Vijf nieuwe technologieën die in 2018 naar smartphones komen

Dit jaar beloofd een spannend jaar te worden in de smartphonewereld. Vorig jaar stond vooral in het teken van vingerafdrukscanners die naar de achterkant van toestellen verdwenen en steeds smaller wordende randen. Apple kwam met zijn ARKit om de wereld onder te dompelen in augmented reality. Nu is 2018 aan de beurt en deze vijf technologieën staan er op de planning.

In-display vingerafdrukscanners

Zoals gezegd zijn veel smartphonemakers vorig jaar in de weer geweest met vingerafdrukscanners. Door de smaller wordende randen rondom de displays, bleef er maar weinig ruimte over voor een fysieke vingerafdrukscanner. In eerste instantie werd geëxperimenteerd met technologieën om de scanners in het display te verwerken, maar dat bleek toch nog wat te problematisch. Het gevolg is dat de scanners naar de achterkant van de toestellen verdwenen. Dit jaar zou daar verandering in moeten brengen met het eerste toestel met een in-display vingerafdrukscanner. Je zou verwachten dat die van Samsung afkomstig zou zijn, maar het ziet ernaar uit dat Vivo er met de eer vandoor gaat. Synaptics lijkt een goed werkende scanner te hebben ontwikkeld, waarbij een CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) apparaatje onder een AMOLED scherm geplaatst wordt. Deze verlicht je vinger, zodat de scanner de reflectie van je vingerafdruk kan lezen.
Vivo vingerafdrukscanner geruchten

Snelle updates voor Android toestellen

Iedereen met een Android toestel weet dat het update systeem niet werkt zoals bij Apple. Soms moet je een eeuwigheid wachten op de nieuwe Android Update en dit verschilt, afhankelijk van het toestel dat je hebt. Als er aan de andere kant een nieuwe iOS update klaar is, kunnen de toestellen die compatibel zijn deze allemaal tegelijkertijd downloaden. Het probleem met Android is dat onder andere smartphonemakers eerst ook nog zelf met de nieuwe Android versie aan de slag gaan. Met Project Treble probeert Google daar in 2018 een einde aan de maken. Hierbij wordt de kern van de update gescheiden van het gedeelte waar de smartphonemakers mee spelen en kunnen toestellen alvast deze kern downloaden. Je zult echter wel moeten wachten op de nieuwe smartphones van dit jaar. Project Treble zal helaas niet werken op “oudere”  toestellen.

Samsung Android Oreo

Computerstemmen die niet van echt te onderscheiden zijn

Naast Project Treble staan ook natuurlijk klinkende stemmen op Google’s To Do lijstje. De techgigant liet onlangs samples horen van zijn Tacotron 2 project en de stemmen zijn nauwelijks van een menselijke stem te onderscheiden. Tacatron 2 is gebaseerd op verbeterde technologieën uit eerder projecten en gebruikt tekst als input. Google geeft aan nog een paar dingen te moeten aanpassen, maar het ziet ernaar uit dat we dit jaar uitgebreid kennis zullen maken met de AI stem. Waarschijnlijk zien (horen) we deze als eerste terug bij Google Assistant.

Eerste opvouwbare smartphone

Van Samsung verwachten we dit jaar één van de eerste opvouwbare smartphones. Natuurlijk zijn er al jaren geruchten over opvouwbare toestellen, maar Samsung lijkt er nu om de één of andere reden extra vaart achter te zetten. Met een opvouwbare telefoon bedoelen we uiteraard niet een klaptelefoon, maar een toestel waarvan het display ook daadwerkelijk kan opvouwen. In een gelekte slide geeft Samsung aan de opvouwbare Galaxy W aan het einde van 2018 te presenteren. Er blijkt echter nog veel werk aan de winkel te zijn en het bedrijf verwacht het toestel in 2019 te lanceren.

opvouwbare smartphone

Apple’s augmented reality bril

Als laatste op de lijst van interessante technologieën dit jaar staat de zogenaamde AR bril van Apple. Het is geen geheim dat Apple ontzettend geïnteresseerd is in augmented reality en hoewel Apple er zelf niet veel over zegt, lijkt de wereld het erover eens te zijn dat het bedrijf bezig is met een AR headset. Met de introductie van ARKit, verwachten we dit jaar een boost aan AR applicaties. De volgende logische stap is natuurlijk een headset, zodat je volledig in de AR wereld wordt gedompeld en niet naar een smartphone-scherm hoeft te staren. Apple heeft in ieder geval al een indrukwekkend team samengesteld van AR experts en de vraag is nu alleen nog of we de headset inderdaad dit jaar al zullen meemaken. Volgens sommigen verwacht Apple de headset volgend jaar af te hebben. De iPhonemaker zou volgen de berichten al displays hebben besteld voor de glazen van de AR bril.

Via: PhoneArena

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters