Onderzoek: Bijna niemand durft tegen zijn smartphone te praten

Virtuele assistenten zoals Google Now en Siri zijn minder populair dan in de eerste instantie werd gedacht, zo blijkt uit een onderzoek.

Virtuele assistenten

Virtuele assistenten zoals Google Now, Siri en Cortana werden twee jaar geleden aangekondigd als de toekomst van hoe wij smartphones gebruiken. In de tussentijd zijn ze allemaal een stuk slimmer en daarmee handiger geworden, maar toch zie je niemand in het openbaar tegen zijn smartphone praten. Hoe kan het dat de toekomstdroom van veel fabrikanten niet uitgekomen is? Het antwoord ligt voor de hand, maar toch vallen de resultaten van marktonderzoeksbureau Creative Strategies op. Uit hun onderzoek blijkt namelijk een groot deel van de gebruikers van virtuele assistenten ze enkel gebruikt om bijvoorbeeld aan familieleden te demonstreren hoe het werkt, of bij hoge uitzondering om een vraag te stellen.

Praten in het openbaar

Aanvankelijk lijken de resultaten van het onderzoek te bewijzen dat virtuele assistenten een groot succes zijn. Slechts 2% van alle iPhone gebruikers heeft namelijk nog nooit Siri gebruikt en slechts 4% van de Android gebruikers maakt nooit gebruik van Google Now. Indrukwekkend, zou je denken, maar de rest van het onderzoek laat goed zien hoe weinig mensen regelmatig virtuele assistenten gebruiken. 51% van alle respondenten gebruikt wel eens een virtuele assistent in hun auto en 39% durft thuis nog wel eens een vraag te stellen, maar slechts 1.3% van de respondenten praat tegen hun telefoon op hun werk en 6% durft in het openbaar hardop tegen hun telefoon te praten.

Virtuele assistent
Dat is logisch, want het blijft zeer ongemakkelijk. Toch is dat wel het beeld dat Apple, Microsoft en Google met hun reclames scheppen: elke gebruiker praat de hele dag door tegen zijn telefoon om verschillende taken uit te voeren. Die toekomstdroom is nog geen werkelijkheid geworden. Wel valt het op dat 12% van alle Android gebruikers regelmatig Google Now in het openbaar gebruikt, maar slechts 3% van de iPhone gebruikers gebruikt geregeld Siri in het openbaar.

Veilig in huis

Wel bevestigt het onderzoek het bestaansrecht van assistenten in huis, zoals Google Home en Amazon’s Echo. 39% heeft er geen probleem mee om geregeld thuis hardop tegen hun telefoon te praten om acties uit te voeren, omdat je dan natuurlijk geen omstanders hebt die je raar aan zullen kijken. Misschien is dat nog maar het begin en wordt het over een aantal jaar wel normaal om in het openbaar tegen je gadgets te praten. Voorlopig zien we dat echter nog niet gebeuren.

Bron: Creative Strategies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Edddd -

    Soms probeer ik het uit, maar Siri weet zelden iets nuttigs te melden. Meestal word ik verwezen naar zoekresultaten op internet.

    Bij telefoonfuncties werkt Siri wel prima. Wekker zetten net voordat je ogen dichtvallen, afspraak plannen, iemand bellen. Moeiteloos. Maar vaak gebruik ik het niet.

Samsung Galaxy S8 verbeterpunten voor Galaxy S9

Deze 5 dingen moet Samsung verbeteren bij de Galaxy S9 lees verder

LG G6

Deze vijf dingen willen we bij de LG G7 zien lees verder

Apple apparaten

Zo stap je naadloos over van Apple naar Android lees verder

Waarom iPhones het volgend jaar winnen van Android toestellen lees verder

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters