Is de beeldverhouding van de Galaxy S8 en andere nieuwe smartphones de toekomst?

Hoewel de beeldverhouding van een display niet de meest spannende feature van een smartphone of tablet is, kan het toch veel invloed hebben op je gebruikerservaring. Denk maar eens aan nieuwe films die je op een oudere tv probeert te bekijken. Omdat het breedbeeldformaat niet overeenkomt met je tv, krijg je storende zwarte balken boven en onder het beeld. Samsung en LG zijn dit jaar afgeweken van de heersende aspect ratio en het zal interessant zijn om te zien wat voor invloed dit zal hebben op de rest van de smartphone wereld.

 

LG en Samsung wijken af van geldende norm

LG kwam dit jaar met de LG G6 met een beeldverhouding van 18:9. Hiermee voldoet de smartphone maker aan het advies op van de filmmaker Vittorio Storaro, welke een universele beeldverhouding van 2:1 heeft voorgesteld. Dit zou een compromis vormen tussen de 16:9 verhouding van tv’s en de verhouding van 2.20:1 in bioscopen. De Samsung Galaxy S8 kwam in de buurt met een verhouding van 18.5:9.

LG G6 nieuwe beeldverhouding

Universele aspect ratio is beter voor iedereen

De heersende beeldverhouding voor smartphones is echter 16:9, waarbij het display in verhouding minder hoog is. Omdat we op smartphones en tablets tegenwoordig ook veel filmpjes bekijken zou het echter beter zijn om één universele verhouding te hanteren. Sowieso is het handig dat alle smartphones in ieder geval dezelfde verhouding gebruiken. Met een universele aspect ratio weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Dit is handig voor bijvoorbeeld app makers en ontwikkelaars van besturingssystemen.

Hogere smartphones handig voor multitaskers

Als we kijken naar het feit dat iedereen meerdere dingen tegelijk doet op een smartphone, is een grotere aspect ratio dan 16:9 misschien ook helemaal zo’n gek idee niet. Met een hoger scherm zou je bijvoorbeeld twee apps boven of naast elkaar open kunnen hebben staan. Ook is er meer zichtbaar op websites en hoef je minder te scrollen.

verschil beeldverhoudingen

Zal de 18:9 beeldverhouding aanslaan?

Gezien twee grote smartphone makers nu zijn afgeweken van de geldende aspect ratio, is het de vraag of de rest snel zal volgen. Mochten LG en Samsung dit bij toekomstige toestellen volhouden, dan is de kans groot dat we de 18:9 verhouding vaker zullen zien verschijnen bij andere merken. De smartphone wereld is echter wispelturig en het is bijna nooit met zekerheid te voorspellen wat er zal gebeuren. We zullen het volgend jaar zien met de lancering van de nieuwe lading vlaggenschip toestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Qualcomm dieptecamera technologie

Qualcomm komt met nieuwe high def dieptecamera’s voor je smartphone lees verder

Smartphone kapot

Het lijkt erop dat toekomstige telefoons zichzelf repareren lees verder

smartphone

Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica lees verder

smartphone in houder

OM wil duidelijkheid na smartphone in houder-uitspraak lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters