TomTom mag dan toch Tele-Atlas overnemen

De Europese Commissie gaat naar verwachting toch akkoord met de overname van kaartenmaker TeleAtlas door TomTom. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

Eerder kreeg TomTom nog een ‘verklaring van bezwaar’ waarop het bedrijf met nieuwe voorstellen moest komen. Vóór 21 mei maakt de Europese Commissie het besluit bekend. Op dit moment wil de EC nog niet op het bericht reageren. Op 11 april waren er geruchten dat TomTom geen concessies in de overname wilde doen, waarna het aandeel met 20 procent omlaag viel. TomTom gaf toen al aan nog steeds in gesprek te zijn met Brussel. In de Verenigde Staten zijn de mededingingsautoriteiten al akkoord met de overname.

De twee grootste kaartenmakers voor navigatiesystemen en -software, TeleAtlas en Navteq, zitten allebei in een overname. Nokia wil Navteq kopen om haar activiteiten op het gebied van navigatiesystemen op mobiele telefoons uit te breiden. Ook voor die overname moet nog toestemming worden verkregen.

De Europese Commissie is bang voor oneerlijke concurrentie als TomTom haar kaartenleverancier overneemt. Waarschijnlijk zal de EC beperkingen stellen, waardoor concurrenten niet benadeeld worden. Zo zou kunnen worden vastgelegd dat TeleAtlas al haar materiaal beschikbaar voor verkoop moet houden. Ook in de prijsstelling van kaartmateriaal zou de EC beperkingen kunnen opleggen. TomTom kreeg bij de overname van TeleAtlas te maken met de Amerikaanse fabrikant van navigatiesystemen Garmin, die eveneens een bod deed. Toen TomTom haar bod verhoogde van 1,8 miljard euro naar 2,9 miljard, haakte Garmin af. Garmin maakt gebruik van kaarten van Navteq.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters