Vodafone gaat klanten actief bellen bij hoog dataverbruik

Vodafone gaat klanten voortaan opbellen als hun datakosten in een betaalperiode boven de 500 euro uitvallen. Daarnaast krijgen klanten een extra waarschuwing bij een rekening hoger dan 100 euro.

My Vodafone Android 2.0

Het consumentenprogramma Kassa had afgelopen weekend haar programma onder meer gewijd aan het fenomeen billshock. Consumenten die een Vodafone-abonnement hebben kregen plots rekeningen tot wel 23.000 euro omdat ze 27GB aan data verbruikt zouden hebben in het buitenland. Kassa vroeg zich dan ook af wat de consument gedaan heeft om deze GB’s te verstoken, maar Vodafone kon daar geen inzage van geven aangezien de wet op privacy dat verbiedt.

Het programma pleitte ervoor om deze wet op te rekken om zo medewerkers van providers na toestemming van de consument inzage te geven in het exacte verbruik van de consument om zo te verantwoorden waaraan de GB’s verstookt zijn.

De OPTA kon zich echter niet in deze stelling vinden omdat de privacywetgeving juist bedoeld is om consumenten en hun privédata te beschermen. Wel vindt de telecomautoriteit dat consumenten beter geïnformeerd kunnen worden over hun dataverbruik en hoge rekeningen. Vodafone heeft dan ook aangekondigd verdere maatregelen te zullen nemen om consumenten te beschermen. Zo zullen consumenten na het overschrijden van 100 euro aan dataverbruik nogmaals een sms’je krijgen dat ze wel erg veel data verbruiken. Mocht het dataverbruik vervolgens boven de 500 euro uitkomen dan gaat de provider consumenten actief bellen om hun hiervan op de hoogte te stellen.

Tot slot heeft Vodafone een speciale pagina opgetuigd waar consumenten hun ervaringen kunnen delen met de provider. Andere providers hebben vooralsnog geen maatregelen genomen om hun consumenten verder te beschermen tegen een billshock. Daarnaast roept de provider consumenten op om gebruik te maken van data-controlerende Android en iOS-apps om zo beter inzicht te krijgen in hun verbruik.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters