Tomtom geeft omzetwaarschuwing af

TomTom heeft vandaag een omzetwaarschuwing afgegeven op de beurs. TomTom heeft minder verkocht waardoor de omzet met 12% gedaald is.

De omzet in het eerste kwartaal daalt. In de rest van het jaar zal dit niet kunnen worden goedgemaakt. Op de beurs verliest het aandeel flink terrein. TomTom denkt in de eerste drie maanden van het jaar circa 2 miljoen navigatie-apparaten te hebben afgezet. Dat is goed voor een omzet van 260 tot 270 miljoen euro. In dezelfde periode van 2007 bedroeg de omzet nog 296 miljoen; een daling van 10 tot 12% dus. TomTom heeft de prijzen eerder dan verwacht moeten verlagen, vooruitlopend op de introductie van nieuwe producten.

De lagere prijzen en de lagere omzet hebben een desastreus effect op de winstgevendheid. De operationele marge is gekelderd tot een percentage laag in de enkelvoudige cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar was dat nog 19,1%. Over geheel 2008 denkt TomTom nog altijd 14 à 15 miljoen apparaatjes te kunnen afzette, met een brutomarge in de buurt van de 40%, (21 februari: 40%). Wat de operationele marge aangaat blijft TomTom uitgaan van een marge van 20%. De omzet zal naar verwachting echter lager uitkomen, op 1,8 tot 2 miljard euro. Anderhalve maand terug werd nog uitgegaan van een omzet van tussen de 2 en 2,2 miljard euro.

De Amerikaanse concurrent van TomTom, Garmin, schokte vorige week al zijn beleggers met de mededeling dat de omzet in het eerste kwartaal met 40 tot 50% zou dalen.

tchartcached-1.aspx 
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters