Ubuntu-firmware komt nog deze maand beschikbaar voor de Galaxy Nexus

Pas in oktober worden de eerste echte Ubuntu-telefoons verwacht, maar voor ontwikkelaars brengt Ubuntu al deze maand software uit die op een Samsung Galaxy Nexus kan worden gezet. Zo hoopt Ubuntu dat het nieuwe mobiele platform in oktober direct al met een flink aantal apps van start kan gaan.

Ubuntu-firmware komt nog deze maand beschikbaar voor de Galaxy Nexus schermafbeelding 2013 02 08 om 120715

Ubuntu-chef Mark Shuttleworth heeft dat bekendgemaakt in een interview met The Wall Street Journal. Ubuntu Linux OS kan al deze maand worden gedownload en op een Galaxy Nexus draaien. Dit ‘pure Androidtoestel’ van Google is unlocked en makkelijk van de nieuwe firmware te voorzien.

Ook draaien Android en Ubuntu grotendeels op dezelfde drivers, zodat er geen probleem ontstaat met de aansturing van de hardware. Als Ubuntu draait op een Galaxy Nexus zal het waarschijnlijk ook geen probleem zijn om de firmware op andere Androidtelefoons te laten draaien.

Dat Ubuntu voor de bijna anderhalf jaar oude Galaxy Nexus heeft gekozen en niet voor de Nexus 4, schijnt te maken te hebben met de beschikbaarheid. De Galaxy Nexus is vrijwel overal nog te koop, de Nexus 4 is steeds uitverkocht.

Eerder maakte Ubuntu bekend dat in oktober in twee ‘grote geografische markten’ Ubuntutelefoons op de markt komen. Maar waar dat precies is, hield Shuttleworth ook in zijn gesprek met The Wall Street Journal nog geheim.

Ubuntu is een apart mobiel besturingssysteem. Ubuntu bestaat al een tijdje als desktopbesturingssysteem. Deze Linux-variant op een telefoon zou het mogelijk moeten maken om de telefoon aan een normaal toetsenbord en een grote monitor te koppelen, waardoor je een computer voor je hebt. De telefoon verandert zo in een desktop-werkstation. En je kunt er ook nog mee bellen.

Shuttleworth meldde tevens dat het mogelijk wordt om bepaalde Windows-applicaties onder Ubuntu te draaien, en die te streamen vanaf bedrijfsservers naar toestellen. Hij zweeg echter over de details.

Bron: The Register

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samsung flexibel display

Samsung onthult echt flexibel display lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Android Go

Android Go: besturingssysteem voor opkomende markten lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

Smartphone opladen

In 2018 is je smartphone binnen vijf minuten opgeladen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters