Visa wil met gps creditcarduitgaven controleren

Creditcardmaatschappij Visa wil met behulp van de gps in een smartphone controleren of een uitgave wel door de eigenaar wordt gedaan. Als de creditcard te ver weg is van de smartphone van de eigenaar, kan de betaling niet deugen en is of de creditcard, of de telefoon waarschijnlijk gestolen, zo is de gedachte.

Samsung Galaxy S IV komt met mobiele betalingdienst van VISA visa logo

Door met de gps-gegevens van de smartphone van de eigenaar te controleren of de creditcard en de smartphone op dezelfde plek zijn, hoopt Visa creditcardfraude te voorkomen. Nu controleert Visa dit soort uitgaven nog met een telefoontje. Dat moet makkelijker kunnen met de gps in smartphones, is de gedachte.

De service die Visa in april wil uitrollen naar de eigenaren van een Visa-card, is optioneel. Met de nieuwe dienst worden de coordinaten van de smartphone dan vergeleken met de coordinaten van een betaalautomaat.

Visa heeft contracten gesloten met banken die de Visa-card uitgeven, om deze optie aan de bankier-apps toe te laten voegen. De optie laat het toe om binnen 75 kilometer rondom de woonplaats probleemloos te betalen. Kom je daar buiten, dan zullen de gps-coordinaten van de creditcardbetaling worden vergeleken met die van de smartphone van de eigenaar. Een eigenaar moet dan natuurlijk niet zijn telefoon vergeten als hij honderd kilometer verder een jas koopt.

Visa hoopt zo flink wat geld te besparen, niet alleen aan het voorkomen van creditcardfraude, maar ook aan telefonische verificatieprocessen na een aankoop. Die nemen in een winkel ook nogal wat tijd in beslag, wat lastig is als je een rij klanten achter je hebt staan.

Met zo’n nieuwe optie zou je verwachten dat privacy-beschermers vooraan zouden staan om dit af te keuren, want Visa volgt op deze manier de bewegingen van zijn klanten. Maar die zijn juist tevreden over de nieuwe service. Privacy-experts wijzen erop dat het een goede manier kan zijn om creditcardfraude te voorkomen en de optie om gps te gebruiken ter verificatie van betalingen, kan altijd worden aan- en uitgezet. Visa belooft overigens dat de locatiegegevens van zijn klanten nooit zullen worden misbruikt voor marketingdoeleinden.

Creditcardfraude is geen kleine criminaliteit. In 2012 verloren de creditcardmaatschappijen hier vier miljard dollar aan.

Bron: Mashable

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters