Ubuntu-telefoon pas in 2014 op de markt

Ubuntu verraste gisteren door een eigen tablet met het Linux-besturingssysteem te presenteren. Wat de hoop deed toenemen dat een Ubuntu-smartphone ook niet lang meer op zich zal laten wachten. Die hoop blijkt ijdel: Ubuntu zelf deelt mee dat het pas volgend jaar gaat worden, voor er een Ubuntu-smartphone op de markt komt.

Ubuntu smartphone

Na de presentatie van de Ubuntu-tablet is dat voor liefhebbers van dit platform misschien even slikken, want aanvankelijk zou de smartphone op dit voor mobiele telefoons nieuwe OS al in het najaar van dit jaar verschijnen. De telefoon is dus vertraagd.

Mark Shuttleworth, de grondlegger van Ubuntu, meldde de vertraging. Hij gaf de telco’s de schuld, die het nieuwe OS en de smartphone eerst zeer uitgebreid zouden willen testen voordat de Ubuntu-telefoon hun netwerk op mag.

Shuttleworth meldde ook dat er zowel wordt gewerkt aan high-end als aan low-end toestellen. Op die manier hoopt het OS meer marktaandeel te winnen in de overvolle smartphonemarkt.

Vragen over mogelijke fragmentatie á la Android beantwoordde Shuttleworth ook, want Ubuntu is net als Android makkelijk aan te passen door fabrikanten, telco’s en de gebruiker zelf. Maar veel wijzer worden we niet van zijn antwoord. ”Wij hebben behoorlijk stevige gesprekken gevoerd. En geen van de telco’s of telefoonfabrikanten met wie wij in bespreking zijn, heeft de wens geuit om de fragmentatie van Android opnieuw te creëren.”

Het is nog altijd onduidelijk met welke fabrikant(en) Ubuntu spreekt over de productie van een smartphone. Inmiddels is het OS zelf wel vrijgegeven, en dat kan worden geïnstalleerd op een Samsung Galaxy Nexus of op een LG Nexus 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Xaobotnik -

    Jammer dat het zo lang moet duren. Zit hier echt op te wachten. Ik verwacht dat dit de volgende stap zal worden in termen van smartphone functionaliteit. Sinds Symbian en Windows Mobile hebben we alleen gebruiksvriendelijkheid gehad, en geen functionaliteit echte. Wisselwerking met de PC is zelfs beperkt door Apple, waar Windows Phone in mee ging. Android kwam niet verder dan een externe schijf-mogelijkheid.

Android Oreo installeren

Zo installeer je Android 8.0 Oreo op je smartphone lees verder

Vervangend display kan gebruikt worden om je smartphone te bespieden lees verder

Geen MIUI meer: ‘Xiaomi werkt aan Android One-smartphone’ lees verder

IFA mobiele vakbeurs

Dit kunnen we verwachten van IFA 2017 lees verder

iPhone 7 verslaat Galaxy S8 en wordt 17 miljoen keer verkocht lees verder

iOS 11 Touch ID snel uitzetten

iOS 11 laat je in noodgevallen simpel Touch ID uitzetten lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters