Vodafone Nederland: “Apple en Google dienen mee te betalen aan het dataverkeer”

De CEO van Vodafone Nederland heeft te kennen gegeven dat de telco van mening is dat producenten en ontwikkelaars als Google en Apple mee dienen te betalen voor de intensieve data die hun applicaties en smartphones genereren. Volgens de CEO is het huidig business model voor data niet langer houdbaar.

Jens Schulte-Bockum, topman van Vodafone Nederland, laat in een opmerkelijk interview met het Financieel Dagblad weten dat ook hij van mening is dat grootverbruikers aan de producent kant van de industrie mee moeten gaan betalen voor intensieve data. Schulte-Bockum is bang dat de kwaliteit van haar dienstverlening op termijn achteruit kan gaan aangezien de inkomsten van data nog te gering zijn om de investering te kunnen verantwoorden in het netwerk dat nodig is met de huidige groei. “Om bot te zijn: we kunnen niet eindigen in een situatie waarin wij mensen moeten uitleggen hoe een smartphone werkt, terwijl de winsten daarop worden geoogst door Apple, Samsung of Google”, aldus de CEO in het interview.

Vodafone lijkt dan ook in navolging van Deutsche Telecom, moedermaatschappij van T-Mobile, van mening te zijn dat ook Apple en Google hun steentje moeten bijdragen en niet alleen de consument. Google en Apple hebben namelijk hun OS zo ontworpen dat ze relatief data intensief zijn, daar waar producenten als BlackBerry juist het tegenovergestelde wisten te presteren met hun OS en model. “Als de internetindustrie op de huidige weg doorgaat, dreigt er een situatie te ontstaan waarbij telecombedrijven niet meer investeren en hun verouderde netwerk zullen gaan kapitaliseren. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening”, aldus Schulte-Bockum.

Onduidelijk is nog hoe producenten Apple en Google hier tegenover staan. Andere operators lijken net als Vodafone op een directe confrontatie af te stevenen met de producenten, dit terwijl producenten als BlackBerry een gedeelte van hun BlackBerry-bundel afstaan aan de operators om gebruik te mogen maken van hun diensten. “Er is echter een spanningsveld tussen de noodzaak om te investeren en de diensten die gratis meeliften op onze infrastructuur. We moeten een eerlijke, transparante manier vinden om de last te dragen. Als je eersteklasinfrastructuur wilt, heb je de juiste commerciële modellen nodig.”

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters