Telewiki: Tech-overnames

Naar aanleiding van het nieuws dat Samsung van plan is BlackBerry over te nemen, hebben we het deze week in de Telewiki over tech-overnames. We bespreken de redenen achter een aantal recente overnames en kijken even vooruit.

Samsung probeert BlackBerry over te nemen, zoals fabrikanten Lenovo en LG eerder probeerden. Motorola is de afgelopen jaren twee keer van eigenaar gewisseld: Google kocht het en verkocht het door aan Lenovo. Microsoft kocht Nokia en HP kocht Palm. Kortom: er wordt nogal eens een groot tech-bedrijf overgenomen door een concurrent. Maar waarom eigenlijk? In deze Telewiki bespreken we dat. Daarnaast doen we een voorzichtige blik in de toekomst. Want hoewel het natuurlijk koffiedik kijken blijft, is het wel leuk om een beetje na te denken over welke fabrikanten dit jaar misschien wel overgenomen worden. Vooral HTC lijkt een goede kandidaat. Je leest het al: genoeg te bespreken deze zondagochtend. Kijk de video om te zien wie wij denken dat overgenomen gaat worden en laat ook vooral even weten hoe jij er over denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. JAY ONE.X -

  Ik hoop echt dat HTC op eigen benen blijft staan . HTC is denk ik de fabrikant die de beste mix van software en hardware aanbied . Ze hebben het hebben van de juiste gebruikerservaring hoger in het vaandel staan dan het verkopen van zoveel als mogelijk smartphones. Het zou echt een schande zijn als ze overgenomen zouden worden door een Samsung of een lg . Vooral als Samsung HTC zou overnemen (wat HTC denk ik nooit zal laten gebeuren) zou dit een ramp zijn . Samsung is echt het tegenovergestelde van wat de visie is van HTC . Mocht dat gebeuren dan is de overstap (het terugkeren ) naar Windows phone dénk ik sneller gebeurt dan wat mijn bedoeling is . Alleen een merk als Asus ,wat ook zijn eigen weg bewandeld en echt innovatief zijn hoger in het vaandel heeft staan dan zoveel mogelijk smartphones verkopen zou mij dan nog bij Android houden. Bij een overname van Google zie ik het zelfde gebeuren als bij Motorola . Misschien is de samenwerking tussen Nokia en HTC wellicht de beste keuze geweest , alleen komt dit dan wel een paar jaar te laat .

  1. Quasimodo -

   Er klinkt nogal veel bitterheid door in je post. Het gaat niet voor niets zo slecht met HTC. Het spreekt de mensen kennelijk, in tegenstelling tot jou, niet aan. Dat Samsung en LG geïnteresseerd zouden zijn lijkt me niet. Beiden bedrijven hebben alles in huis voor goede, maar vooral concurrerende producten, iets wat bij HTC erg slecht lukt.

   "Bij een overname van Google zie ik het zelfde gebeuren als bij Motorola ."
   En dat is dat Motorola weer serieus goede en concurrerende producten maakt?

   "Misschien is de samenwerking tussen Nokia en HTC wellicht de beste keuze geweest , alleen komt dit dan wel een paar jaar te laat "
   Nokia was te arrogant om de kracht van Android te zien, iets wat ze bijna wegvaagde. Dus samenwerken met HTC was helemaal out of the question geweest.

   1. JAY ONE.X -

    Nee hoor , absoluut niet verbitterd . HTC Heeft het absoluut aan zich zelf te danken dat ze in deze situatie terecht zijn gekomen . Toen ze nog 1 van de bestverkopende smartphone fabriekanten waren dachten ze dat kwaliteit zichzelf wel zou verkopen. Ze hadden er alleen geen rekening mee gehouden dat agressieve marketing het in beginsel altijd wint van kwaliteit . Samsung is goed in de onwetendheid van de grote massa gesprongen door zichzelf zo op de voorgrond te plaatsen dat een fabrikant zoals HTC( die kwa marketing nooit kan tippen aan de miljarden van een Samsung of Apple) volledig ondergesneeuwd raakte . Dat zag je terug in de etalage. Waar de Samsung smartphones pronkten in de etalage was van een HTC vaak niks te bekennen . In de winkels stonden de samsungs vaak in volle glorie te pronken volledig opgeladen en gebruiksklaar terwijl de andere merken vaak of leeg waren en je ze dus niet kon testen of de interface op zo'n danige manier veranderd was dat het voor een leek sowieso al niet meer aanspreekten . Als je vervolgens de verkopers om advies vroeg beginnen ze over of een iPhone of een Samsung want tja daar verdienen ze kwa bonus tenminste nog wat aan . Ik hoop echt dat Samsung kwalitatief betere toestellen gaat maken . Kwa hardware zijn ze al op de goede weg . Als ze de software ook nog beter gaan maken zodat prijs kwaliteit beter tot elkaar komt dan zullen ze in smartphone land weer kunnen groeien . Ze moeten wel want ze verkopen kwa verhouding steeds minder smartphones , mensen raken toch teleurgesteld in de verwachtingen die Samsung ze voorhoudt en stappen dan toch over op een ander merk.

   2. Arnold Jansma -

    HTC heeft in 2011/2012 juist kwalitatief slechte smartphones geproduceerd. Het waren teveel en topmodellen werden na 6 maanden al ge-upgrade. Klanten bleven dus wachten of de toenmalig klanten waren er niet blij mee. Met die strategie hebben ze veel klanten verloren.

   3. Quasimodo -

    Het klopt dat Samsung zijn positie te danken heeft aan marketing. Maar dat het aan de onwetendheid van de consument zou liggen vind ik nogal ver gaan. Hiermee lijk je te suggereren dat Samsung telefoons slecht zijn. Zijn er verstandigere keuzes? Zeker wel. Maar je kunt het de consument niet verwijten om voor veiligheid te kiezen. En bij Samsung en Apple loop je nu eenmaal weinig risico.

    Samsung is zich sinds de tegenvallende resultaten bewust van hun kwetsbaarheid. Met name de opkomende chinese merken hebben flink wat roet in het eten gegooid en als Samsung daar onder lijdt dan zegt dat niet veel goeds over de andere merken die nu al moeilijk het hoofd boven water kunnen houden.

    Wat erg pleit voor Samsung is de flexibiliteit van het bedrijf. Snel switchen is een must om de schade te beperkingen want voor je het weet ben je een 2e Nokia. Ik heb geen Samsung maar heb wel respect voor de enorme energie en veerkracht van het bedrijf.

Samsung Galaxy S10 Plus

Eerste Samsung Galaxy S10 leak duikt week voor onthulling Galaxy S9 op lees verder

iPhone X batterij

Tegenvallende iPhone X verkopen leveren Samsung problemen op lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

We hebben slecht nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

De batterij van deze vijf smartphones gaat het langst mee lees verder

Samsung Galaxy S9

Eerste preview Samsung Galaxy S9 duikt op ⚠️ lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters