Top 5: beste compacte smartphones

In een wereld waar smartphones alsmaar groter worden, is het moeilijk om een degelijke compacte smartphone te vinden. Toch groeien de handen van gebruikers niet mee en zijn er nog steeds veel mensen die een compact toestel waarderen. Vandaar dat wij van WANT op zoek zijn gegaan naar de 5 beste compacte smartphones van het moment.

Grotere toestellen

De afgelopen jaren zijn smartphones alsmaar groter en groter geworden. Kijk bijvoorbeeld naar de iPhone. De iPhone 4 had een 3,5-inch scherm, de iPhone 5 had op zijn beurt een 4-inch scherm. En de iPhone 6 werd aangekondigd met een 4,7-inch groot scherm en voor de mensen die dit nog niet groot genoeg vonden, kwam er de iPhone 6 Plus met een 5,5-inch groot scherm. Inmiddels zijn we bij de iPhone 8, nog steeds in een 4,7- en 5,5-inch versie. Groei zit er dus niet meer in, maar erg compact is de gemiddelde smartphone niet meer.

Voor mensen die van grote smartphones houden is dit geen probleem. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. En liefhebbers van compacte smartphones hebben het probleem dat er steeds minder toestellen in die categorie vallen. Zeker op Androidgebied zijn high-endsmartphones met een scherm kleiner dan 5 inch moeilijk te vinden.

Beste compacte smartphones

Dus zijn we op zoek gegaan naar de beste compacte smartphones. Over wat een compacte smartphone is valt natuurlijk te twisten; wij zijn uitgegaan van een maximaal schermformaat van 4,7 inch. De kleine variant van de iPhone 8 valt dus nog net binnen die grens. De Apple iPhone 8 is ook meteen de beste compacte smartphone van dit moment, met echte high-end specificaties en prestaties.

Natuurlijk hebben we nog vier interessante modellen geselecteerd. We kunnen alvast verklappen dat die van Samsung, Sony en Apple zijn; meteen de enige drie fabrikanten die nog een beetje actief zijn in dit segment. Welke het precies zijn kun je in deze video zien. Laat ook zeker even weten of jij liever een grote of een kleine smartphone hebt en waarom. We zijn benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Else van Luxzenburg -

  Zelf heb ik graag een compact mobiel, daar hij in mijn broekzak past en ik hem altijd bij mij heb. Gebruik zelden een handtas, wel cameratas.
  Kijk uit naar de nieuwste Sony compact, wanneer komt die uit?
  Met groet, else

 2. Alex -

  Wel de galaxy a3 meenemen omdat die geprijsd is en er weinig aanbod is, maar vooral niet de z5 compact meenemen. Hij is nog krachtiger dan de xperia x compact. Vreemde keuze allaboutphones!

  1. Dominick Viëtor -

   Dat heeft een vrij eenvoudige reden: de Z5 Compact is nauwelijks meer verkrijgbaar en door alle grote telecomretailers inmiddels uit het assortiment gehaald. Anders hadden we hem graag meegenomen, maar vanwege de matige beschikbaarheid en omdat ik veracht dat hij binnenkort helemaal niet meer verkrijgbaar is valt hij dus buiten de boot.

   1. Alex -

    Jammer. Ik heb zelf de HTC One M9 uit hetzelfde jaar als de Z5 Compact en de M9 is nog bij 13 (web) winkels tekoop in tegenstelling tot de Z5 met 1 vrij onbekende webshop. Ik heb een zwak hart voor kleine high-end smartphones (en ik ben denk ik niet de enige) maar kennelijk is het te moeilijk voor de grote smartphonemakers een compacte highend smartphone bij hun vlaggenschip-divisie toe te voegen. Ik denk dat er zeker een gat ervoor in de markt ligt.

 3. Xander Schoolen -

  Ik vraag me af of de Xperia Z5 Compact met zijn Snapdragon 810 niet beter is dan de X compact. Ze hebben volgens mij verder dezelfde afmetingen, schermgrootte, cameraresolutie etc. De X Compact heeft alleen een nieuwere Android versie.
  Als je echt een toptoestel wil hebben kan je inderdaad niet om de iPhone 7 (of iets goedkoper 6S of SE) heen, maar het is eigenlijk best schokkend dat er zo weinig “kleine” Android toestellen zijn dat een midranger van vorig jaar het nog tot de top 5 schopt.
  Ik had verwacht dat er wel Chinaphones te krijgen zouden zijn met fatsoenlijke specs en een kleiner scherm, maar ook die zijn bijna allemaal >5 inch of relatief oud en traag….. Erg jammer.
  Mijn ideale telefoon zou een Android toestel met ongeveer de specs van de iPhone 7 zijn

 4. Edddd -

  De iPhone 5SE is het mooist en kwalitatief het best vermoed ik. Die laatste compacte Sony lijkt mij echter ook zeker een prettig toestel. Waterdicht zeker een voordeel. Mijn vorige Sony was echter ‘op’ na goed twee jaar gebruik. Een iPhone is het daarmee nog net niet.
  Het liefst zie ik mijn iPhone 6 met dunnere bezels… Afwachten wat de ‘7’ wordt. Voor het geld mag je wel verwachten dat dat nu gaat gebeuren. Waterdicht blijft ook een wens. Dus voor Apple zeker ook verbeteringen mogelijk. Als blijven de 5S en 5SE toppers qua design.

Samsung Galaxy S9 Plus

Gelekte renders Samsung Galaxy S9 tonen uiteindelijke toestel lees verder

Maak kennis met de Samsung Galaxy Note 8: Star Wars Edition lees verder

Apple iPhone X vs OnePlus 5T

OnePlus 5T vs. Apple iPhone X snelheidstest: duurder is niet altijd beter! lees verder

Samsung Galaxy S9 Plus

Leaker lekt geheime wapen Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus lees verder

iPhone X gebruikers ontdekken nu pas verborgen feature Face ID lees verder

Huawei Nova 3

Foto’s Huawei Nova 3 gelekt: dubbele camera en meer! lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters