Zo update je nu al je iPhone of iPad naar iOS 10

Naar jaarlijkse gewoonte heeft Apple tijdens zijn WWDC-keynote een nieuwe versie van iOS aangekondigd. Dit jaar iOS 10. Hoe je deze update nu al op je iPhone, iPad en zelfs iPod touch kunt installeren vertellen we je in dit artikel.

WWDC

WWDC is de jaarlijkse conferentie die Apple houdt voor ontwikkelaars. Tijdens de conferentie, die vier dagen duurt, praat Apple ontwikkelaars bij over hoe ze het best kunnen ontwikkelen voor iOS, macOS, watchOS en ook tvOS.

Hoewel dit initieel misschien niet zo interessant klinkt, is het dit wel omdat Apple ieder jaar ook beta’s vrijgeeft van de net genoemde besturingssystemen. Dit zodat ontwikkelaars ervoor kunnen ontwikkelen, en ons goed werkende apps kunnen garanderen wanneer het besturingssysteem tijdens de herfst wordt vrijgegeven aan het publiek. Maar ook de gebruikers die niet kunnen wachten tot deze herfst om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld iOS 10, kunnen dus ook meegenieten van deze beta’s. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel!

Ondersteunde toestellen

Zoals ieder jaar wel het geval is ondersteunen niet alle iPhones, iPads en iPods de update naar de volgende ‘grote’ iOS update. Vandaar dat het zeer belangrijk is om eerst te controleren of jouw toestel de update nog wel ondersteund.

Public betaApple public beta iOS 10

Een eerste, en de makkelijkste manier, om de update naar iOS 10 op je iPhone te installeren is door je in te schrijven voor de Public Beta van Apple. Het grote verschil tussen de public beta en de normale beta is dat je via de public beta iOS 10 gratis op je toestel kunt installeren, maar ook dat je er langer op zult moeten wachten. Dit dan vooral omdat Apple de beta eerst een beetje stabieler wil maken alvorens de reguliere gebruiker er kennis mee te laten maken. Soms kan het namelijk gebeuren dat je toestel niet helemaal meer geschikt is voor dagelijks gebruik dankzij een beta omdat er zoveel bugs in zitten.

Na je aan te melden voor de public beta zal je, wanneer de beta beschikbaar is, een mail krijgen met daarin de stappen hoe je iOS 10 op je toestel kunt installeren. Deze stappen zijn het installeren van een certificaat (dat je kunt downloaden via een link in de mail) en dan dezelfde stappen volgen als wanneer je een andere update zou installeren op je iPhone, iPad of iPod touch zelf. Instellingen -> algemeen -> software update

 

UDID

Vervolgens is er nog een andere mogelijkheid om iOS 10 onmiddelijk op je toestel te installeren, al moet je dan wel toegang hebben tot een iOS 10 installerendeveloper account of moet je een klein bedrag (ongeveer €5) investeren om je UDID te laten registreren. De reden dat er geld wordt gevraagd om je toestel te registeren is omdat je jaarlijks een bedrag aan Apple moet betalen alvorens je mag en kan ontwikkelen voor iOS, OS X, watchOS en tvOS. Mocht je geen ontwikkelaars-account ter beschikking hebben, kun je na nog geen minuutje een site vinden waar je je UDID (betalend) kunt laten registeren. Je vind de UDID van je toestel terug door je toestel te verbinden met je computer en daarna iTunes te openen -> naar je toestel gaan -> op serienummer klikken tot UDID verschijnt.

iOS 10 installeren

iTunes iconHet installeren van iOS 10 na het registreren van je UDID vergt wel iets meer know-how, en eveneens een computer met de nieuwste versie van iTunes, dan wanneer je het zou doen via de publieke beta. Voor je ook maar denkt aan de update te installeren raden we je aan een backup te maken van je toestel via iTunes. Er kan altijd iets fout gaan, en als je een backup hebt kun je altijd teruggaan naar af.

Na het maken van een backup, zul je het update-bestand voor jouw toestel moeten downloaden. Deze bestanden download je eigenlijk via de ontwikkelaars-site van Apple, maar aangezien je geen ontwikkelaars-account hebt gekocht, zal dit natuurlijk niet lukken. Vandaar dat je even via het internet moet zoeken naar een site die de bestanden aanbiedt (zo zijn er honderden te vinden na kort te zoeken). Tip: zoek op iOS 10 IPSW. Maar vergeet niet te controleren of je wel het juiste bestand hebt. Dit door het modelnummer van je toestel te controleren met het modelnummer dat bij het gedownloade bestand staat.

iTunes updateNa het bestand te downloaden, ga je terug naar iTunes. Daar kies je voor je toestel (het toestel moet via een kabel verbonden zijn). Hierna houd je als windows gebruiker de shift toets en als mac gebruiker de option toets ingedrukt en dan druk je op update. Via het venster dat dan verschijnt kies je het net gedownloade IPSW-bestand, bevestig je en daarna zal de update geïnstalleerd worden op je toestel.

Belangrijk

Zoals hierboven al even kort vermeld staat is er altijd een mogelijkheid dat er iets misgaat tijdens het update-proces. Normaal houdt dit enkel in dat je terug van nul zult beginnen, en dus je backup terug op je iPhone, iPad of iPod Touch zult moeten zetten. Maar de kans bestaat altijd dat er iets zodanig misgaat dat je toestel onbruikbaar wordt. Wat er ook gebeurt met je toestel, All About Phones is niet verantwoordelijk voor welke vorm van schade dan ook.

Mocht je vragen hebben kun je deze altijd achterlaten in de comments en dan zullen wij ze zo snel en goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters