TomTom mag dan toch Tele-Atlas overnemen

De Europese Commissie gaat naar verwachting toch akkoord met de overname van kaartenmaker TeleAtlas door TomTom. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

Eerder kreeg TomTom nog een ‘verklaring van bezwaar’ waarop het bedrijf met nieuwe voorstellen moest komen. Vóór 21 mei maakt de Europese Commissie het besluit bekend. Op dit moment wil de EC nog niet op het bericht reageren. Op 11 april waren er geruchten dat TomTom geen concessies in de overname wilde doen, waarna het aandeel met 20 procent omlaag viel. TomTom gaf toen al aan nog steeds in gesprek te zijn met Brussel. In de Verenigde Staten zijn de mededingingsautoriteiten al akkoord met de overname.

De twee grootste kaartenmakers voor navigatiesystemen en -software, TeleAtlas en Navteq, zitten allebei in een overname. Nokia wil Navteq kopen om haar activiteiten op het gebied van navigatiesystemen op mobiele telefoons uit te breiden. Ook voor die overname moet nog toestemming worden verkregen.

De Europese Commissie is bang voor oneerlijke concurrentie als TomTom haar kaartenleverancier overneemt. Waarschijnlijk zal de EC beperkingen stellen, waardoor concurrenten niet benadeeld worden. Zo zou kunnen worden vastgelegd dat TeleAtlas al haar materiaal beschikbaar voor verkoop moet houden. Ook in de prijsstelling van kaartmateriaal zou de EC beperkingen kunnen opleggen. TomTom kreeg bij de overname van TeleAtlas te maken met de Amerikaanse fabrikant van navigatiesystemen Garmin, die eveneens een bod deed. Toen TomTom haar bod verhoogde van 1,8 miljard euro naar 2,9 miljard, haakte Garmin af. Garmin maakt gebruik van kaarten van Navteq.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters