Telewiki: virtual reality

Er wordt alsmaar meer met virtual reality gedaan, en ook meer mensen beginnen er interesse voor te krijgen. Maar hoe ver staat deze ‘nieuwe technologie’ nu eigenlijk? In deze Telewiki gaan we je er alles over vertellen.

Wat is het

Virtual reality, vaak ook gewoon VR genoemd, is een technologie die je, net zoals de naam zegt, in een virtuele realiteit brengt. Dit doormiddel van een bril die je opzet. Deze bril laat je dan een beeld zien, en dankzij bewegingstechnologie beweegt dit beeld mee naarmate je je hoofd beweegt. Welke beelden je wilt zien, kan gaan van in een cinema zitten tot mee een berg beklimmen met iemand. Is deze technologie nieuw? Niet echt: al in 1980 werd er geëxperimenteerd met VR. Alleen kent de technologie nu pas een, weliswaar kleine, doorbraak.

Smartphones en VR

De laatste jaren hebben we de toename van smartphonebedrijven die een VR headset op de markt brengen, met een hoogtepunt tijdens het MWC van dit jaar, alsmaar zien toenemen. Zelfs Google heeft zijn eigen VR-headset op de markt gebracht: Google Cardboard. Het idee achter de meeste van deze VR-headsets is dat je je smartphone in de bril steekt, en zo kunt genieten van VR. Al is dit niet altijd het geval: LG heeft bijvoorbeeld een VR-headset aangekondigd die je met een kabeltje moet verbinden met je smartphone. Bedrijven zoals Oculus zijn een andere richting uitgegaan, en hebben een VR-headset gemaakt die met je computer moet verbonden worden alvorens je hem kunt gebruiken. Een voordeel hiervan is dat je games grafisch zwaarder kunt maken dan wanneer je een smartphone gebruikt.

Beeld

Een groot nadeel aan een VR-headset waarin je een smartphone steekt vinden we het beeld dat je krijgt. Aangezien de smartphone zo dicht bij je ogen zit, en omdat een lens het beeld nog eens inzoomt, zie je heel veel pixels. Dat je pixels ziet is logisch, maar het is gewoon niet zo aangenaam. Wel verwachten we dat hier nog verandering in gaat komen de komende jaren met de komst van onder andere 4K schermen in smartphones.

Wat wij van VR vinden en wat je er zoal mee kunt doen, vertellen we je in onderstaande video.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters