Verband tussen veel mobiel bellen en kankervorming

Onderzoekers aan de Universiteit van Tel Aviv beweren dat mensen die meerdere uren per dag mobiel bellen een vijftig procent hogere kans op speekselklierkanker hebben. Deze conclusie volgt uit een onderzoek onder vijfhonderd patiënten.

De onderzoekers keken naar 500 mensen die een goedaardige of kwaadaardig gezwel aan hun speekselklieren hadden ontwikkeld en vergeleken deze groep met een controlegroep van 1300 gezonde mensen. Volgens het onderzoek groeit de kans op speekselklierkanker met vijftig procent, wanneer men meerdere uren per dag mobiel telefoneert met de telefoon tegen hetzelfde oor. Mensen die in afgelegen gebieden veelvuldig bellen hebben zelfs een nog hogere kans op kanker aan de speekselklieren, doordat hun mobieltjes het signaal verder moeten sturen en dus krachtiger stralen.

Onderzoeksleider Siegal Sadetzki is van mening dat het Israëlische onderzoek inzicht geeft in de effecten van langdurige blootstelling aan gsm-straling, omdat in Israël relatief veel mobiel wordt gebeld en het gsm-netwerk al vroeg was uitgerold.

De kans op speekselklierkanker is evenwel betrekkelijk klein. Jaarlijks worden 230.000 gevallen van kanker gediagnostiseerd in het Verenigd Koninkrijk en daarbij gaat het slechts 550 keer om speekselklierkanker, zo nuanceert BBC News de onderzoeksresultaten.

Volgens de onderzoekers is hun werk echter wel degelijk relevant, aangezien voorgaande onderzoeken naar de relatie tussen mobiele telefonie en kanker zich vooral richtten op hersentumoren. In die onderzoeken werd, op een Zweeds onderzoek na, geen verband gevonden.

5,06641920645E+15 
Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters