Ubuntu-firmware komt nog deze maand beschikbaar voor de Galaxy Nexus

Pas in oktober worden de eerste echte Ubuntu-telefoons verwacht, maar voor ontwikkelaars brengt Ubuntu al deze maand software uit die op een Samsung Galaxy Nexus kan worden gezet. Zo hoopt Ubuntu dat het nieuwe mobiele platform in oktober direct al met een flink aantal apps van start kan gaan.

Ubuntu-firmware komt nog deze maand beschikbaar voor de Galaxy Nexus schermafbeelding 2013 02 08 om 120715

Ubuntu-chef Mark Shuttleworth heeft dat bekendgemaakt in een interview met The Wall Street Journal. Ubuntu Linux OS kan al deze maand worden gedownload en op een Galaxy Nexus draaien. Dit ‘pure Androidtoestel’ van Google is unlocked en makkelijk van de nieuwe firmware te voorzien.

Ook draaien Android en Ubuntu grotendeels op dezelfde drivers, zodat er geen probleem ontstaat met de aansturing van de hardware. Als Ubuntu draait op een Galaxy Nexus zal het waarschijnlijk ook geen probleem zijn om de firmware op andere Androidtelefoons te laten draaien.

Dat Ubuntu voor de bijna anderhalf jaar oude Galaxy Nexus heeft gekozen en niet voor de Nexus 4, schijnt te maken te hebben met de beschikbaarheid. De Galaxy Nexus is vrijwel overal nog te koop, de Nexus 4 is steeds uitverkocht.

Eerder maakte Ubuntu bekend dat in oktober in twee ‘grote geografische markten’ Ubuntutelefoons op de markt komen. Maar waar dat precies is, hield Shuttleworth ook in zijn gesprek met The Wall Street Journal nog geheim.

Ubuntu is een apart mobiel besturingssysteem. Ubuntu bestaat al een tijdje als desktopbesturingssysteem. Deze Linux-variant op een telefoon zou het mogelijk moeten maken om de telefoon aan een normaal toetsenbord en een grote monitor te koppelen, waardoor je een computer voor je hebt. De telefoon verandert zo in een desktop-werkstation. En je kunt er ook nog mee bellen.

Shuttleworth meldde tevens dat het mogelijk wordt om bepaalde Windows-applicaties onder Ubuntu te draaien, en die te streamen vanaf bedrijfsservers naar toestellen. Hij zweeg echter over de details.

Bron: The Register

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters