Ubuntu-firmware komt nog deze maand beschikbaar voor de Galaxy Nexus

Pas in oktober worden de eerste echte Ubuntu-telefoons verwacht, maar voor ontwikkelaars brengt Ubuntu al deze maand software uit die op een Samsung Galaxy Nexus kan worden gezet. Zo hoopt Ubuntu dat het nieuwe mobiele platform in oktober direct al met een flink aantal apps van start kan gaan.

Ubuntu-firmware komt nog deze maand beschikbaar voor de Galaxy Nexus schermafbeelding 2013 02 08 om 120715

Ubuntu-chef Mark Shuttleworth heeft dat bekendgemaakt in een interview met The Wall Street Journal. Ubuntu Linux OS kan al deze maand worden gedownload en op een Galaxy Nexus draaien. Dit ‘pure Androidtoestel’ van Google is unlocked en makkelijk van de nieuwe firmware te voorzien.

Ook draaien Android en Ubuntu grotendeels op dezelfde drivers, zodat er geen probleem ontstaat met de aansturing van de hardware. Als Ubuntu draait op een Galaxy Nexus zal het waarschijnlijk ook geen probleem zijn om de firmware op andere Androidtelefoons te laten draaien.

Dat Ubuntu voor de bijna anderhalf jaar oude Galaxy Nexus heeft gekozen en niet voor de Nexus 4, schijnt te maken te hebben met de beschikbaarheid. De Galaxy Nexus is vrijwel overal nog te koop, de Nexus 4 is steeds uitverkocht.

Eerder maakte Ubuntu bekend dat in oktober in twee ‘grote geografische markten’ Ubuntutelefoons op de markt komen. Maar waar dat precies is, hield Shuttleworth ook in zijn gesprek met The Wall Street Journal nog geheim.

Ubuntu is een apart mobiel besturingssysteem. Ubuntu bestaat al een tijdje als desktopbesturingssysteem. Deze Linux-variant op een telefoon zou het mogelijk moeten maken om de telefoon aan een normaal toetsenbord en een grote monitor te koppelen, waardoor je een computer voor je hebt. De telefoon verandert zo in een desktop-werkstation. En je kunt er ook nog mee bellen.

Shuttleworth meldde tevens dat het mogelijk wordt om bepaalde Windows-applicaties onder Ubuntu te draaien, en die te streamen vanaf bedrijfsservers naar toestellen. Hij zweeg echter over de details.

Bron: The Register

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

smartphone

Met MIT’s Vroom wordt je mobiele browser twee keer zo snel lees verder

Apple Qualcomm

‘Waarom Android-fabrikanten binnenkort jaren op Apple achterlopen’ lees verder

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters