'Veertig procent van alle BlackBerry 10-apps is herverpakte Android-app'

Veertig procent van de nieuwe BlackBerry 10 OS-apps zijn herverpakte Android-apps. Van de 70.000 apps zijn dat er pakweg 28.000. Dat pakt overigens niet negatief uit voor de kwaliteit van de meeste apps. Ze zien er alleen wel een beetje gek uit.

BlackBerry Z10

BlackBerry heeft erg veel moeite gestoken in het stichten van een eigen ecosysteem, met een goed gevulde downloadwinkel. Alleen op die manier kan de fabrikant het opnemen tegen grootmachten Google en Apple. Dat er zoveel Android-apps naar BB 10 zijn geporteerd, heeft te maken met de makkelijke SDK die de fabrikant beschikbaar heeft gesteld aan app-ontwikkelaars. Overigens beloofde BlackBerry ook enkele duizenden dollars aan developers die hun apps naar het nieuwe OS zouden porteren.

BB 10 draait niet meer om de hardwareknoppen, zoals voorgaande besturingssystemen van BlackBerry. Toch is er voor voormalige Android-apps altijd wel eentje nodig: de terug-knop, die op elk apparaat met het OS van Google zit, of het nu een touchbutton is of een knop die je kunt voelen. Via de SDK van BlackBerry zijn Android-ontwikkelaars in staat gesteld om hun apps in een ‘BlackBerryvriendelijke vorm’ te kneden. Androidgebaren worden zo op een begrijpelijke wijze ‘vertaald’ in BlackBerrygebaren. De menuknop op elk Androidtoestel is op BB 10 bijvoorbeeld vervangen door een veeg naar boven. Dan komt op de Z10 in ieder geval het menu te voorschijn. De terugknop van Android is vervangen door een veeg naar links.

Toch blijven de voormalige Android-apps er op BB 10 een beetje gek uitzien, met elementen die op het OS van BlackBerry niet echt thuishoren. Zoals dialoogvensters. Ze draaien best prima, maar ze zien er gewoon een beetje gek uit. BlackBerry vindt dat overigens ook. Ontwikkelaars worden daarom aangemoedigd om ├ęchte BB 10-apps te produceren. Daarvoor kunnen ze aanspraak maken op 10.000 dollar van BlackBerry, ter ondersteuning van hun werk om er echte BB 10-apps van te maken.

RIM is erin geslaagd om een aantal belangrijke apps naar zijn nieuwe platform te krijgen. Angry Birds, WhatsApp (hoewel die nog moet komen), Skype en nieuws-apps van belangrijke Amerikaanse media zoals The Economist en The New York Times zijn al in de BB 10-downloadwinkel te vinden. Voor de Amerikaanse markt ontbreken nog wel de belangrijkste videostreamingdiensten zoals HBO en Netflix. Maar BlackBerry belooft dat er hard wordt gewerkt om het apps-aanbod voor BB 10 net zo aantrekkelijk te maken als dat van iPhone en Android.

Bron: PC Magazine

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters