Minister bereidt verbod smartphonegebruik op fiets voor

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft de voorbereiding van een wettelijk verbod op het gebruiken van een smartphone op de fiets gestart. Dat schrijft het ministerie op haar website. Dit zou volgens de minister grote risico’s opleveren.

Bedienen van touchscreen tijdens het fietsen levert grootste risico op

Smartphone op de fietsMeer dan de helft van de jongeren maakt gebruik van de smartphone op de fiets. Volgens Schultz van Haegen levert het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het grootste risico op. Dat heeft zij laten onderzoeken door diverse experts van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de Rijksuniversiteit Groningen en TNO. De minister kondigt aan dat ze het wetgevingstraject heeft gestart.

‘Smartphonegebruik in de auto ook verbieden’

Twee weken geleden kondigde Schultz van Haegen ook al aan smartphonegebruik in de auto te verbieden. Nu is het wettelijk nog alleen verboden om je telefoon in je hand te houden tijdens het rijden. Door het gebruik van smartphones door automobilisten vallen jaarlijks 600 doden en zwaargewonden. De kans op een ongeluk is bij het voeren van een telefoongesprek vier keer hoger dan wanneer een automobilist geen belletjes pleegt.

“Dit is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. Dus we moeten verder kijken. Verbieden is een optie”, zo zegt de VVD-politica over gebruik van telefoons in de auto.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu via Tweakers

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters