TomTom boekt meer winst maar koers gaat onderuit

De koers van TomTom kelderde vanochtend op de Amsterdamse beurs met veertien procent na bekendmaking van kwartaal- en jaarcijfers van het bedrijf, meldt de financiële nieuwsdienst Betten.

De fabrikant van navigatiesystemen behaalde het vorig jaar een omzet van ruim 1,7 miljard euro, een stijging van 27 procent ten opzichte van 2006. TomTom boekte over 2007 ook een record nettowinst van 317 miljoen euro. Dat is 43 procent meer dan in 2006. Het bedrijf verkocht vorig jaar bijna tien miljoen producten, een verdubbeling ten opzichte van 2006. In 2008 verwacht TomTom circa 15 miljoen navigatieapparaten te verkopen. De totale omzet zal voor 2008 naar verwachting uitkomen op ruim twee miljard euro.

Garmin presenteerde woensdag indrukwekkende kwartaal- en jaarcijfers. De aartsrivaal van TomTom haalde over 2007 een omzet van 3,18 miljard dollar, bijna 80 procent meer dan in 2006. de winst kwam uit op 855 miljoen dollar, ruim 66 procent hoger dan in het jaar ervoor.

Overigens moest ook Garmin het op de beurs ontgelden, het aandeel daalde gistermiddag op de Nasdaq met ruim zeven procent. De reden voor de koersval is dezelfde als voor TomTom: dalende verkoopprijzen en winstmarges. Financieel analist Felix Oberdorfer van Fortis is toch gematigd optimistisch over de vooruitzichten van TomTom. Hij ziet ‘ruimte voor TomTom om de nu uitgesproken verwachtingen te overtreffen gedurende het jaar’.

Oberdorfer verwacht veel van de diversificatie van het bedrijf, onder meer door het verder uitrollen van het abonnementsmodel van TomTom HD. “Ik verwacht dat TomTom veel meer producten op de markt zal brengen in 2008 met soortgelijke functionaliteit, wat de gemiddelde verkoopprijs inderdaad ten goede zal komen. De verwachtingen zijn nu nog beperkt aangezien dit systeem alleen in Nederland te koop is. Tegen het einde van het jaar moet het systeem ook operationeel zijn in Duitsland, Engeland en Frankrijk en daarmee meer dan 50 procent van TomTom’s markten beslaan”, aldus Oberdorfer in een e-mailreactie aan Webwereld.

In de voorgenomen overname van kaartenmaker Tele Atlas ziet Oberdorfer ‘een belangrijk groeiplatform’ voor TomTom om aanpalende markten aan te boren. “Op lange termijn is deze diversificatie zeer belangrijk om het groeitempo te blijven behouden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters