Pas op: video doet elke iPhone crashen

Er is een link opgedoken die elke iPhone steeds langzamer maakt. Het gaat om een ogenschijnlijk onschuldige video die er voor zorgt dat iPhones uiteindelijk crashen.

iOS

iPhone 7 details videoApple’s iOS is misschien niet zo open en rijk aan mogelijkheden als Google’s Android, maar dat zorgt er wel voor dat het besturingssysteem zeer stabiel is. Het afgeschermde bestandssysteem zorgt er voor dat iPhones niet snel vast lopen of zelfs crashen. Toch duiken er soms problemen op die iPhones op een ingenieuze wijze kunnen laten crashen. Denk bijvoorbeeld aan malafide apps die door Apple’s keurproces zijn heen gekomen, of een bug die per ongeluk door Apple zelf de wereld in is geholpen.

Video doet iPhones crashen

Soms kan het nog simpeler zijn. Vorig jaar was er een bug die elke iPhone kon laten crashen, simpelweg door een sms’je met een bepaalde combinatie van tekens te versturen. Apple loste het probleem snel op met een update. Gelukkig kon je de gecrashte iPhones gewoon opnieuw opstarten, maar het wordt behoorlijk vervelend wanneer mensen het voor de grap gaan versturen. Vandaag is er een soortgelijke exploit opgedoken. Het gaat om een linkje naar een video op VK.com, al kan de specifieke url natuurlijk gemaskeerd of afgekort worden.

Wanneer je op de link klikt wordt de video automatisch afgespeeld. Het gaat om een clipje van 3 seconden, zonder ook maar enige inhoud. Tot zover niks aan de hand dus. Wanneer je de video echter sluit wordt je telefoon langzaam steeds trager. Je kunt dus aanvankelijk gewoon doorgaan met waarmee je bezig was, maar bijvoorbeeld je homeknop en touchscreen zullen opeens niet meer reageren. Uiteindelijk crasht het toestel in kwestie.

Hardware reset

Je kunt je toestel daarna weer opstarten middels een hardware reset, dus door je power- en volumeknoppen ingedrukt te houden. De software van je iPhone blijft gewoon intact, want je reset enkel de telefoon. Het is dus niet zo dat je net zoals bij een factory reset opeens een lege telefoon hebt. In de onderstaande video kun je zien wat er gebeurt als iemand de link bezoekt. We adviseren je om het niet zelf te proberen, ook niet bij anderen. De kans dat een iPhone permanent beschadigd wordt is klein, maar op het moment van schrijven is het nog niet precies duidelijk wat er gebeurt. Pas dus goed op met het openen van links. Voor alle duidelijkheid: de video hieronder laat enkel zien wat er gebeurt. Het is niet de malafide video zelf.

Bron: Tech Labs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Yuno -

  Sinds ik het filmpje heb afgespeeld op mijn iPhone merk ik toch echt dat mijn iPhone kuren er aan heeft overgehouden. De problemen die ik nu ondervind zijn: batterijduur sterk vermindert, opladen gaat langzaam en soms niet (charging signaal is er wel). Ook ontgrendelt mijn iPhone soms niet na het aanraken van de knoppen, wanneer ik het een tijd later probeer doet die het vaak wel. Dit is allemaal pas sinds ik het filmpje heb afgespeeld door een grapjas…
  Is er iemand die weet of een reparatie de problemen kan verhelpen? Nogmaals, voor het filmpje werkte mijn iPhone uitstekend.

  1. JouwertMJW -

   Hallo Yuno,

   Probeer eens de Iphone in zijn herstelmodus te zetten en dan de software bij te werken. Maak eerst wel een backup van je Iphone want je bestanden zullen niet erop blijven als je hem herstelt. Als dit niet werkt even langs bij de winkel waar je de Iphone hebt gekocht, misschien weten zij raad.

   Link met uitleg over herstelmodus inschakelen: https://support.apple.com/nl-nl/HT201263

   1. Yuno -

    Thanks voor de reactie! Heb de iPhone teruggezet naar de fabrieksinstellingen en alles daarna er weer opgezet. Vooralsnog lijkt alles weer goed te werken.

iphone se 2

‘iPhone SE 2 wordt begin 2018 aangekondigd’ lees verder

Xiaomi Mi 7

Specificaties en prijs Xiaomi Mi 7 gelekt: goedkope high-end topper? lees verder

Samsung Galaxy S9

Grote kans dat de Samsung Galaxy S9 en S9 Plus begin januari wordt aangekondigd lees verder

Apple iPhone X 2018

‘Volgende iPhone X krijgt gigabit 4G en dual sim’ lees verder

OnePlus deelt (slecht) nieuws rondom de OnePlus 6T lees verder

Samsung Experience

Dit voegt Samsung Experience 9.0 allemaal toe aan je Galaxy S8 (Plus) lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters