Ubuntu-telefoon pas in 2014 op de markt

Ubuntu verraste gisteren door een eigen tablet met het Linux-besturingssysteem te presenteren. Wat de hoop deed toenemen dat een Ubuntu-smartphone ook niet lang meer op zich zal laten wachten. Die hoop blijkt ijdel: Ubuntu zelf deelt mee dat het pas volgend jaar gaat worden, voor er een Ubuntu-smartphone op de markt komt.

Ubuntu smartphone

Na de presentatie van de Ubuntu-tablet is dat voor liefhebbers van dit platform misschien even slikken, want aanvankelijk zou de smartphone op dit voor mobiele telefoons nieuwe OS al in het najaar van dit jaar verschijnen. De telefoon is dus vertraagd.

Mark Shuttleworth, de grondlegger van Ubuntu, meldde de vertraging. Hij gaf de telco’s de schuld, die het nieuwe OS en de smartphone eerst zeer uitgebreid zouden willen testen voordat de Ubuntu-telefoon hun netwerk op mag.

Shuttleworth meldde ook dat er zowel wordt gewerkt aan high-end als aan low-end toestellen. Op die manier hoopt het OS meer marktaandeel te winnen in de overvolle smartphonemarkt.

Vragen over mogelijke fragmentatie á la Android beantwoordde Shuttleworth ook, want Ubuntu is net als Android makkelijk aan te passen door fabrikanten, telco’s en de gebruiker zelf. Maar veel wijzer worden we niet van zijn antwoord. ”Wij hebben behoorlijk stevige gesprekken gevoerd. En geen van de telco’s of telefoonfabrikanten met wie wij in bespreking zijn, heeft de wens geuit om de fragmentatie van Android opnieuw te creëren.”

Het is nog altijd onduidelijk met welke fabrikant(en) Ubuntu spreekt over de productie van een smartphone. Inmiddels is het OS zelf wel vrijgegeven, en dat kan worden geïnstalleerd op een Samsung Galaxy Nexus of op een LG Nexus 4.

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters