‘Verkoop iPhone SE tijdens eerste weekend valt tegen’

De iPhone SE deed het tijdens het eerste weekend dat de kleinere iPhone beschikbaar was een stuk slechter dan Apple had gehoopt, aldus verschillende analisten.

Ming Chi Kuo
Ming Chi Kuo

iPhone SE

Apple kondigde een aantal weken geleden de iPhone SE aan, een goedkopere iPhone 6 in het jasje van de iPhone 5s. Apple hoopt met de iPhone een nieuw publiek aan te spreken dat de iPhone 6 te groot vindt. De kleinere iPhone kwam gisteren pas in Nederland uit, maar in Amerika is de smartphone al sinds afgelopen donderdag te koop. Het eerste weekend dat een product uit is geeft vaak een goed beeld van hoe gewild de iPhone in kwestie is.

Tegenvallende resultaten

Verschillende bronnen geven nu aan dat er veel minder exemplaren zijn verkocht dan verwacht. De Amerikaanse site CNBC gaf eerder deze week al aan dat de iPhone SE het juist verrassend goed in China deed, en dat er daar al meer dan 3.4 miljoen exemplaren zijn besteld. Ming-Chi Kuo, de bekende analist van KGI Securities, trekt dat nieuws echter in twijfel. Volgens hem doet de iPhone SE het namelijk een stuk slechter dan voorgaande iPhones.

iPhone SE verkoop

Hij denkt dat te weinig mensen nog interesse hebben in een kleinere telefoon, en dat de iPhone SE geen meerwaarde biedt qua vormgeving of specificaties. Ook Localytics, een bedrijf dat de mobiele markt analyseert, onderschrijft de bevindingen van Kuo. Het bedrijf berekende op basis van eigen onderzoek dat de 4-inch iPhone slechts 0.1 procent van de iPhone markt heeft weten te veroveren.

Voorspellingen voor 2016

Zowel de iPhone 5s en de iPhone 6 wisten het eerste weekend na hun lancering hoger te scoren. Kuo voorspelt dat er in 2016 minder dan 200 miljoen iPhones verscheept zullen worden, waarmee de iPhone SE minder impact zou hebben dan Apple zelf hoopte. De Chinese analist voorspelde eerder deze week al dat de interesse in nieuwe iPhone modellen af zal nemen omdat er voor de meeste klanten niet echt een reden meer is om een nieuwe smartphone te kopen.

iPhone SE

iPhone 7

Gezien de iPhone SE qua ontwerp vrijwel identiek aan de iPhone 5s uit 2012 is, lijkt het logisch dat consumenten niet al te happig zijn. Voor veel iPhone gebruikers is Apple’s gadget echt een sieraad en/of status symbool, en dan kan het feit dat de iPhone SE niet echt goed te onderscheiden is van de iPhone 5s wellicht een struikelblok vormen.

Ook weten we dankzij talloze geruchten al dat Apple in september de iPhone 7 aan gaat kondigen, waardoor veel gebruikers ongetwijfeld die lancering eerst nog even afwachten. Schrijf de iPhone SE echter niet af, want de kans is groot dat Apple het vooral gemunt heeft op groeimarkten zoals China, Brazilië en Indië, waar het Amerikaanse merk dankzij de relatief lage prijs van de SE een nieuw marktsegment aan kan spreken. Ook is de nieuwe smartphone nu pas in veel landen beschikbaar, dus de verkoop kan nog bijtrekken. Ook werd het al verwacht dat Apple het moeilijker gaat krijgen in de komende periode.

Bron: MacRumors, Tech Times, Localytics

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters