Vier opties voor toekomst van Nokia, drie zonder Symbian

Over een kleine maand presenteert Nokia zijn nieuwe toekomststrategie aan zijn aandeelhouders op een evenement genaamd Capital Markets Day. Analisten rollen over elkaar heen om alvast toekomstscenario’s voor het Finse concern te bedenken. Opvallend: Symbian is in bijna al die analyses geen lang leven meer beschoren.

symbian logo

In het blad Forbes komt analist T. Michael Walkley aan het woord. Hij schetst vier mogelijke toekomstscenario’s voor Nokia.

1: Nokia houdt zich bij de huidige strategie en houdt Symbian voor telefoons in het lagere en middensegment. Meego wordt het besturingssysteem voor Nokia-telefoons in het hoge segment. Walkley ziet hier een probleem voor Nokia. Hij denkt dat de Finse fabrikant niet de middelen heeft om steun te krijgen voor de lancering van Meego als een succesvol high-end OS. En zelfstandig zal het Nokia niet lukken, denkt hij.

2: Symbian wordt uitgefaseerd en Nokia zet al zijn kaarten op Meego. Walkley vermoedt dat Meego een moeilijke strijd tegemoet gaat om een plekje in de markt te veroveren, omdat vrijwel alle andere grote merken als Samsung, Motorola, HTC, Sony Ericssson en LG allemaal met Android werken voor zowel tablets als smartphones.

3: Symbian wordt uitgefaseerd en Nokia adopteert Android voor high-end smartphones, Walkley denkt dat dit een goede langetermijnoplossing is voor Nokia, beter dan veel geld en moeite te steken in de oprichting van een succesvol Meego. Als Nokia Androidmobieltjes gaat maken, is er nog een risico. Nokia-telefoons lijken dan op alle andere en de fabrikant zal moeite moeten doen om de Nokia’s van de rest te onderscheiden.

4: Symbian wordt uitgefaseerd en Nokia adopteert Windows Phone 7. Walkley vindt dit de beste optie en denkt dat Nokia en Microsoft samen het derde belangrijke besturingssysteem in de markt kunnen zetten met hun krachtenbundeling.

Opmerkelijk is dat geen van de opties erg vrolijk is over Symbian of Meego.

Bron: the nokia blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. MooiLid -

  ik heb al jaren nokia! Heb nu bijna een jaar de nokia N8, ik ben zowat de enige in mijn omgeving met een Nokia, rest allemaal android of Iphone (merendeel). Als ik die toestellen in mijn hand heb, begrijp ik waarom iedereen dat wil en langzaam van Symbian (niet nokia!) afstapt.
  Maar ik ben gek op de gadgets die nokia altijd heeft, 12mp camera!
  Wanneer gaat nokia het ultieme toestel maken, waarmee ze de markt weer herovert?
  Nokia N-New
  – Android
  – 12+ mp camera
  – Xenon Flash, Carl Zeiss
  – HDMI
  – Extra leuke 'nokia' onderscheidende gadgets!

  Ik hoop dat Nokia eindelijk het licht weer eens gaat zien..

 2. Die ene -

  Ik moet zeggen dat ik zelf erg huiverig ben als het gaat om Android, omdat google alles van iedereen opslaat. Een linuxtegenhanger, zoals Meegoo zou moeten worden zou ideaal zijn. Vooral omdat ze minder af willen schermen en jou als gebruiker echt controle gaan geven over je toestel.

  Wat de andere os'en betreft:
  WP 7 hoor ik van meerdere kanten dat het qua dataverkeer een drama is en dat het soms vrij traag is en symbian werkt nou ook niet echt best. Ik hoop echt dat ze voor Meego gaan!:P

 3. Mario -

  Inderdaad iedereen schijnt het weer beter te weten , dat wij in Nederland en de US Nokia hebben opgegeven betekent niet dat dat overl gebeurt . Ik ben nu b.v. in Costa Rica en Nokia wordt hier op handen gedragen er wordt bijna niets anders verkocht . Ik denk dat Nokia in de nieuwe markten nog lang een grote marktspeler blijft en zijn besturingsystemen aan de man kan brengen . Alleen inderdaad in de toekomst moeten ze wel een inhaalslag maken , en dan doen ze er mischien goed aan wm7 te adopteren . Maar ik zie geen toekomst in Android , niet iedereen wil hetzelfde o.s ! Dus laat Nokia asjeblief de markt breed houden !!!

 4. Willem -

  Ik hoop het. Ik heb twee weken geleden mijn Nokia N8 verkocht en een Samsung Galaxy S gehaald. Wat een wereld van verbetering! Een mooier scherm plus hogere resolutie, de webbrowser die veel fijner werkt en bovendien ook nog eens een boel leuke gratis apps en spelletjes. Wat mij betreft mag Nokia zo Android toestellen gaan maken!! :Y

 5. Hans -

  Vreemd toch, ik heb mijn HTC Desire Z ingeruild voor een N8. Iedereen weet het weer eens beter dan Nokia zelf? Moet Nokia dan elke week herhalen dat ze geen Android of Windows Mobile 7 zullen gaan gebruiken omdat het voor hen geen toegevoegde waarde heeft?

 6. nokiaandroid -

  Als Nokia slim is kiezen ze voor Android. Heb nu de HTC Desire gekozen omdat de N8 niks is, te langzaam. Als Nokia destijds een toestel had met Android had ik hiervoor gekozen omdat de Nokia toestellen altijd wel degelijk zijn en een goed geluid hebben.
  Als ze een van de andere opties kiezen kunnen ze net zo goed stoppen en de boel te koop zetten..Nokia is dan niet meer een belangrijke marktspeler en is ten dode opgeschreven want niemand zit te wachten op Meego of Windows phone 7

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriƫn dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters