'Tweedehands telefoon alleen verkopen met originele bon in New York'

Een senator van New York heeft een nieuwe wet voorgesteld in de strijd tegen de toenemende diefstal van smartphones. Alle bedrijven die een tweedehands smartphone wilen verkopen, moeten daar straks het originele bonnetje bij leveren.

'Tweedehands telefoon alleen verkopen met originele bon in New York' klein headshot color rgb

Met die bon erbij weet de koper dat hij geen gestolen waar koopt. Dat risico is momenteel vrij groot. Vorig jaar zijn 1,6 miljoen Amerikanen bestolen of beroofd van hun smartphone. In tech-stad nummer één, San Francisco, gaat het bij de helft van alle berovingen op straat om smartphones.

Er zijn diverse oplossingen bedacht, vooral op technisch vlak. Zoals een ‘kill switch’, waarmee de eigenaar – of de politie – op afstand de gestolen smartphone onklaar kan maken. Waarna de dief er niets meer aan heeft. Ook kunnen smartphone-eigenaren er zelf software op zetten om het toestel op afstand te blokkeren of het via de gps proberen te traceren.

De simpelste oplossing tegen smartphonediefstal is echter domweg het bonnetje, vindt senator Jeffrey Klein van New York. Als elke verkoper wordt verplicht om die erbij te leveren, weet de koper dat het mogelijk om een gestolen exemplaar gaat als de bon ontbreekt.

Echter, het wetsvoorstel geldt alleen voor bedrijven die tweedehands telefoons verkopen. Het gaat niet op voor individuen die hun eigen telefoon willen verkopen. Pas als je drie of meer telefoons probeert te verkopen, kunnen agenten je verzoeken om de aankoopbonnen te laten zien.

Op die manier wordt de zwarte markt in gestolen smartphones onmogelijk gemaakt, hoopt senator Klein. ”Als je een retailer bent die een paar dollar wil verdienen door gestolen telefoons te verkopen, zul je wel tweemaal nadenken”, hoopt de senator. Hij wil de ‘epidemie’ aan smartphonediefstallen stoppen. Vooral sinds er in zijn kiesdistrict iemand is vermoord tijdens een smartphoneberoving.

Bron: The Register

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

smartphone

Met MIT’s Vroom wordt je mobiele browser twee keer zo snel lees verder

Apple Qualcomm

‘Waarom Android-fabrikanten binnenkort jaren op Apple achterlopen’ lees verder

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters