Verslaafd aan je smartphone? Dan herken je deze 5 dingen! – ADV

Je voelt je telefoon trillen in je broekzak, of je hoort je ringtone. Vlug, kijken! Tot je grote verbazing geen bericht, app of update. Vreemd, je zou toch zweren dat…?

PVS of, ‘Phantom vibration syndrome’ overvalt 70-80% van de smartphonegebruikers wel eens. Neemt je brein een onschuldig loopje met je of is dit het begin van een heuse verslaving? Check de volgende 5 punten voor een hoognodige reality-check:

  1. Energievreter

Altijd en overal bereikbaar = nooit zonder stroom. Ben je in een nieuwe omgeving direct op zoek naar een stopcontact? Breekt het angstzweet je uit wanneer je batterij-status nerveus begint te knipperen? Natuurlijk niet, want jij hebt altijd een goedgevulde powerbank op zak, een oplader, losse accu, USB-kabel, of een OnePlus 3 hoesje met ingebouwde batterij bij je.

Je smartphone, je staat er waarschijnlijk mee op en je gaat er mee slapen. Met een beetje pech check je bij een slapeloze nacht ook nog continu je updates. Veel van ons bekijken hun inbox of Facebook, nog vóórdat ze uit bed stappen. Deze gewoontes slurpen ook je eigen batterij helemaal leeg.

  1. Hoofd, schouders, kramp en pijn.

Kennen we de SMS-duim nog? SMS-en is niet meer van deze tijd, maar de klachten hebben ruimschoots plaatsgemaakt voor een Smartphone-elleboog, iPosture, App-duim en een heuse Tablet-nek: it’s a thing! Ontstoken pezen, duimen met kramp van het eindeloze scrollen, tintelingen: ons lichaam kan de ontwikkelingen in de technologie simpelweg niet bijbenen. Klinken de klachten herkenbaar? Houd de pijn, ondanks de nodige rek- en strek oefeningen, langer dan een week aan? Dan is het wellicht tijd voor een bezoekje aan de dokter of de fysio.

  1. Nomophobia

Of ‘No mobile phone-phobia’. Vier op de tien gebruikers voelt zich verloren zonder telefoon. Behoor jij tot die 40%? Met je smartphone vergeet je even de wereld om je heen, maar zonder smartphone je belangrijke afspraken, telefoonnummers en notities. Benieuwd of jij een nomofoob bent? Dan check je bijvoorbeeld constant je tas of broekzak, word je onrustig wanneer je toestel uit het zicht is en heb je constant irreële angst om hem te verliezen of geen bereik te hebben.

  1. Ter land, ter zee en in de lucht.

We willen bereikbaar zijn. Altijd. Geen plek is te gek of ongeoorloofd om je gadget tevoorschijn te halen, tot het kleinste kamertje aan toe. Onze fear of missing out maakt dat we 24/7 online willen zijn. Dit zit nou eenmaal in de aard van het beestje: een smartphone draagt bij aan een gevoel van veiligheid, verbondenheid en vrijheid. Tover jij je nieuwe Sony smartphone ook te pas en te onpas uit zijn Xperia X Performance case? Tot grote ergernis van je gezelschap? Laat hem dan een middagje thuis of op vliegtuigstand. Zo geniet je ook eens van de mensen om je heen en zaken die er echt toe doen.

  1. Out of sight, out of mind

Nu is een smartphone op zichzelf niet zo verslavend. Het knijpende zit hem in datgene wat je ermee kunt: games, social media, apps, mail en media. Dit alles met de nodige pop-ups, notificaties, knipperde lampjes en afleidende piepjes. Schakel zoveel mogelijk meldingen uit en koop een horloge. Dat laatste alleen al beperkt het gebruik van je smartphone aanzienlijk, omdat het de verleiding wegneemt ‘even gauw te checken’.

Gemiddeld kijken we 221 keer per dag op onze smartphone, waarvan de totale gebruiksduur kan oplopen tot 3,25 uur!  Een telefoonhoesje zoals een Liquid Zest cover of insteekhoesje welke je scherm bedekt kan ook bijdragen aan evenwichtig smartphonegebruik. De extra handelingen verhogen de drempel en maken je extra bewust van je gebruik.

Ben je overtuigd om je smartphonegebruik in te perken? Hoe ironisch ook: gebruik hiervoor een app! Bijvoorbeeld de app ‘Moment’ of ‘Breakfree’. Je kunt er limieten mee instellen, inzien welke app de meeste tijd opslokt of smartphone-vrije periodes instellen.

KEF porsche design

De perfecte design headset? | KEF Porsche Design Space One Wireless review lees verder

WebVR Samsung Gear VR

VR porno op Samsung’s Gear VR kijken: zo werkt het lees verder

smartphone controller

Vijf onmisbare add-ons die je smartphone een boost geven lees verder

Apple AirPods ontploft

Apple onderzoekt ontploffende AirPods 🔥 lees verder

Ringke Fusion

De beste cases en hoesjes voor de Apple iPhone X lees verder

iPhone X selfie camera

‘Opvolger Apple iPhone X gaat Samsung Galaxy Note 8 achterna’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters