Pas op: video doet elke iPhone crashen

Er is een link opgedoken die elke iPhone steeds langzamer maakt. Het gaat om een ogenschijnlijk onschuldige video die er voor zorgt dat iPhones uiteindelijk crashen.

iOS

iPhone 7 details videoApple’s iOS is misschien niet zo open en rijk aan mogelijkheden als Google’s Android, maar dat zorgt er wel voor dat het besturingssysteem zeer stabiel is. Het afgeschermde bestandssysteem zorgt er voor dat iPhones niet snel vast lopen of zelfs crashen. Toch duiken er soms problemen op die iPhones op een ingenieuze wijze kunnen laten crashen. Denk bijvoorbeeld aan malafide apps die door Apple’s keurproces zijn heen gekomen, of een bug die per ongeluk door Apple zelf de wereld in is geholpen.

Video doet iPhones crashen

Soms kan het nog simpeler zijn. Vorig jaar was er een bug die elke iPhone kon laten crashen, simpelweg door een sms’je met een bepaalde combinatie van tekens te versturen. Apple loste het probleem snel op met een update. Gelukkig kon je de gecrashte iPhones gewoon opnieuw opstarten, maar het wordt behoorlijk vervelend wanneer mensen het voor de grap gaan versturen. Vandaag is er een soortgelijke exploit opgedoken. Het gaat om een linkje naar een video op VK.com, al kan de specifieke url natuurlijk gemaskeerd of afgekort worden.

Wanneer je op de link klikt wordt de video automatisch afgespeeld. Het gaat om een clipje van 3 seconden, zonder ook maar enige inhoud. Tot zover niks aan de hand dus. Wanneer je de video echter sluit wordt je telefoon langzaam steeds trager. Je kunt dus aanvankelijk gewoon doorgaan met waarmee je bezig was, maar bijvoorbeeld je homeknop en touchscreen zullen opeens niet meer reageren. Uiteindelijk crasht het toestel in kwestie.

Hardware reset

Je kunt je toestel daarna weer opstarten middels een hardware reset, dus door je power- en volumeknoppen ingedrukt te houden. De software van je iPhone blijft gewoon intact, want je reset enkel de telefoon. Het is dus niet zo dat je net zoals bij een factory reset opeens een lege telefoon hebt. In de onderstaande video kun je zien wat er gebeurt als iemand de link bezoekt. We adviseren je om het niet zelf te proberen, ook niet bij anderen. De kans dat een iPhone permanent beschadigd wordt is klein, maar op het moment van schrijven is het nog niet precies duidelijk wat er gebeurt. Pas dus goed op met het openen van links. Voor alle duidelijkheid: de video hieronder laat enkel zien wat er gebeurt. Het is niet de malafide video zelf.

Bron: Tech Labs

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters