Telewiki: Toekomstvisie

In deze Telewiki behandelen we voor de verandering eens een puur speculatief onderwerp: onze toekomstvisie. Hoe ziet de telecommarkt er over een jaar of vier uit?

2018, tien jaar na de eerste Androidtelefoon en tien jaar na Apple’s App Store. Dat is ongeveer het jaar waar we we ons op richten in deze Telewiki. Welke specificaties hebben smartphones dan? Zijn er radicale veranderingen in de vorm van de behuizing van een toestel geweest? Zijn Android en iOS nog steeds de belangrijkste spelers in de markt? Is Phonebloks doorgebroken en waar staan de wearables? De tijd zal het antwoord op die vragen uitwijzen, maar in deze Telewiki proberen wij alvast een poging te doen ze te beantwoorden.

Hoe zie jij de toekomst van de smartphone markt? Ben je het met ons eens, of juist niet? We horen het graag in de reacties onder deze video!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Jan Smulders -

  Geen woord over blackberry? bb10 os is door diverse gerenommeerde tech bedrijven als beste getest in vergelijking met android, ios en windows. Het probleem ligt vooralsnog dat iedereen oogkleppen op heeft en alleen maar een samsung of iphone koopt. Lees eens op tweakers naar de ervaringen van mensen met een bb10 toestel. Niks als lof en een verademing t.o.v. hun vorige android of ios telefoon. Zeker met het huidige os10.2 en het komende 10.3 is het een besturingssysteem die als volwaardige concurrent van de overige besturingssystemen kan worden gezien. Sterker nog, op veel punten zijn ze de concurrentie voorbij. Het is vernieuwend en slimmer.
  Geef heel Nederland eens een z30. Kijk daarna nog maar eens of er nog mensen terug willen naar ios of android. Het gebrek aan apps is al lang passe dus wat blijft dan nog het probleem voor mensen om het niet eens uit te proberen???
  Review sites zouden eens wat objectiever moeten zijn in plaats van blackberry altijd als lachertje af te schilderen. Het zou deze bedrijven sieren om het os eens goed onder de loep te nemen. Daar kan al veel klandizie mee terug gewonnen worden voor Blackberry. Ook een eigen reclamecampagne zou de verkopen doen helpen.
  Op dit moment is het zwaar ondergewaardeerd en dat is nergens op berust. Het is doodzonde maar als niemand z'n ogen geopend krijgt dan verdwijnt over enkele jaren misschien wel het beste os dat de smartphone wereld ooit gekend heeft. Dan moeten we het doen met dat verschrikkelijke android, dat rampzalige windows, of het ios dat veel te dichtgetimmerd is. Dan pak ik m'n pocketline swing weer uit de kast.

  1. Quasimodo -

   Je hebt natuurlijk voor een groot deel gelijk want BB heeft verschrikkelijk goede en intuïtieve producten neergezet. Maar helaas wint niet altijd het beste product maar is het een combinatie van veel factoren. Er zijn voorbeelden van producten uit het verleden genoeg die het onderspit gedolven hebben ook al waren ze technisch misschien beter.

   BB heeft net als Nokia te lang gewacht met innovatie en vernieuwing. De grote jongens waren een beetje ingeslapen. Wat het ook geweest is, slecht beleid, arrogantie of conservatisme BB heeft zieltjes verloren aan de concurrentie. 86% draait het "verschrikkelijke" Android en ze terug winnen is voor BB moeilijker dan ooit omdat ze niet de macht meer heeft van weleer.

   Ik vind BB zeer interessant maar als je me vraagt "waarom koop je niet een mooie Z30" dan is mijn antwoord "waarom zou ik". Ik zie namelijk geen voordelen, dan kan aan mij liggen, aan BB of wie dan ook. Maar het feit wil dat ik mijn €350,00 liever uitgeef aan een mooie Android smartphone en het is aan BB om mij ervan te overtuigen dat ik beter een Z30 kan kopen.

   Ik hoop dat BB weer zieltjes gaat winnen en weer een deel van de markt pakt al zie ik dat somber in. Ook hoop ik dat WP nog groeit. iOS zal rond 10% marktaandeel blijven schommelen verwacht ik. Concurrentie is wat we nodig hebben om scherp te blijven.

 2. Sylmaron -

  Ik denk dat Samsung en Apple het lastig gaan krijgen door de prijsvechters die nu al met toestellen komen voor weinig geld. Waarschijnlijk zullen de Chinezen in de toekomst ook groot inzetten om hun toestellen internationaal voor kleine prijsjes wereldwijd op de markt te zetten. Het publiek zal dan ws. grotendeels niet meer voor specs en merken gaan maar beseffen dat je voor weinig geld niet minder functionaliteit hoeft te hebben.
  Dat kan dan wel er eens voor zorgen dat winstmarges onder druk komen te staan en de grote spelers als Apple en Samsung onder druk van aandeelhouders zich uitsluitend richten op highend modellen die op andere manieren op gaan vallen, bijv. door design of met nieuwe functies zoals flexibele schermen.
  Verder denk ik dat merken als Sony en HTC zich wel eens terug zouden kunnen trekken van de markt omdat ze enerzijds niet de cash hebben om voldoende te innoveren en op prijs niet kunnen concurreren met Lenovo, Huawei etc.

  Ik kan me zo maar voorstellen dat Microsoft uiteindelijk de handdoek in de ring zal gooien qua consumenten phones en zich puur op de zakelijke markt zal richten. Windows Phone market zal dan alleen nog maar zakelijke apps vertonen. Wie weet nemen ze Blackberry daarom over.

  Allemaal luchtfietserij natuurlijk maar wel leuk even. 😛

  1. Quasimodo -

   Microsoft heeft een hele lange adem en snapt als geen ander dat mobiele platforms de toekomst hebben. Zolang er cash is en WP elk jaar nog groeit zullen ze niet zomaar opgeven.

   Voor nieuwe partijen als Sailfish OS en Firefox OS en oud gediende BB is het veel lastiger om te groeien. Ze hebben niet de middelen om enerzijds (genoeg) te innoveren, en anderzijds zich in de picture van de grote massa te spelen.

   Natuurlijk is er altijd ruimte voor vers bloed, maar dat moet dan van een ongekend niveau zijn of zoals destijds met Android, met enorm veel idealisme, expertise en geld gepaard gaan.

 3. Oscarr -

  Ik denk dat Microsoft de markt zal gaan veroveren in de toekomst. Met hun Windows 9 willen ze namelijk 1 zelfde versie voor alle apparaten gaan uitgeven, dat betekend dat het voor ontwikkelaars onwijs aantrekkelijk is om apps te maken voor Windows omdat je dan in 1 klap de mensen onderweg met hun tablet, op kantoor op hun pc en in hun op de telefoon in hun broekzak bereikt. Dat zal het ook voor bedrijven aantrekkelijk maken om hun gehele kantoor en personeel te voorzien van Windows, omdat je overal exact dezelfde software kunt gebruiken, en men niet hoeft te leren hoe allerlei andere werken, maar zich kan specialiseren in 1 bepaald programma. Google zal inzien dat zij ook zoiets moeten gaan doen met hun Chrome laptops, maar ik denk dat zij de boot toch missen omdat MS Office enzo nu al veel populairder is bij bedrijven en particulieren. Hetzelfde geld voor Apple, dat relatief weinig zakelijke mac-gebruikers heeft.

  Mee eens, of zal het net iets anders lopen?

Apple apparaten

Zo stap je naadloos over van Apple naar Android lees verder

Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Samsung bevestigt uitroldatum Android Oreo voor Samsung Galaxy S8 lees verder

Social Media

Zo helpt autofill in Android Oreo je om makkelijk overal in te loggen lees verder

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

Samsung Galaxy S8

‘Deze Samsung Galaxy smartphones krijgen Android 8.0 Oreo’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters