Vijf stevige smartphones voor op het strand

Het strand stelt zware eisen aan een smartphone. Zand, water, zonnebrandolie. Risico’s! Welke smartphones gelden als echte strandtelefoons? Wij vertellen het je.

De vijf smartphones die we hier bespreken, moeten tegen alles kunnen. Tegen zand, dat krasjes op de behuizing en het scherm maakt. Tegen water, zowel zoet als zout. En ze moeten tegen zonnebrandolie kunnen, en nog beter: tegen een combinatie van alle drie. Want wie zich insmeert, krijgt al snel ook zand aan zijn handen. En dat bekrast het scherm. Maar er bestaan smartphones die hier beter tegen kunnen dan andere.

Samsung Galaxy Xcover 3

Samsung Galaxy Xcover 3

Deze telefoon valt in de midrangecategorie en hij is niet al te duur. De telefoon heeft een apart uiterlijk, die uitstraalt dat hij een stootje kan hebben. De Samsung Xcover 3 is al een beetje ouderwets, maar de Androidtelefoon kan nog altijd goed mee. Voor gebruik op het strand is belangrijk dat het toestel een IP67-certificering bezit, wat betekent dat het toestel stof- en waterbestendig is. Hij kan ook goed tegen een stootje. Een val doet hem weinig. Het 4,5 inch grote scherm is van speciaal krasbestendig glas gemaakt. De telefoon is daarnaast een volwaardige Androidsmartphone die van alle gebruikelijke gemakken is voorzien. Voor pakweg 230 euro kun je deze strandtelefoon of ‘bouwvakkerstelefoon’ al krijgen. Daarvoor krijg je een telefoon die 4G lte ondersteunt.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 design

Van de goedkope midrange bouwvakkerstelefoon gaan we naar een high-end vlaggenschip, de Sony Xperia Z3. Deze telefoon is zoals alle smartphones in de Z-serie van Sony waterdicht en elegant ontworpen. Zoet en zout water komt er niet in, en ook zand kan niet in de openingen kruipen. Dat wil zeggen; als je die tenminste sluit, want die openingen zijn afgesloten met klepjes. Doe je die niet dicht, dan is het toestel net zo gevoelig voor water en zand als elke andere telefoon. De Sony Xperia Z3 is echter niet krasbestendig en hem laten vallen is ook niet zo’n goed idee. Hij is goed beschermd tegen water, je kunt hem beter niet op de tegels laten kletteren. Dan zal het scherm barsten, en de achterkant – die ook van glas is – waarschijnlijk ook. De Xperia Z3 is echter wel voorzien van de allerlaatste hardware, in tegenstelling tot de Samsung Xcover 2, en kan zich meten met de superphones van andere merken. Met het bijzondere voordeel dat de Xperia Z3 tegen water kan. Wie geen 530 euro voor de Xperia Z3 wil neertellen, kan voor een kleinere variant kiezen: de Xperia Z3 Compact. Die kost dik honderd euro minder, maar daar lever je wel wat schermformaat voor in. Ook de Xperia Z, Z1 en Z2 zijn waterdichte telefoons, die vanwege hun gevorderde leeftijd en iets achterhaalde hardware goedkoper zijn dan de Xperia Z3.

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 design

Het voorlaatste vlaggenschip van Samsung is de Galaxy S5. Die is waterdicht, als enige van de hele S-serie. En dat maakt hem geschikt als strandtelefoon. Ook de Galaxy S5 is voorzien van goede hardware en omdat het een topmodel is, krijgt deze smartphone ook nog steeds updates naar nieuwe Androidversies. Het plastic toestel heeft een kristalhelder super amoledscherm met een diameter van 5,1 inch. De waterdichtheid is prima geregeld met klepjes voor alle ingangen. Stootvrij is hij echter niet, dus een val op een tegel zal hij mogelijk niet onbeschadigd overleven. Er is ook een extra stevige versie van de S5 gemaakt, de Galaxy S5 Sport. Die is echter niet in Nederland te krijgen. Wel is de S5 ook in een goedkopere minivariant beschikbaar, die echter minder hoogwaardige technologie aan boord heeft: de GalaxyS 5 mini. De Galaxy S5 is inmiddels opgevolgd door de niet waterdichte Galaxy S6 (Edge) en daarom is hij ook wat goedkoper geworden. Hij is in Nederlandse winkels te vinden voor prijzen rond 450 euro. De telefoon is prima geschikt voor een lekkere stranddag, en belooft ook een lange batterijduur door de Ultra Power Saving Mode.

HTC Desire Eye

HTC Desire Eye design

De HTC Desire Eye is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die graag hun strakke bruinverbrande lijf willen fotograferen. Want hij heeft een selfiecamera met een bijzonder hoge resolutie: 13 megapixel. Dezelfde resolutie als de camera op de achterkant. Wat weinig mensen zich realiseren, is dat de HTC Desire Eye ook prima geschikt is als strandtelefoon. Want hij is waterdicht, hoewel je het niet zou zeggen. Het ontwerp is er namelijk zeer lichtjes op aangepast, met wat rubberen randjes rondom de klepjes voor de simkaart en de geheugenkaart. Deze smartphone beschikt echter over een IPX7-certificering, wat betekent dat hij een half uur onder een meter water kan blijven zonder enig probleem. Stofvrij is hij echter niet, en je kunt hem ook maar beter niet laten vallen. Daar kan hij minder goed tegen. De Eye kost zo’n 390 euro en is in diverse modieuze strandkleuren te verkrijgen.

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua design

Betaalbaar, en toch waterbestendig. Dat is de Sony Xperia M4 Aqua, die zoals de naam al aangeeft waterdicht is. Stootvast en stofvrij is hij echter niet. De Xperia M4 Aqua heeft een 5-inch scherm en lijkt een beetje op een kleinere versie van de eerder genoemde Xperia Z3. De ‘Aqua’ is echter veel goedkoper. Hij kost rond de 270 euro. Daarvoor krijg je een telefoon met twee uitmuntende camera’s die ook onder water kunnen fotograferen en filmen. Dat gebeurt aan de achterkant in een resolutie van 13 megapixel, aan de voorkant met 5 megapixel. De M4 Aqua is begin dit jaar gepresenteerd, waarmee het de meest ‘verse’ telefoon van deze top vijf is.

tags:
  OnePlus 6

  We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

  Beste budgetsmartphones uitgelicht

  Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

  smartphone auto

  OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

  Samsung J2 Core

  Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

  Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

  Sony

  Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters