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

  Google Arts and culture selfie

  Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

  Beste budgetsmartphones uitgelicht

  Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

  smartphone auto

  OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

  Samsung J2 Core

  Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

  Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters