Vodafone gaat klanten actief bellen bij hoog dataverbruik

Vodafone gaat klanten voortaan opbellen als hun datakosten in een betaalperiode boven de 500 euro uitvallen. Daarnaast krijgen klanten een extra waarschuwing bij een rekening hoger dan 100 euro.

My Vodafone Android 2.0

Het consumentenprogramma Kassa had afgelopen weekend haar programma onder meer gewijd aan het fenomeen billshock. Consumenten die een Vodafone-abonnement hebben kregen plots rekeningen tot wel 23.000 euro omdat ze 27GB aan data verbruikt zouden hebben in het buitenland. Kassa vroeg zich dan ook af wat de consument gedaan heeft om deze GB’s te verstoken, maar Vodafone kon daar geen inzage van geven aangezien de wet op privacy dat verbiedt.

Het programma pleitte ervoor om deze wet op te rekken om zo medewerkers van providers na toestemming van de consument inzage te geven in het exacte verbruik van de consument om zo te verantwoorden waaraan de GB’s verstookt zijn.

De OPTA kon zich echter niet in deze stelling vinden omdat de privacywetgeving juist bedoeld is om consumenten en hun priv├ędata te beschermen. Wel vindt de telecomautoriteit dat consumenten beter ge├»nformeerd kunnen worden over hun dataverbruik en hoge rekeningen. Vodafone heeft dan ook aangekondigd verdere maatregelen te zullen nemen om consumenten te beschermen. Zo zullen consumenten na het overschrijden van 100 euro aan dataverbruik nogmaals een sms’je krijgen dat ze wel erg veel data verbruiken. Mocht het dataverbruik vervolgens boven de 500 euro uitkomen dan gaat de provider consumenten actief bellen om hun hiervan op de hoogte te stellen.

Tot slot heeft Vodafone een speciale pagina opgetuigd waar consumenten hun ervaringen kunnen delen met de provider. Andere providers hebben vooralsnog geen maatregelen genomen om hun consumenten verder te beschermen tegen een billshock. Daarnaast roept de provider consumenten op om gebruik te maken van data-controlerende Android en iOS-apps om zo beter inzicht te krijgen in hun verbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Eddddd -

    De datakosten die ze in rekening brengen staan in geen verhouding tot de dienst. Niemand die bewust duizenden euro's gaat verstoken met een telefoon of tablet. Sommige abonnementen hebben zelfs onbeperkt internet voor 10 euro of een paar tientjes. Dat het in het buitenland iets meer kost (hooguit een factor twee of drie), prima, maar in deze voorbeelden betreft het gewoon misbruik maken van de onwetende consument.

    1. Xaobotnik -

      Of ze in verhouding staan is niet echt relevant. Vooraf is duidelijk gemaakt dat het extra geld kost wanneer je data gebruikt in het buitenland. Als ze dan gaan lopen downloaden, videostreamen, etc, zit je zo op een paar duizend Euro.

Android O naadloze updates

Nooit meer opslagproblemen door Android O naadloze updates lees verder

Android O Developer Preview 2

Wordt Android O al volgende week uitgerold naar deze smartphones? lees verder

Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Android O Android Octopus

Heeft Google onthuld waar Android O voor staat met nieuwe easter egg? lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters