Tomtom geeft omzetwaarschuwing af

TomTom heeft vandaag een omzetwaarschuwing afgegeven op de beurs. TomTom heeft minder verkocht waardoor de omzet met 12% gedaald is.

De omzet in het eerste kwartaal daalt. In de rest van het jaar zal dit niet kunnen worden goedgemaakt. Op de beurs verliest het aandeel flink terrein. TomTom denkt in de eerste drie maanden van het jaar circa 2 miljoen navigatie-apparaten te hebben afgezet. Dat is goed voor een omzet van 260 tot 270 miljoen euro. In dezelfde periode van 2007 bedroeg de omzet nog 296 miljoen; een daling van 10 tot 12% dus. TomTom heeft de prijzen eerder dan verwacht moeten verlagen, vooruitlopend op de introductie van nieuwe producten.

De lagere prijzen en de lagere omzet hebben een desastreus effect op de winstgevendheid. De operationele marge is gekelderd tot een percentage laag in de enkelvoudige cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar was dat nog 19,1%. Over geheel 2008 denkt TomTom nog altijd 14 à 15 miljoen apparaatjes te kunnen afzette, met een brutomarge in de buurt van de 40%, (21 februari: 40%). Wat de operationele marge aangaat blijft TomTom uitgaan van een marge van 20%. De omzet zal naar verwachting echter lager uitkomen, op 1,8 tot 2 miljard euro. Anderhalve maand terug werd nog uitgegaan van een omzet van tussen de 2 en 2,2 miljard euro.

De Amerikaanse concurrent van TomTom, Garmin, schokte vorige week al zijn beleggers met de mededeling dat de omzet in het eerste kwartaal met 40 tot 50% zou dalen.

tchartcached-1.aspx 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters