Fairphone preview

De Fairphone van het gelijknamige bedrijf uit Amsterdam is een bijzonder initiatief op de telecommarkt. Inmiddels zijn de eerste toestellen uitgeleverd en in deze video bekijken wij een van de eerste exemplaren.

Omdat de werkomstandigheden in smartphonefabrieken en de herkomst van de gebruikte grondstoffen vaak verre van ideaal zijn, werd enige tijd geleden de startup Fairphone opgericht. Doel van het bedrijf: de smartphonemarkt ‘eerlijker’ maken. In eerste instantie doet het bedrijf dat door zelf een zo eerlijk mogelijke smartphone uit te brengen: de Fairphone. Het toestel is zo open en modulair mogelijk, gebruikt zo min mogelijk ‘conflictmineralen’ en wordt onder humane arbeidsomstandigheden geproduceerd.

Op technisch vlak is de Fairphone een vrij standaard midrangetoestel. Het apparaat bezit een quadcoreprocessor van MediaTek, een 4,3″ qHD-scherm en een 8-megapixelcamera. Het ontwerp is deels van aluminium gemaakt en de Fairphone kan twee simkaarten slikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Times8 -

  Heb de artikels gelezen en moet toch concluderen dat er iets niet in de haak is. Als het slechts 10% fair is dan mag zo'n telefoon niet fair genoemd worden. Zelfs een reep chocola mag pas chocolade genoemd worden wanneer er minimaal 32% cacao massa in zit. Als ik dat vergelijk met de Fairphone dan zitten ze daar nog lang niet aan….

 2. Times8 -

  Ik heb zelf ook even gezocht, maar er zijn nog veel meer mensen die serieuze twijfels hebben:

  Dit gaat over dat fonds voor werknemers, wat volgens deze auteur een wassen neus is, window dressing: http://www.ericlee.info/blog/?p=819

  Hier diverse artikels uit het technische forum Tweakers, waarbij ook gesproken wordt over die HonPhone V9:
  http://tweakers.net/reviews/3066/2/fairphone-eerlijkere-telefoon-van-nederlandse-bodem-ontwerp-en-hardware-zelf-moederbord-vervangen.html

  http://tweakers.net/reviews/3066/2/fairphone-eerlijkere-telefoon-van-nederlandse-bodem-ontwerp-en-hardware-zelf-moederbord-vervangen.html

  De originele advertentie in China over de HonPhone. kijk hoeveel spullen erbij geleverd worden! Ook twee accu's !!

  http://www.gizmochina.com/2012/11/20/changhong-honphone-v9-android-smartphone-with-9-9mm-thickness/

  In het artikel staat dat hij 1500 Yuan kost dat is inderdaad 180 euro!!!

  Ga even verder checken wat er nog meer over dit onderwerp te vinden is.

 3. Times8 -

  Als ik diverse andere geluiden moet geloven is slechts 10% van deze smartphone "fair". In het NRC van afgelopen zaterdag stond een artikel dat het allemaal onzin is en dat de Fairphone het predicaat Fair helemaal niet verdient. Verder zouden de technische specs niet overeenkomstig de prijs zijn. Lijkt mij eerder misleiding dan een eerlijke smartphone. Ik ben benieuwd wat de organisatie achter dit twijfelachtige product waar gaat maken van al die ophef over deze campagne….

   1. Times8 -

    Heb de artikels gelezen en moet toch concluderen dat er iets niet in de haak is. Als het slechts 10% fair is dan mag zo'n telefoon niet fair genoemd worden. Zelfs een reep chocola mag pas chocolade genoemd worden wanneer er minimaal 32% cacao massa in zit. Als ik dat vergelijk met de Fairphone dan zitten ze daar nog lang niet aan….

  1. Harold Prost -

   Misschien moet je die enkele briefschrijver dan gewoon met een korreltje zout nemen? Het is toch absurd dat een ingezonden brief in een krant zoveel stof doet opwaaien? De fairphoneorganisatie is prima transparant, ook als het de beoogde en behaalde doelen betreft. Als je je steeds even in de updates van Fairphone verdiept had je bijvoorbeeld geweten dat zij niets kunnen dwingen. Niet als wij niet met z'n allen massaal gaan voor eerlijk. En dat willen wij niet… Zo lijkt het.

   Fairphone heeft bijvoorbeeld als maatregel een fonds opgericht in de fabriek waar men aan deze telefoon werkt, waaruit werknemers mogen putten. In mijn beleving zodat zij niet meer zoveel uren hoeven te draaien om aan een bepaald loon te komen. Ik lees daar in de kritieken niets over…

   Maar: het is toch een geweldig signaal dat er 25.000 eerste edities zijn verkocht, i.p.v. de beoogde 5.000?! En nog mooier is het gegeven dat er inmiddels alweer 13.000 tweede versies of batches in bestelling zijn genomen.

   De openheid die fairphone geeft t.a.v. het product is meer dan ooit: eerlijk dus. Check bijv: http://www.fairphone.com/wp-content/uploads/2013/09/Fairphone_Cost_Breakdown_and_Key_Sept2013.pdf

   Geloof 'diverse' geluiden niet te snel en check het bij de producent, zou ik zo zeggen 🙂

   1. Times8 -

    @ Harold prost: "…Het is toch absurd dat een ingezonden brief in een krant zoveel stof doet opwaaien?…" Tja Harold,
    ik geloof dat ze dat vrijheid van meningsuiting noemen. Deal With It!

   2. hprost -

    Mijn reactie vind je hier: http://haroldswereld.blogspot.nl/2013/12/de-eerlijkheid-van-de-fairphone.html Is het niet vooral een kwestie van point-of-view? Of een kwestie van 'willen'?

    Wat wij met z'n allen waarschijnlijk het liefst willen is een telefoon waar alleen meerderjarigen, in normale-loonlanden, 40 uur per week maximaal, aan gewerkt hebben. We willen dat de grondstoffen slechts opgegraven worden in landen waar alles goed is, tegen fatsoenlijk loon. We willen dat onze telefoons nooit meer stuk gaan. Dat er zo min mogelijk milieu aangetast wordt bij transport en recycling.

    Ik geloof dat Fairphone dat ook wil. Maar het grootste probleem is de consument en de markt. De consument wil er geen cent meer voor betalen en de markt prijst zijn spullen goedkoop aan. De waarde van het product zit nog lang niet in het ideaal achter de productie ervan. De waarde wordt nog teveel bepaald door egocentrisch denken. Maak jij de keuze dan: zou je liever een dergelijke telefoon kopen voor 1000,- i.p.v. 325,-? Dan laten we hem in Nederland in elkaar zetten en halen we de grondstoffen… tsja, waar vandaan?

    Per telefoon is er sprake van zo'n 30 mineralen die er nodig zijn. Dat is hetzelfde als 30 verschillende soorten fruit die we vervolgens allemaal Fairtrade willen zien te krijgen. Stap voor stap is dan toch de enige weg? Eerst een paar stuks fruit, zodat andere leveranciers en de consument er ook van overtuigd raken dat het echt anders kán!

    Zo is de eerste Fairphone een prachtproject met zeer bijzondere idealen. Menswaardige idealen.

   3. Times8 -

    Hoi Harold, ik heb je verhaal gelezen op jouw Blog. Het enige wat ik wil zeggen is dat kopers vanaf het begin moesten weten dat ze niet een Fair telefoontje kochten, maar feitelijk voor het grootste deel investeren in een beweging/ideaal.

    Nu blijkt dat mensen een product krijgen wat te duur is voor wat het biedt maar bovenal, met alle goodwill van de wereld, niet Fair te noemen is. Ik weet zeker wanneer kopers wisten dat ze voor het grootste deel de Fairphone organisatie promoten, er nooit zoveel verkocht waren. Ik denk dat dit ook de gedachte is achter die brief in het NRC. En als ik alles op een rijtje zet ben ik het daar wel mee eens.

    Eerlijkheid duurt het langs, en dat is nu juist hetgeen waar deze Fairphone organisatie in heeft gefaald in de communicatie naar de (aspirant) kopers. Dat is nou jammer, toch? Good idea, wrong execution, zou je kunnen zeggen.

   4. hprost -

    De door mij aangehaalde bronnen zijn van vóór de productie van het toestel dus ja: ze zijn vanaf het begin helder geweest in hun streven. Er wordt zelfs gesteld dat de Fairphone past in het ideaal en dat ze er een beweging mee willen inzetten. Dus eigenlijk heb ik geen enkel idee waar je punt nu nog over gaat. Wellicht ga je ervoor dat datgene wat het meest en hardst geroepen wordt uiteindelijk de doorslag moet geven? 😉

   5. Times8 -

    Hoi Harold,

    Bij mij geven alleen de feiten de doorslag, niet wat al vanaf heb begin al het ' hardst geroepen werd', overigens niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en Engeland. Je verkoopt ook zelf telefoons, toch geen Chinese DUAL sim telefoons? dan heb je van de "FairPhone' namelijk geen concurrentie te duchten, getuige een review van een eigenaar. Die adviseerde voor 70 euro meer een betere telefoon te kopen. Gelukkig maar…

 4. Clar Van Vaerenbergh -

  Een prachtig product een van de eerste die milieuvriendelijk en niet alleen op geld beluste onderneming die in de smart phone wereld start veel geluk!!

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Google Location History Android

Android verzamelt veel meer informatie over je dan je denkt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters