Zo kun je checken of je de onveilige versie van Pokémon Go gebruikt

Er is een gehackte versie van Pokémon Go in de omloop die derde partijen de controle over je smartphone laat overnemen. Met deze simpele stappen kun je snel checken of jij de veilige versie gebruikt.

Pokémon Go

Pokémon Go is een grote hype, zoals je vast de afgelopen dagen hebt gemerkt. Winkelcentra worden overspoeld met gamers die op zoek zijn naar hun favoriete Pokémon, politieagenten moeten mensen weren uit politiestations of doen zelf gewoon lekker mee, en de aandelen van Nintendo schieten omhoog. Helaas hebben derde partijen die niet het beste met je voor hebben dat ook door.

Hackers

Het spel van Niantic Labs is nog lang niet overal verkrijgbaar, maar toch kun je bijvoorbeeld in Nederland al via een omweg met het augmented reality spel aan de slag. Je kunt immers het installatiebestand van Pokémon Go buiten de Play Store om downloaden. Hartstikke fijn, maar onderzoekers zijn op een gehackte versie van het APK-bestand gestuit die vol zit met malware. Het gaat om speciale software genaamd DroidJack en SandroRAT, die zoals de namen al doen vermoeden de complete controle over je smartphone kunnen overnemen.

Veilige versie

Als je het spel nog wil downloaden dan verwijzen we je graag door naar onze eigen link, die helemaal veilig is. Het zou echter goed kunnen dat je het spel allang hebt geïnstalleerd, en de kans dus aanwezig is dat je de gehackte versie te pakken hebt. Gelukkig zijn er twee simpele stappen waarmee je dat uit kunt vinden:

#1: Check de hash van het APK-bestand

Check de hash van je gedownloade APK-bestand. Dit is de SHA256 hash van het gehackte en dus gevaarlijke bestand: 15db22fd7d961f4d4bd96052024d353b3ff4bd135835d2644d94d74c925af3c4. Middels deze site kun je makkelijk de hash vergelijken. Als je hash dus overeen komt betekent het dat je Pokémon Go zo snel mogelijk moet verwijderen. Daarna kun je de legitieme versie gewoon installeren en kun je gelijk weer verder waar je gebleven was.

Heb je het bestand alweer verwijderd of is het lastig om je hash te checken? Dan kun je deze tweede stap gebruiken.

#2: Om welke permissies worden gevraagd?

Vergelijk de permissies waarom Pokémon Go vraagt. Ga naar je instellingen, navigeer naar apps, kies voor Pokémon Go en check de permissies. Je ziet het eigenlijk meteen als je de gehackte versie hebt: de bewerkte versie wil namelijk toegang tot vrijwel alles, waaronder de permissie om je berichten te bewerken. Het is verstandig om dit te controleren, ook als je een andere hash had. Het zou namelijk zomaar kunnen dat er nog andere gehackte versies opduiken. Hieronder kun je voorbeelden zien van de veilige versie en de gehackte versie.

Veilige Pokémon Go
De veilige versie
Pokémon Go
De onveilige versie
Pokémon Go
De onveilige versie

Bron: Proofpoint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Apple Store sneeuw

Easter Egg: zo zorgt Apple op jouw iPhone voor een witte kerst lees verder

Apple beste apps 2017

De beste apps en games van 2017 volgens Apple: Nederland in de prijzen lees verder

Vijf beste iOS en Android apps voor Bitcoin: wallets en meer lees verder

Animal Crossing Pocket Camp

Met deze vier tips word je snel rijk in Animal Crossing: Pocket Camp lees verder

Google Data Datally

Google’s nieuwe app zorgt dat je minder mobiele data verbruikt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters