TomTom flink onderuit op de beurs door Ovi Maps van Nokia

TomTom heeft wederom te maken met een flink koersval doordat Nokia vanochtend haar gratis navigatie had aangekondigd voor haar telefoons. Analisten zien een steeds grotere tendens naar mobiele navigatie in plaats van navigatie middels een PND.

TomTom koers

Eind vorig jaar kondigde Google zijn gratis navigatie aan voor haar Android OS. Direct gevolg daarvan was dat ’s werelds grootste producenten in PND’s een flinke koersval lieten zien kort na het bekendmaken van het nieuws door Google. Een vergelijkbare trend heeft zich vandaag wederom opgeworpen en deze keer mag TomTom wederom het onderspit delven in de strijd met Nokia. Nadat Nokia vanochtend haar gratis navigatie had aangekondigd wisten beurshandeleren niet snel genoeg hoe ze van hun aandelen TomTom konden afkomen wat tot gevolg heeft gehad dat het aandeel TomTom momenteel 15 procent lager staat dan een dag ervoor.

Nokia’s initiatief is een nieuwe klap voor TomTom. De Amsterdamse onderneming is nu samen met het Amerikaanse Garmin de grootste aanbieder van navigatiekastjes voor in de auto. Consumenten moeten daar wel voor betalen en tot nog toe zijn beide producenten niet met een antwoord gekomen in de vorm van een product voor Google en Nokia. Analisten vrezen dan ook dat consumenten eerder een telefoon zouden gaan nemen met volwaardige navigatie daarin in plaats van een extra kastje te kopen bij de producent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. AntalW -

  Jammer, sinds TomTom in 2006 in al haar wijsheid besloten had de Symbian-app te laten vallen heb ik dat altijd al een rare beslissing gevonden.

 2. bart vuijk -

  GPS kost geen geld, A-GPS wel. Dat moet je in het buitenland absoluut uitzetten anders ben je een hoop geld kwijt.;)

  Wat de maps betreft, je kunt inderdaad offline maps downloaden bij Nokia. Dat is mij alleen met mijn oude E71 om een duistere reden nooit gelukt dus ik maakte (in Neederland) gebruik van de online maps. Totdat de licentie verliep en ik maar weer gewoon m'n Tomtom uit de kast trok.

 3. fejth -

  Echter; een gps fix kost bakken met geld!
  Ik was anderhalf jaar geleden in Mallorca, en kreeg na afloop een rekening van vierhonderd euro omdat ik gebruik had gemaakt van gps en mobiel internet. Nu had ik wel een abo, maar die vlieger gaat niet automatisch op buiten nederland. Dus je internet-minuten worden wel duur betaald.
  Al denk ik dat het een geniale zet is van Nokia, met hun navigatie op voetgangersniveau en ovi-maps 3.0, met 3d-gebouwen e.d.
  Ik krijg bijna spijt dat ik mijn n95 aan mijn vrouw heb gegeven, en zelf een xperia x1 heb!

 4. bart vuijk -

  Mooi dat Nokia dat doet, maar net als met Google Maps heb je er volgens mij weinig aan in het buitenland. Dan betaal je je grijs voor de verstookte mb's. Dan heb ik toch liever een Tomtom bij de hand. Overigens navigeert Nokia Maps wel erg lekker.

  1. Dominick -

   Volgens mij kan je bij Ovi Maps wel kaarten downloaden, toch? Weet niet zeker of het officieel kan, maar toen het nog Nokia Maps was kon het iig via alternatieve wegen.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters