Deze onmisbare features hebben Android en iOS (nog) niet van elkaar gejat

Hoewel Android en iOS eigenlijk rivalen van elkaar zijn, kunnen ze toch wel wat waardering voor elkaar opbrengen. Regelmatig worden namelijk features van de één door de andere gekaapt en andersom. Toch hebben beide besturingssystemen features die nog wel uniek en eigen zijn. We hebben de beste voor je op een rijtje gezet.

Features die alleen op Android toestellen te vinden zijn

Smart unlock

Het is natuurlijk fijn dat je je smartphone kunt vergrendelen, maar soms gebeurt dit terwijl je er nog helemaal niet klaar voor bent. Ook zou het bijvoorbeeld fijn zijn als je toestel zichzelf automatisch ontgrendelde op het moment dat je de trein uitstapt ’s ochtends, omdat je dan altijd een telefoontje pleegt. Wat ontgrendelings opties betreft, biedt Android gebruikers toch net wat meer. In het Smart Lock menu onder de security settings heb je de mogelijkheid om je toestel te ontgrendelen wanneer je op een bepaalde plaats bent, verbonden bent met een bepaald apparaat of wanneer het toestel in beweging blijft. Het is zelfs mogelijk in te stellen dat de vergrendeling opgeheven wordt wanneer een bepaalde stem wordt gehoord.

slot smartphoness

Standaard apps instellen

Hoe fijn is het niet om zelf te bepalen welke app je standaard gebruikt om je mail te openen of om webpagina’s te bekijken? Hoewel Android je de vrijheid geeft dit allemaal zelf in te stellen, houdt Apple stug vol met het default app regime. iOS gebruikers kunnen helaas de standaard ingestelde apps niet veranderen. En omdat je dan telkens extra moeite moet doen om je links telkens wel in Chrome te openen, is het gewoon makkelijker om toe te geven en te gebruiken wat Apple goed acht.

browsers

Zelf de opmaak van je home scherm bepalen

Waar iOS je dwangmatig houdt aan het strikte rooster waar je apps in moeten blijven, heb je met Android standaard al meer vrijheid om je iconen te plaatsen waar je wil. Daarnaast zijn er ook zogenaamde launcher apps, waarmee je echt uit je dak kunt gaan. Hiermee kun je namelijk behalve achtergronden, kleuren en iconen,  ook de layout en het interface zelf aanpakken.

Nova Launcher app

Deze features zijn er alleen voor iOS gebruikers

Alles is samen één geoliede machine

Hoewel veel mensen het als een vorm van arrogantie zien, dat Apple de eigen software en hardware als de beste beschouwt en voortrekt, is het natuurlijk gewoon een hele slimme zet van de iPhone maker. Het moet gezegd worden dat de iOS apparaten behoorlijk naadloos op elkaar aansluiten en in perfecte harmonie met elkaar samenwerken. Hoewel Google een poging waagt hetzelfde effect te creëren met de cloud gebaseerde Google apps, is het toch echt niet hetzelfde.

Apple apparaten

Zoeken door letterlijk alles

De Spotlight feature van iOS is er één die veel Android gebruikers ook op prijs zouden stellen. Met deze feature zoek je bijna letterlijk door alles wat onder de zon is. Door een zoekterm in te vullen doorzoek je niet alleen het web of de namen van bestanden op je toestel. Spotlight gaat verder en zoekt in je mail en documenten, in informatie van locaties in de buurt en zelfs nog meer. Android heeft hier nog wel wat van te leren. Alhoewel het kan dat deze feature helemaal niet doorgevoerd mag worden in Android, omdat Apple een patent heeft op “universeel zoeken”.

iMessage, één van de unieke iOS features

iMessage

Hoewel iMessage niet de meest populaire tekst app is onder iOS gebruikers (en al helemaal niet onder Android gebruikers), heeft het toch wel een paar goede features. Het is handig dat de app eerste via internet een bericht stuurt, en pas wanneer dit niet lukt er een normale SMS van maakt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je communicatie mooi gesynchroniseerd is over al je apparaten. In iOS wordt iMessage nog verder uitgebreid in kun je zelfs betalingen sturen naar contacten en natuurlijk ook zelf betaald worden. Een app zoals iMessage zou niet slecht zijn om ook op Android toestellen te krijgen.  Hoewel Allo op het moment potentie lijkt te hebben, ondersteunt deze geen SMS en maakt de app ook geen gebruik van end-to-end encryptie zoals iMessage.

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters