Met MIT’s Vroom wordt je mobiele browser twee keer zo snel

Hoewel mensen tegenwoordig steeds meer opzoeken op een smartphone dan op een desktop computer, blijft een mobiele browser zelfs met een 4G netwerk nog behoorlijk langzaam. In het verleden zijn er al vanuit verschillende hoeken manieren gekomen op dit sneller te maken. Helaas moet je hiervoor wel iets inleveren. Vanuit MIT komt nu echter Vroom. Hieree zou het laden van mobiele webpagina’s maar liefst twee keer zo snel gaan dan we nu gewend zijn.

Eerdere pogingen sneller browsen

Om pagina’s sneller te laten laden is het mogelijk om gebruik te maken van een proxy server. Het nadeel hiervan is echter dat je privacy en beveiligingsrisico’s loopt, omdat gevoelige informatie onderschept zou kunnen worden. Met Google’s Accelerated Mobile Pages is ook geprobeerd het surfen sneller te maken, maar hierbij wordt de manier waarop je pagina’s bekijkt veranderd.

smartphone browser

Browser laadt één voor één meer dan honderd URLs

De reden dat het mobiele web relatief langzaam is, komt doordat zelfs met een geoptimaliseerde website de browser stap voor stap zo’n honderd URLs moet ontdekken, downloaden en verwerken. Dit zijn de elementen waaruit de pagina bestaat en pas na dit proces kun je de pagina volledig zien.

smartphone

Vroom bundelt dataverzoeken

MIT onderzoekers pakken het met hun nieuwe Vroom software prototype net iets anders aan. De end-to-end interactie tussen mobiele apparaten en webservers wordt geoptimaliseerd door informatie die de browser nodig heeft te bundelen. Wanneer de webserver een verzoek krijgt van de browser voor de benodigde elementen voor de pagina, zorgt Vroom ervoor dat naast de elementen de browser ook informatie krijgt over welke elementen er nog meer nodig zijn. Hierdoor hoeft de browser dit niet zelf te ontdekken in de code van de pagina.

Het onderzoeksteam heeft de software met meer dan honderd populaire nieuws en sportsites getest. Over het algemeen wat het resultaat dat het laden van de pagina’s twee keer zo snel ging en de wachttijd van 10 seconden naar 5 seconden daalde.

Nog niet beschikbaar

Om Vroom te kunnen gebruiken moet de webserver wel data kunnen herverdelen. Er moet dus nog wel wat gebeuren voordat we Vroom massaal kunnen gaan gebruiken. Maar het lijkt erop dat het er wel aan zit te komen, aangezien het onderzoek wordt gesteund door de Google Faculty Research Award, de National Science Foundation en MIT’s Center of Wireless Networks and Mobile Computing.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters