Telewiki: Besturingssystemen

In ons nieuwe item Telewiki hebben we het wekelijks over een onderwerp op het gebied van smartphones. Deze week zijn de mobiele besturingssytemen aan de beurt.

Er zijn een groot aantal besturingssystemen voor smartphones beschikbaar met als belangrijkste natuurlijk Android en iOS. Ook Windows Phone doet aardig mee en BlackBerry probeert weer grip op de markt te krijgen. Verder zijn er nog opkomende spelers: Ubuntu, Firefox, Jolla en Tizen. In deze video bespreken we al die systemen.

Heb jij een onderwerp waar je graag iets over wilt horen? Laat het weten in de reacties onder deze video en wie weet bespreken we dat onderwerp wel binnenkort in de Telewiki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. ndb -

  Het zou mij erg prettig lijken de verschillen tussen Android 2.3 en de huidige versie te zien want er is in de tussen tijd heel veel verandert maar sinds ik de Android wereld niet meer zo volg het ik dat grotendeels gemist. En denk dat het informatief is voor iedereen die een 2 a 3 jaar oude Android heeft en over aanschaf van een nieuwe nadenkt.
  Laat maar weten wat jullie van dit idee vinden.

 2. johnmalcolm -

  De stelling wie koopt nu een smartphone om foto- en filmkwaliteit vind ik wel heel erg bout. Ik bijvoorbeeld, probeer op vakantie maar eens in je korte broek je smartphone, fototoestel en filmcamera mee te slepen. Ik vind het juist handig een topapparaat in 1 te hebben. en Facebook kan me juist gestolen worden. En het synchroniseren is verder meer dan prima. Vandaar een Lumia 920.

 3. Xaobotnik -

  Natuurlijk heeft het te lang geduurd met Windows Phone. Maar die 920 is toch wel gewoon een high end toestel? Het staat nu wel gewoon. En voor generale gebruikers, de niet-techies, is Windows Phone gewoon veel makkelijker. Het wordt gewoon niet genoeg gepushed. Ik denk dat WP een extra stap kan nemen wanneer ze de boel wat meer open gooien (file management) en ook een kans heeft wanneer ze bepaalde zakelijke protocollen gaan ondersteunen. Voor een deel is dit laatste al het geval. Bij ons gaven ze ook de keus tussen BB en Windows Phone.

  Overigens zeggen jullie dat het geld niet verdiend wordt in het low-mid-end. Maar wordt met de high-end markt dan zoveel verdiend? De meeste mensen kopen dat soort toestellen toch echt niet.

  Over Blackberry; waarom een BB? Ze hebben natuurlijk nog wel één goed USP, namelijk hun eigen services. De beveiligde e-mail-services, de management mogelijkheden op afstand, etc. etc. Ik denk dat je het nog steeds moet zien als het zakelijke toestel, maar dan met alle mogelijkheden om er ook mee te kunnen spelen. Dat is namelijk de reden dat mensen van BB wegliepen, de beperkte mogelijkheden om het als speledingetje te kunnen gebruiken.

  Het Meego-verhaal schijnt Nokia overigens wel een redelijke kans te hebben gegeven, maar wilde dit allen doen onder de voorwaarde dat ze een bepaalde mate van controle konden vasthouden. Andere merken vonden het vervolgens niet interessant genoeg. Ik had persoonlijk graag gezien dat Nokia het platform in zijn eentje had gedragen (Apple doet het ook voor een beperktere markt als die door Nokia bediend wordt, dus het zou moeten kunnen). Maar aan de andere kant blijft het natuurlijk risicovol, en had Nokia niet de mogelijkheden om een dergelijk project te laten mislukken en daarna alsnog over te stappen op Windows Phone. Daarnaast betaalt MS ze natuurlijk erg veel geld, wat de keus in financieel opzicht natuurlijk èxtra logisch maakte en minder risicovol.

  Jolla is wel het enige andere systeem waar de techies wel hun ei mee kwijt kunnen, naast Android (hoewel Android ook niet zonder kritiek is).

  Ubuntu is naar mijn mening inderdaad de partij die wat groter kan worden en gevoerd kan worden door andere fabrikanten. Het is Linux (bekend platform) en ze proberen echt iets nieuws, wat eigenlijk wel de volgende evolutie zou moeten worden in termen van smartphonefunctionaliteit. Persoonlijk had ik verwacht dat het er nu al zou zijn, als ik kijk naar waar WinMo en Symbian jaren geleden waren. Feitelijk is er niets echt bij gekomen kwa functionaliteit met Android (en iOS en WP hebben eerder functionaliteit weggenomen).

  Maar goed, het is de vraag hoe groot het publiek is dat voor een apparaat met dergelijke functionaliteit gaat. En sowieso in hoeverre ander fabrikanten vertrouwen hebben in dat concept. Iemand moet er natuurlijk wel apparaten voor maken.

 4. Jan Smulders -

  Misschien een idee om volgende keer een soort stresstest te houden, kijken wel os het best kan handelen bij extreme multitasking. Lijkt me een erg zinvol onderwerp, multitasken is in mijn ogen een van de belangrijkste basisfeature van een smartphone.

 5. FuriousM -

  @danijel…. in whatsapp op android kan je ook een vinkje zetten dat hij een iphone achtige bubbels laat zien bij het binnenkomen van een berichtje…

  Voor de rest, vet item. props!!!

 6. nieks88 -

  Interessante video om te kijken.
  Wat mij wel een leuk onderwerp lijkt is NFC. Je hoort er nog weinig van, maar er is met nfc best veel mogelijk. Bijvoorbeeld de tags en betalingen.

   1. Danijel -

    Kom maar door met jullie suggesties, we maken van de suggesties een poll op Facebook zodat jullie het volgende onderwerp kunnen kiezen 🙂

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters