Vodafone introduceert data-bundels en doet de FUP in de ban

Vodafone gaat vanaf 6 september nieuwe data-bundels hanteren voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. De telco doet hiermee de Fair Use Policy in de ban en introduceert een hard limiet van 1GB voor data op de telefoon.

Vodafone datalimiet

Provider Vodafone heeft middels een persbericht te kennen gegeven dat het haar Fair Use Policy in de ban gaat doen. Eerder al wist een KPN topman te melden dat de zogenaamde flatrate data-abonnementen zouden gaan verdwijnen en provider Vodafone lijkt hier het voortouw mee te gaan nemen. De telco introduceert vanaf 6 september voor alle nieuwe klanten en klanten die gaan verlengen nieuwe algemene voorwaarden voor de databundels waarbij mensen een datalimiet krijgen van 250MB voor het goedkoopste data-abonnement en een 1GB datalimiet voor de overige acht Bel + SMS + Web varianten.

Providers zoals Vodafone en KPN zien de kosten sterk toenemen voor het mobiele internet door de smartphone rage die momenteel heerst. Volgens de telco’s moet er dan ook een evenwichtig systeem komen waarbij de consument betaalt voor datgene wat hij dan ook daadwerkelijk verbruikt. Bart Hofker, Directeur Consumentenmarkt bij Vodafone Nederland, legt het als volgt uit: “Er is een grote toename van het gebruik van smartphones en daarmee een explosief toenemend gebruik van mobiel internet. Wij vinden dat er een eerlijke verdeling moet zijn van de capaciteit en dat het voor iedereen duidelijk moet zijn wat ze tegen welke prijs kunnen verbruiken.” De telco meent dan ook dat het voor consumenten het onduidelijk is hoeveel ze aan data mogen verbruiken met de huidige Fair Use Policy die de telco hanteert. Echter lijken consumenten daar geheel anders over te denken aangezien er op verschillende fora nog geen berichten bekend zijn van een eventuele waarschuwing van de telco voor het te veel verbruiken van data met een normaal mobiel internetabonnement.

Vodafone hanteert momenteel met haar FUP een standaard van tien keer het gemiddelde aan dataverkeer wat ongeveer 800MB is. Echter zijn er nog geen meldingen bekend van het naleven van deze FUP zoals dat bij provider Hi wel het geval is. Volgens Vodafone woordvoerder Joost Galema neemt nu ongeveer 3 procent van de klanten dat data gebruikt bij Vodafone ongeveer 50 procent van het verkeer voor zijn rekening en deze scheefgroei wil de telco dan ook tegen gaan. Voor elke MB buiten de bundel zal de telco 3 cent in rekening gaan brengen echter mocht je nog een keer 1GB erbij willen hebben dan kan dat voor 10 euro extra in een maand. De telco laat tot slot ook weten dat de belminuten van Bel, Bel+Sms en Bel+Sms+Web abonnementen worden afgerond naar hele minuten. Ook dit zal ingaan vanaf 6 september voor nieuwe klanten en klanten die vanaf die datum gaan verlengen.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters