TomTom maakt verlies door tegenvallende verkopen van pnd's

Producent TomTom heeft een verlies geleden van 489,2 miljoen in het tweede kwartaal van 2011. TomTom moest flinke afschrijvingen doen op zijn pnd-divisie waardoor het bedrijf verliesgevend werd.

TomTom

In het eerste kwartaal van 2011 kwam het netto resultaat van TomTom nog uit op een krappe winst van 11 miljoen euro.Daarna zag TomTom de verkopen van pnd’s harder dan verwacht teruglopen waardoor het bedrijf flinke afschrijvingen moest doen op de divisie.

TomTom CEO Harold Goddijn is dan ook niet tevreden met de cijfers: “De ontwikkelingen in de PND-markt waren teleurstellend.” Wel vindt hij dat er vooral bij de onderdelen Business Solutions en Automotive “goede vooruitgang” is geboekt. Eind juni waarschuwde TomTom al voor een lagere winst in 2011 dan eerder was verwacht, maar de cijfers zijn voor veel analisten alsnog slechter uitgevallen dan gedacht.

TomTom heeft in het afgelopen kwartaal in Europa 2,7 miljoen pnd’s verkocht, terwijl het bedrijf een jaar eerder nog in hetzelfde kwartaal 3 miljoen navigatiekastjes wist te slijten. Hierdoor kwam de omzet op 314 miljoen euro, een daling van 13 procent.

Ook in Amerika lijkt TomTom last te hebben van de markt, de producent verkocht daar 2.4 miljoen kastjes voor navigatie. Wel is het marktaandeel volgens de producent gelijk gebleven: “Wij kijken naar ons marktaandeel in waarde. Dat is ongeveer gelijk gebleven op jaarbasis”, zo wist financieel directeur Marina Wyatt te melden.

TomTom verwacht later in het jaar geen nieuwe eenmalige lasten meer te moeten afschrijven waardoor het bedrijf weer winstgevend zal worden, aldus het persbericht van de fabrikant.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters