Vodafone Nederland onderzoekt mogelijkheden femtocellen

Vodafone Nederland doet momenteel onderzoek naar het gebruik van femtocellen door consumenten. De provider overweegt het gebruik van deze apparaten om zo haar netwerk te ontlasten.

Tijdens het Mobiel 2011 evenement, georganiseerd door Telecompaper, wist René Herlaar van Vodafone te vertellen dat de telco momenteel overweegt om femtocellen in gebruik te nemen. Door de grote toeloop naar mobiele data zien providers zich genoodzaakt om snel te investeren in het netwerk. De capaciteit van het netwerk wordt met de dag kleiner en dankzij het gebruik van femtocellen zouden de noodzakelijke investeringen nog even uitgesteld kunnen worden.

Een femtocel is een mobiele GSM en 3G-hotspot voor mobieltjes en datakaarten. De femtocel dient via een lan-kabel verbonden te worden met een adsl-lijn waarna er locaal een netwerk wordt opgezet van bijvoorbeeld Vodafone. Sommige grote bedrijven maken hiervan gebruik aangezien er vaak te weinig bereik is in hun kantoorgebouw voor een goede verbinding. Femtocellen bieden voor dit probleem een uitkomst, aldus Herlaar.

Nadeel is volgens Herlaar wel dat er relatief veel van zulke kastjes geplaatst dienen te worden bij bedrijven en mensen thuis om het netwerk enigszins te kunnen ontzien. Vodafone bekijkt dan ook nu of het kostendekkend ingezet kan worden en hoeveel er van zulke kastjes nodig zijn. Onduidelijk is nog of consumenten ervoor zullen moeten gaan betalen, of dat Vodafone de kastjes zal weggeven in gebieden met weinig dekking.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters