Onderzoek: Bijna niemand durft tegen zijn smartphone te praten

Virtuele assistenten zoals Google Now en Siri zijn minder populair dan in de eerste instantie werd gedacht, zo blijkt uit een onderzoek.

Virtuele assistenten

Virtuele assistenten zoals Google Now, Siri en Cortana werden twee jaar geleden aangekondigd als de toekomst van hoe wij smartphones gebruiken. In de tussentijd zijn ze allemaal een stuk slimmer en daarmee handiger geworden, maar toch zie je niemand in het openbaar tegen zijn smartphone praten. Hoe kan het dat de toekomstdroom van veel fabrikanten niet uitgekomen is? Het antwoord ligt voor de hand, maar toch vallen de resultaten van marktonderzoeksbureau Creative Strategies op. Uit hun onderzoek blijkt namelijk een groot deel van de gebruikers van virtuele assistenten ze enkel gebruikt om bijvoorbeeld aan familieleden te demonstreren hoe het werkt, of bij hoge uitzondering om een vraag te stellen.

Praten in het openbaar

Aanvankelijk lijken de resultaten van het onderzoek te bewijzen dat virtuele assistenten een groot succes zijn. Slechts 2% van alle iPhone gebruikers heeft namelijk nog nooit Siri gebruikt en slechts 4% van de Android gebruikers maakt nooit gebruik van Google Now. Indrukwekkend, zou je denken, maar de rest van het onderzoek laat goed zien hoe weinig mensen regelmatig virtuele assistenten gebruiken. 51% van alle respondenten gebruikt wel eens een virtuele assistent in hun auto en 39% durft thuis nog wel eens een vraag te stellen, maar slechts 1.3% van de respondenten praat tegen hun telefoon op hun werk en 6% durft in het openbaar hardop tegen hun telefoon te praten.

Virtuele assistent
Dat is logisch, want het blijft zeer ongemakkelijk. Toch is dat wel het beeld dat Apple, Microsoft en Google met hun reclames scheppen: elke gebruiker praat de hele dag door tegen zijn telefoon om verschillende taken uit te voeren. Die toekomstdroom is nog geen werkelijkheid geworden. Wel valt het op dat 12% van alle Android gebruikers regelmatig Google Now in het openbaar gebruikt, maar slechts 3% van de iPhone gebruikers gebruikt geregeld Siri in het openbaar.

Veilig in huis

Wel bevestigt het onderzoek het bestaansrecht van assistenten in huis, zoals Google Home en Amazon’s Echo. 39% heeft er geen probleem mee om geregeld thuis hardop tegen hun telefoon te praten om acties uit te voeren, omdat je dan natuurlijk geen omstanders hebt die je raar aan zullen kijken. Misschien is dat nog maar het begin en wordt het over een aantal jaar wel normaal om in het openbaar tegen je gadgets te praten. Voorlopig zien we dat echter nog niet gebeuren.

Bron: Creative Strategies

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters