Vanaf woensdag nummerbehoud binnen één dag wettelijk verplicht mogelijk

Nieuwe EU-wetgeving moet het vanaf aanstaande woensdag mogelijk maken om binnen één dag met nummerbehoud naar een andere provider over te stappen. Dat geldt zowel voor vaste als mobiele telefonie.

Vrouwe justitia

Dat is vastgesteld in een akkoord dat de EU in 2009 sloot. Dat verplicht landen om op 25 mei aanstaande wetgeving te hebben rond de materie. De wet houdt onder andere in dat je, zowel vast als mobiel, moet kunnen overstappen op een andere provider met nummerbehoud in één dag. Je moet daarvoor wel contractvrij zijn uiteraard.

De regels brengen ook nog meer zaken met zich mee. Zo moeten telecombedrijven meer informatie verschaffen over de kwaliteit van de dienstverlening die ze leveren. Daarmee wil de EU in de eerste plaats het serviceniveau van de telecommarkt opkrikken. Maar de nieuwe regels moeten ook zorgen voor meer concurrentie op de telecommarkt.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Jan van Westland -

  Ben nu al meer dan 2 weken bezig om via de Kruidvat website nummerbehoud te regelen van mijn Prepaid AH-mobiel naar Kruidvat mobiel.

  Eerst kun je, na mijn kiezen voor KPN als netwerk provider, niet AH-Mobiel als provider vinden op hun invulformulier.

  Na een mailtje wordt aangegeven dat het via Telfort loopt (Stond niks over op hun site en is mij ook nooit door iemand medegedeeld, ik wist niet beter of ik bel via het KPN-netwerk, zoals mijn mobiele telefoon dat telkens aangeeft).

  Dus Telfort als netwerkprovider gekozen, en inderdaad nu kan ik wel voor AH-mobiel als service provider kiezen.

  Echter dan vult het invulformulier weer automatisch een voorloop cijfer in dat niet overeen komt met de SIM-code op je kaart.

  Na weer een mailtje krijg je antwoord dat je op je kaart moet kijken voor je nummer.

  Overigens staat er op die kaart een nummer met een letter erin en volgens de website mag ik geen letters invullen.

  Ook dat weer uitgezocht. Blijkt er op de SIM-kaart van AH-mobiel een langere "SIM-code" te staan met extra letters en cijfers die je niet mee moet invullen op de website van Kruidvat.

  Je moet het maar weten, en je moet maar weten welk deel er niet bijhoort.

  Ook daar geen info over op de website.

  Maar goed, dan eindelijk maar eens proberen mijn SIM-code in te vullen.

  Blijkt de website voortdurend niet goed te werken (overbelast? onderhoud aan de database?)

  Ook rond middernacht lukt het niet.

  Ben nu 2 weken verder en behoorlijk pissig aan het worden op onze "Service"-providers.

  Zo'n wet helpt dus ook geen moer.

  1. Dominick -

   Hmm, stom is dat. Overigens ook vreemd dat je Telfort moet invullen, omdat dat netwerk helemaal niet bestaat. Telfort loopt namelijk via KPN. Maar ja, een niet werkend systeem kun je ook niet met zo'n wet de wereld uit helpen, de wet zegt vooral dat het een dag nadat het formulier ontvangen is geregeld moet zijn. Dat het systeem niet werkt is wel stom, maar om eerlijk te zijn had ik van Kruidvat niet veel ander verwacht. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat het ook geoorloofd is trouwens. Succes ermee in ieder geval!

 2. v-power -

  KPN en Vodafone zullen hier geen probleem mee hebben, die reageren binnen 15 minuten op elkaar. T-Mobile is de enige die nog handmatig bezig is en of zij nu hier nog geld voor hebben?

  1. pmmixx -

   Klopt niet helemaal, want Vodafone is de enige provider waar je tot 5 dagen kan wachten op een goedkeuring nummerbehoud. T-Mobile en Kpn/Hi kunnen meteen doorgevoerd worden en toestellen meegegeven, alleen naar Vodafone toe moet je wachten op een nrbehoud goedkeuring.

   1. Gast -

    Nou….bij mij is het toch echt KPN/Vodafone binnen een kwartiertje..maar van TM naar Vodafone ben je minimaal 3 werkdagen zoet…

    en pmMixx

    Volgens mij hoef je dus niet meer op te zeggen en kan je gewoon buiten looptijd contract binnen een dag veranderen… je hoeft dus niets zelf op te zeggen..

 3. pmmixx -

  Leuk verhaal, alleen vergeten ze een groot gat.

  Je hebt nog altijd 1 maand opzegtermijn, als je dus niet zelf hebt opgezegd en op die laatste dat je nummer wil overzetten, heb je nog steeds een maand Tmobile voor je naar Vodafone kan stappen.
  Heb je wel opgezegd, kan je dat dus wel op die laatste dag nog omzetten.

  1. Dominick -

   Dat valt onder het contractvrij zijn. Je kunt bij iets dat per maand loopt sowieso niet eerder overstappen natuurlijk, tenzij je dubbel wilt betalen. Maar als je de overstap gemaakt hebt moet het nummer dus ook in 1 dag geregeld zijn, en dat is nu nog wel eens anders 😉 Voor prepaid zou het overigens wel echt binnen een dag gaan, of prepaid naar abonnement.

 4. gast -

  Dat zou mooi zijn…..

  Gaat ze weer geld kosten, als je nu al ziet dat van T-Mobile naar Vodafone al 3 dagen verwerkingstijd nodig heeft… zullen ze wat extra poppetjes in moeten gaan zetten…

  Zakelijk ook binnen een dag…lijkt mij sterk aangezien dat nu 3 maanden opzegtermijn is…

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters