TomTom gaat een stokje steken voor het verkopen van data aan de politie

TomTom heeft haar financiele cijfers bekend gemaakt. De producent laat daarnaast weten dat het neveninkomstenbronnen aan het zoeken is voor de tegenvallende verkopen van PND’s. Zo verkoopt de producent data aan de politie die zo effectiever controles kan houden op de weg. De CEO van TomTom lijkt hiervan toch niet zo gecharmeerd te zijn.

TomTom CEO

Vandaag werd duidelijk dat producent TomTom kampt met tegenvallende verkoopcijfers voor haar PND’s. De belangstelling voor de navigatiekastjes neemt af als gevolg door kannibalisatie door smartphones.

Smartphones met Android en Symbian zijn automatisch voorzien van gratis navigatiesoftware die vaak even goed is als de kastjes die TomTom verkoopt. Zo daalde de omzet met een procent bij TomTom terwijl de winst steeg in het eerste kwartaal, van 3 naar 11 miljoen euro. Het bedrijf uit Amsterdam verwacht nu dat de omzet dit jaar zal uitkomen tussen de 1,425 miljard en 1,475 miljard euro, tegen een eerdere omzetverwachting van ongeveer 1,52 miljard euro, de omzet van 2010.

Daarnaast kwam naar buiten dat TomTom zijn gebruikersdata verkoopt aan partijen zoals de overheid en de politie. De politie gebruikt op zijn beurt deze data weer om te kijken waar te hard wordt gereden. De politie gaat hier vervolgens weer extra controleren of eventueel een flitspaal neerzetten.

De CEO van TomTom, Harold Goddijn, heeft aangegeven dat hij niet wist dat deze informatie op deze manier doorverkocht werd door het bedrijf. De informatie werd middels een tussenleverancier aan de politie beschikbaar gesteld en Goddijn zegt dit niet te hebben geweten.

In een brief laat Goddijn nu aan alle TomTomgebruikers weten dat hij een stokje voor deze praktijken gaat steken. TomTom lijkt zijn voorwaarden te gaan aanpassen zodat overheidsinstanties als de politie geen ‘misbruik’ mogen maken van de verkregen data.

TomTom benadrukt daarnaast dat de reeds verkochte data geanonimiseerd werd, en dat het alleen om gemiddelden gaat die de politie heeft aangekocht.

Brief TomTom CEO:

Als u een TomTom gebruikt, vragen wij u of wij reistijdeninformatie mogen verzamelen. Een grote meerderheid van onze klanten geeft ons hiervoor akkoord. We gebruiken deze gegevens om onze producten te verbeteren. Zo maken wij op basis van deze gegevens accurate file-informatie, zodat wij u zo snel mogelijk op uw bestemming kunnen krijgen. We kunnen ook afleiden of ergens nieuwe wegen zijn aangelegd en onze kaarten snel aanpassen. Betrouwbare reistijdeninformatie is bovendien onmisbaar voor goede routebegeleiding.

We stellen deze reistijdeninformatie ook beschikbaar aan gemeenten en provincies. Zo kunnen ze zien hoe en waar files ontstaan en kunnen ze gerichte maatregelen nemen die de verkeersdoorstroming bevorderen en onze wegen veiliger maken. Gisteren is gebleken dat de verkeersinformatie die wij verstrekken ook is gebruikt door de politie om te kijken waar vaak te hard wordt gereden en op die plekken gericht op snelheid te controleren. Wij hebben dit soort gebruik niet voorzien en veel van onze klanten zijn er ook niet gelukkig mee. We zullen daarom bepalingen opnemen in onze licentievoorwaarden om dit type gebruik in de toekomst te voorkomen.

Dit is wat we met uw gegevens doen en hoe we omgaan met uw privacy:

– We vragen u om toestemming om reistijdeninformatie te verzamelen. U kunt deze toestemming verlenen en ook weer intrekken.
– Als u een LIVE-apparaat gebruikt, ontvangt u verkeersinformatie in realtime en draagt u automatisch bij aan het genereren van verkeersinformatie door op anonieme wijze snelheid en positie naar onze servers te sturen.
– Alle verkeersdata die wij ontvangen is anoniem en op geen enkele wijze terug te voeren naar een apparaat of gebruiker. Niet door ons en niet door de politie.
– We gebruiken de informatie om u de snelste beschikbare route te geven en u waar mogelijk langs de files te leiden.
– We werken samen met wegbeheerders over de hele wereld waarbij we verkeersinformatie inzetten voor het verbeteren van de doorstroming en het veiliger maken van de wegen.

Als u overigens wilt weten waar de laatste flitscamera’s zich bevinden, ga dan naar TomTom HOME om uw apparaat gratis van de laatste flitscameralocaties te voorzien.

Met vriendelijke groet,

Harold Goddijn
CEO TomTom

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters