Telewiki: BlackBerry herboren

Het is weer tijd voor een goed oude fabrikant-Telewiki. Dit keer bespreken we BlackBerry, dat de afgelopen tijd een hele metamorfose onderging. De nieuwe CEO John Chen heeft het bedrijf succesvol van de ondergang gered. Hoe het er nu voor staat hoor je in deze Telewiki.

BlackBerry anno 2017

De grote smartphonefabrikant die BlackBerry ooit was is niet meer. En die zal ook nooit meer komen. Maar dat betekent niet dat het bedrijf het tegenwoordig slecht doet. De fabrikant heeft zijn niche gevonden en maakt nu vooral beveiligingsdiensten. Smartphones zijn er ook nog, maar niet meer van de hand van BlackBerry. Die worden door partners op de markt gebracht en in elkaar geschroefd.

John Chen

De man aan wie dit allemaal te danken is, is John Chen. De Hong Kongnees werd eind 2013 aangesteld als de nieuwe CEO van het bedrijf. Chen heeft de afgelopen vier jaar flink gereorganiseerd. Hij wist eerder het noodlijdende Sybase weer winstgevend te maken en heeft nu dus hetzelfde met de noodlijdende Canadese smartphonefabriakant gedaan. Een prestatie van formaat.

Dat betekent wel dat een aantal onderdelen van BlackBerry het veld hebben moeten ruimen. Het Canadese bedrijf is bijvoorbeeld gestopt met zijn eigen OS 10 en maakt dus ook geen smartphones en tablets meer. Producten als BBM en QNX bestaan nog wel. En de softwaremaker heeft natuurlijk een hele rits aan enterprise-diensten. Bovendien is het bedrijf nu bezig met een Internet of Things-platform.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters