Telewiki: modulaire smartphones

Alsmaar meer fabrikanten zetten hun geld in op modulaire smartphones. Maar wat zijn modulaire smartphones nu eigenlijk, en waarom zien velen het als de toekomst van smartphones? Boris en Daan gaan je er alles over vertellen in deze Telewiki.

Modulaire smartphone

Een aantal jaren geleden maakten we kennis met PhoneBlocks. Dit concept toonde een smartphone waarbij je echt alles zelf kunt vervangen doormiddel van kleine blokjes. Het idee achter dit concept is dat je dankzij de kleine blokjes een toestel kunt samenstellen dat perfect bij je past, maar ook dat je niet om de twee jaar een nieuw toestel moet kopen. Als er iets kapot is, of aan vervanging toe is zou je dit deel dus makkelijk kunnen verwisselen.

Project Ara

Na het PhoneBlocks-concept hoorden we een tijd niets meer van het bedrijf, totdat Google met Project Ara kwam. Project Ara is net zoals PhoneBlocks een concept voor modulaire smartphones, maar iets concreter uitgewerkt. Google had zelfs al mockups gemaakt van hoe de toestellen er zouden uitzien. Ondertussen hebben we een release-datum gekregen voor de Ara-toestellen, al zijn ze wel niet zo modulair als we hadden verwacht. Je kunt nog altijd dingen zoals de batterij en camera makkelijk verwisselen. Maar wanneer je een nieuws scherm of een nieuwe processor zou willen, moet je toch nog voor een nieuw toestel gaan. Volgens de leden van Project Ara zou het namelijk met de huidige technologie niet mogelijk zijn om al deze componenten makkelijk te kunnen verwisselen.

Smartphonefabrikanten

Maar ook smartphonefabrikanten zijn bezig met modulariteit. Kijk maar naar LG. Met de LG G5 heeft het bedrijf een smartphone afgeleverd die de eerste stappen richting modulariteit zet. Al zijn het wel maar kleine stapjes. Je kunt namelijk nog maar heel weinig modules kopen voor het toestel. Nog niet zo lang geleden heeft ook Lenovo, onder de Motorola merknaam, een modulair toestel op de markt gebracht: de Motorola Moto Z. In tegenstelling tot de LG G5 heeft Motorola al contracten weten sluiten met accessoire-fabrikanten waardoor er bij de lancering van het toestel al ettelijke tientallen modules beschikbaar zullen zijn.

Meer

Meer informatie over alles hierboven, en over (semi en niet) modulaire smartphones geven we jou in onderstaande Telewiki.

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters