Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is

Door de jaren heen hebben Google en Apple over en weer features van elkaar overgenomen en geïmplementeerd in hun mobiele besturingssystemen. Android en iOS hebben allebei dezelfde basisfuncties en veel features vind je dus op beide platformen. Toch zitten er fundamentele verschillen tussen de twee besturingssystemen en als je overstapt is het meer dan alleen even wennen. Dit is wat je moet weten over de verschillen tussen iOS en Android.

Veiligheid

Wat de veiligheid betreft lijkt je bij iOS toch wat beter te zitten dan bij Android. Het is niet zo dat er met een iPhone nooit iets mis kan gaan, maar over het algemeen is alles wel wat meer afgesloten en hoef je je minder zorgen te maken. Natuurlijk is het ook niet zo dat je met een Android toestel standaard wordt gehackt en als je alleen apps koopt via de Google Play Store en verder geen rare doet, zou alles ok moeten zijn. Je moet wel wat voorzichtiger zijn dan met een iPhone. Wat ook niet meehelpt is dat veel malware juist is gericht op Android toestellen en dat veel van deze toestellen de laatste updates en dus ook veiligheidspatches niet hebben.

smartphone alert

Vrijheid

Het feit dat Apple wat stricter is en daardoor wat veiliger, betekent ook dat er wat stricter met apps wordt omgegaan. Zo kun je bijvoorbeeld niet je standaard SMS app veranderen of een link uit een email in iets andere openen dan Safari. Bij Android is alles aan de andere kant wat vrijer, wat misschien ook de reden is dat het wat minder veilig is. Maar als je de hackers even vergeet, ben je als gebruiker wel een stuk blijer met alle customization die je kunt doen met Android. Je kunt het hele uiterlijk van de homescreen veranderen, apps neerzetten waar je wilt en zelf bepalen wat je standaard apps zijn. Ook hebben ontwikkelaars van apps meer vrijheid om het systeem binnen te dringen en informatie te verzamelen. Hierdoor kunnen Android apps uitgerust worden met veel meer functionaliteit. Een app zou bijvoorbeeld je batterijniveau of een SMS kunnen gebruiken als trigger om iets te doen. Bij iOS zou dat niet mogelijk zijn, omdat de apps geen toegang zouden hebben tot de benodigde informatie.

Nova Launcher

Privacy

Zoals we zien kunnen apps dus meer verzamelen op een Android toestel en ook Google zelf lijkt meer gegevens van gebruikers te verzamelen dan Apple. Als privacy een belangrijk punt voor je is, zit je dus waarschijnlijk weer beter bij Apple. Apple maakt er juist een punt van dat de privacy bij iOS beter is geregeld en dat er minder data naar Apple zelf wordt verzonden. Veel van de data die alsnog naar Apple wordt gestuurd zou daarbij ook nog geanonimiseerd worden, waardoor je privacy alsnog niet wordt geschonden. Voor sommige dingen moet Apple natuurlijk wel precieze informatie hebben, zoals Find My iPhone. Ook hier lijkt Google wat vrijer in te zijn en het bedrijf lijkt juist zoveel mogelijk over je te willen weten. Niet om je te stalken, zeggen ze, maar om een persoonlijkere service te kunnen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je wekenlang speaker advertenties ziet verschijnen in de browser, als je een keer research hebt gedaan naar een speaker. Wat dat betreft zou Google zijn persoonlijke service misschien kunnen verbeteren en in plaats van het ding dat je waarschijnlijk al hebt gekocht, bijbehorende accessoires laten zien. De vraag is natuurlijk hoeveel van je privacy je wilt opgeven in ruil voor een persoonlijke behandeling.

Google Privacy

Samenwerken

Als je een apparaat van Apple hebt, werkt het perfect samen met alle andere Apple apparaten en ben je geneigd om steeds meer Apple apparaten in huis te halen. Het bedrijf lijkt echter niet zo graag samen te willen spelen met anderen en een goed voorbeeld hiervan is de HomePod. Deze kun je alleen koppelen aan je iPhone en met je Android toestel kun je niks. Niet Apple systemen en apparaten houden vaak wel rekening met Apple en je kunt bij bijna alle apparaten waar je je Android toestel op kunt aansluiten ook je iPhone aansluiten. Als je voor een iPhone gaat kun je deze dus gebruiken met bijvoorbeeld Google apparaten en ook Apple apparaten. Als je voor Android gaat kun je gebruik maken van dezelfde Google apparaten, maar vaak niet van Apple apparaten. Als je meer opties wilt hebben, lijkt een iPhone dan toch handiger, hoewel dit Android probleem meer aan Apple ligt dan aan Google.

Apple iOS

Als je een iPhone hebt kun je dus gerust van Apple’s HomePod gebruik maken. Je kunt echter ook gewoon werken met een Echo speaker of de Sonos One. Als je nog twijfelt over de HomePod is het misschien verstandig om te lezen waarom je eerder zou  moeten gaan voor de Echo of Sonos One.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters