‘TSMC produceert volgend jaar 10 nanometer-processors’

Processorfabrikant TSMC kan vanaf medio volgend jaar chipsets voor smartphones produceren die zijn gebakken op 10 nanometer. Momenteel maakt Samsung de meest effectieve chipsets, die zijn gebakken op 14 nanometer.

TSMC logo

Dit zegt Morris Chang, de topman van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – kortweg TSMC, volgens Fudzilla. TSMC kan daardoor vanaf volgend jaar weer écht concurreren met Samsung. Momenteel sleept Samsung de grote orders in de wacht.

De Zuid-Koreaanse fabrikant produceerde natuurlijk zijn eigen Exynos 7 Octa-processor voor de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge, maar zou ook de nieuwe A9-processor van Apple maken. Daarnaast produceert Samsung waarschijnlijk ook binnenkort de Snapdragon 820-processor van Qualcomm, die in vlaggenschepen van komend jaar komt te zitten.

TSMC loopt al die orders mis omdat het processors produceert die zijn gebakken op 20 nanometer. Deze processors zijn minder efficiënt en zuinig dan chipsets die op 14 nanometer zijn gebakken. Voor processors geldt in principe: des te kleiner de hoeveelheid nanometer, des te efficiënter en zuiniger hij is.

De fabriek waarin TSMC 10 nanometer-chipsets gaat produceren is medio 2016 helemaal klaar voor gebruik. Hierdoor kan het weer volledig concurreren met Samsung. Nu is TSMC vooral een back-up voor andere chipfabrikanten, wanneer deze extra productiecapaciteit nodig hebben.

De kans is groot dat vlaggenschepen die begin 2017 worden uitgebracht beschikken over processors die zijn geproduceerd in de nieuwe fabriek van TSMC. Waarschijnlijk krijgt de Taiwanese fabrikant dan weer grote orders van Qualcomm en Apple, die processors ontwerpen, maar wellicht ook fabrikanten als LG, dat ook bezig zou zijn met de ontwikkeling van een eigen high end-processor voor de G-reeks.

tags:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
  Steve Jobs innovatie

  Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

  Project Ara

  Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

  ARKit

  Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

  Apple apparaten

  Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

  Bixby Voice

  Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

  Facetime

  Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters