De tijd van verwijderbare batterijen in smartphones is voorbij

Apple heeft er vanaf het begin af aan voor gekozen om de batterijen in de iPhones niet verwijderbaar te maken. Vroeger waren er aan de andere kant behoorlijk wat Android toestellen met verwijderbare batterijen. De laatste jaren is dat echter behoorlijk afgenomen en komt het er eigenlijk op neer dat er nog wat budget modellen zijn, waarvan je de batterijen kunt verwijderen. Hoewel het ontzettend handig kan zijn om de batterijen van je toestel makkelijk eruit te halen, kiezen steeds meer smartphonemakers ervoor om de batterijen in de toestellen te sealen. Dit is waarom.

Batterij makkelijk verwijderen heeft veel voordelen

Verwijderbare batterijen hebben voor gebruikers behoorlijk wat voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon een nieuwe batterij kopen als de oude kapot is en deze zelf vervangen. Je hoeft niet moeilijk te doen met reparaties en je garantie vervalt niet omdat je zelf in je toestel bent gaan koekeloeren. Een ander voordeel is dat je altijd een extra batterij op zak kunt hebben, voor het geval dat je batterij leeg raakt en je nergens kunt opladen.

Verder kan het probleem met batterijen die niet compatibel zijn met software updates snel worden opgelost als ze makkelijk vervangen kunnen worden en is het ook nog eens goed voor het milieu. Je bent namelijk niet meteen geneigd om een nieuw toestel te kopen, wanneer je batterij minder goed begint te werken.

verwijderbare batterijen

Verwijderbare batterijen nemen meer ruimte in beslag

Voor smartphonemakers heeft een verwijderbare batterij een hele reeks aan nadelen. Ten eerste nemen batterijen meer ruimte in beslag als ze ook nog eens verwijderbaar moeten zijn. Er is namelijk een extra laag nodig om de batterij te beschermen en de beperkte ruimte in het toestel kan niet optimaal benut worden.

Tegenwoordig zien we batterijen in allerlei vormen verschijnen, zodat ze net wat groter kunnen zijn voor extra batterijcapaciteit. Zo heeft de iPhone X een L-vormige batterij en komt de LG G2 bijvoorbeeld met een batterij die geoptimaliseerd is om in de gebogen randen van het toestel te passen. De aparte vormen zijn niet ideaal voor een verwijderbare batterij, welke eigenlijk gewoon rechthoekig moet zijn.

iPhone X batterij
iPhone X batterij

Minder goed bestand tegen water en stof

Ten tweede zijn verwijderbare batterijen ook problematisch wanneer je een waterdicht toestel wilt hebben. Als de achterkant er makkelijk af moet kunnen om bij de batterij te kunnen, kan hij niet even goed gesealed worden als wanneer hij gewoon dicht blijft. Door de extra openingen kan er behalve water ook stof naar binnenkomen, wat je toestel op een gegeven moment kan beschadigen.

smartphone in water

Geen premium materialen

Ook zijn verwijderbare batterijen een obstakel, wanneer je een toestel wilt maken met premium materialen. Tegenwoordig wordt er veel met glas gewerkt aan de achterkant, zodat draadloos opladen mogelijk is. Als je de achterkant er makkelijk af wilt laten gaan, is het echter makkelijker om hier plastic voor te gebruiken. Toen Samsung de Galaxy S5 en Note 4 echter een plastic achterkant gaf om makkelijk bij de batterij te kunnen, kreeg de smartphonemaker redelijk wat kritiek over het materiaal.

De toestellen zouden niet meegaan met de tijd van metalen en glazen behuizingen en zouden niet premium genoeg zijn. Natuurlijk is het niet onmogelijk om glas en metaal te gebruiken in combinatie met een verwijderbare batterij. Daar is de LG G5 een voorbeeld van. Toch koos LG ervoor om bij de LG G6 de batterij toch vast te zetten.

Het is voorbij

Het is ergens dus best logisch dat smartphonemakers er steeds vaker voor kiezen om batterijen gewoon vast te zetten in de toestellen. Het is ook zo dat hoe meer gebruikers bij de onderdelen kunnen, hoe meer er mis en kapot kan gaan. Als je een fan bent van verwijderbare batterijen, zul je in de toekomst steeds beter moeten zoeken om een toestel te vinden. Alle grote vlaggenschepen zijn helaas al overgestapt naar niet verwijderbare batterijen.

Via: Mashable

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters