Telewiki: modulaire smartphones

Alsmaar meer fabrikanten zetten hun geld in op modulaire smartphones. Maar wat zijn modulaire smartphones nu eigenlijk, en waarom zien velen het als de toekomst van smartphones? Boris en Daan gaan je er alles over vertellen in deze Telewiki.

Modulaire smartphone

Een aantal jaren geleden maakten we kennis met PhoneBlocks. Dit concept toonde een smartphone waarbij je echt alles zelf kunt vervangen doormiddel van kleine blokjes. Het idee achter dit concept is dat je dankzij de kleine blokjes een toestel kunt samenstellen dat perfect bij je past, maar ook dat je niet om de twee jaar een nieuw toestel moet kopen. Als er iets kapot is, of aan vervanging toe is zou je dit deel dus makkelijk kunnen verwisselen.

Project Ara

Na het PhoneBlocks-concept hoorden we een tijd niets meer van het bedrijf, totdat Google met Project Ara kwam. Project Ara is net zoals PhoneBlocks een concept voor modulaire smartphones, maar iets concreter uitgewerkt. Google had zelfs al mockups gemaakt van hoe de toestellen er zouden uitzien. Ondertussen hebben we een release-datum gekregen voor de Ara-toestellen, al zijn ze wel niet zo modulair als we hadden verwacht. Je kunt nog altijd dingen zoals de batterij en camera makkelijk verwisselen. Maar wanneer je een nieuws scherm of een nieuwe processor zou willen, moet je toch nog voor een nieuw toestel gaan. Volgens de leden van Project Ara zou het namelijk met de huidige technologie niet mogelijk zijn om al deze componenten makkelijk te kunnen verwisselen.

Smartphonefabrikanten

Maar ook smartphonefabrikanten zijn bezig met modulariteit. Kijk maar naar LG. Met de LG G5 heeft het bedrijf een smartphone afgeleverd die de eerste stappen richting modulariteit zet. Al zijn het wel maar kleine stapjes. Je kunt namelijk nog maar heel weinig modules kopen voor het toestel. Nog niet zo lang geleden heeft ook Lenovo, onder de Motorola merknaam, een modulair toestel op de markt gebracht: de Motorola Moto Z. In tegenstelling tot de LG G5 heeft Motorola al contracten weten sluiten met accessoire-fabrikanten waardoor er bij de lancering van het toestel al ettelijke tientallen modules beschikbaar zullen zijn.

Meer

Meer informatie over alles hierboven, en over (semi en niet) modulaire smartphones geven we jou in onderstaande Telewiki.

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite morgen officieel in Nederland verkrijgbaar lees verder

iPhone SE2 (mogelijk)

Kruising opgedoken tussen iPhone X en iPhone SE lees verder

Wiko View 2 Pro preview Samsung Galaxy S10

Samsung heeft grootse plannen voor Samsung Galaxy S10 lees verder

HTC U12+

Eindelijk gelekt: Maak kennis met de HTC U12+ lees verder

Nokia 2 met stock Android

Dit zijn de beste smartphones met stock Android lees verder

iPhone X concept

Dit is de iPhone X opvolger van onze dromen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters