Vodafone, T-Mobile en KPN vrijgesproken van prijsafspraken

De drie grootste telecomproviders van Nederland zijn door de Autoriteit Consument & Markt vrijgesproken van prijsafspraken. Na een onderzoek van bijna twee jaar zijn KPN, Vodafone en T-Mobile niet schuldig bevonden van kartelafspraken. Wel constateert de ACM dat publieke uitlatingen door de providers mogelijke mededingingsrisico’s kunnen opleveren in de toekomst.

Het onderzoek van de ACM, het vroegere NMa, werd gestart nadat er eind 2011 invallen werd gedaan bij de drie providers naar aanleiding van tips van klokkenluiders. KPN, Vodafone en T-Mobile werden beschuldigd van prijsafspraken met betrekking tot mobiel bellen en mobiele data. De Autoriteit Consument & Markt heeft twee jaar lang onderzoek gedaan naar de vermeende kartelafspraken tussen de drie grote telecomproviders. Ze concludeert nu dat er geen sprake is van overtredingen.

Wel geeft de toezichthouder aan dat publieke uitlatingen, die bijvoorbeeld op congressen en in vakbladen worden gedaan door vertegenwoordigers van de providers, in de toekomst mogelijk tot mededingingsrisico’s kunnen leiden. Zo kunnen concurrenten hun strategie aanpassen op basis van deze uitspraken, en dat is volgens de ACM uit den boze. Om dit te voorkomen hebben de drie providers toegezegd dat ze zich van dergelijke uitspraken zullen onthouden in de toekomst.

De drie providers zullen richtlijnen implementeren om dergelijke uitspraken in de toekomst te verbieden. Ook zal het personeel getraind worden om herhaling te voorkomen. De ACM geeft aan in te stemmen met deze toezeggingen en zal de providers nauwlettend in de gaten houden.

Bron: ACM

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters