Waarom de Apple iPhone 6 geen scherm van saffierglas heeft

Het is grondig misgegaan met het plan van Apple om de iPhone 6 en 6 Plus met een scherm van onbreekbaar saffierglas uit te rusten. Waarom? The Wall Street Journal heeft het hele verhaal.

'Apple iPhone 6 krijgt saffierglas' saffier

Het komt erop neer dat de saffierglasfabrikant waar Apple de schermen bestelde, zich grondig heeft verslikt in de order. De fabrikant zag Apple aan de poort verschijnen en dacht: dat doen we wel even. Maar dat ging allemaal niet zomaar.

GT Advanced Technnologies, de bewuste producent van saffierglas, is nu failliet. Het is helemaal misgegaan en de nieuwste iPhones hebben nog steeds een scherm van ‘gewoon’ Gorilla Glass. Ook sterk, maar niet zo sterk dat het onbreekbaar is en geheel krasvast. Saffier is een bijzonder hard materiaal, vrijwel onbreekbaar, en Apple hoopte met dit materiaal de iPhone behoorlijk sterk te kunnen maken zodat het meestgenoemde probleem met een iPhone – een gebroken of bekrast scherm – zich minder vaak zou voordoen.

Apple koos echter de verkeerde leverancier uit, blijkt uit een reconstructie die The Wall Street Journal heeft gemaakt. GT Advanced Technologies maakte weliswaar saffierglas, maar was daar blijkbaar niet zo goed in. Dat blijkt uit het feit dat drie dagen voordat de deal met Apple werd getekend, driehonderd kilo nutteloos saffierglas werd weggegooid: het was onbruikbaar. Het is niet zo makkelijk te produceren.

Om de order van Apple te kunnen behappen, werden daarna wel 700 nieuwe werknemers aangesteld. Die zaten echter duimen te draaien, want ze hadden niets te doen. Het bedrijf had zijn organisatie nog niet opgetuigd voor de mega-order.

Ondanks pogingen van Apple om het bedrijf te hulp te schieten was het bedrijf al snel reddeloos verloren. Er gebeurden allerlei ‘ongelukken’. Zo raakte het bedrijf ook nog een grote partij saffierglazen ‘stenen’ kwijt, wat honderdduizenden dollars kostte. Geen ongeluk bleef GT Advanced Technologies bespaard, en tenslotte spatte de zakenrelatie tussen Apple en GT Advanced Technologies ook uiteen. Waarna de saffierglasproducent failliet werd verklaard, want er was al een miljard dollar in het Apple-project geïnvesteerd.

Het faillissement werd aangevraagd twee weken nadat de iPhone 6 de winkels bereikte, zonder scherm van saffierglas. Voor de rechter geven beide bedrijven elkaar de schuld, maar uit het verhaal van The Wall Street Journal blijkt eigenlijk dat beiden evenveel schuld dragen aan het mislukte project.

Bron: The Verge

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters