Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen

In de aanloop naar Apple’s WWDC event doken verschillende geruchten op over de mogelijk aan te kondigen ontwikkelingen. Eén daarvan stelde dat Apple bezig zou zijn met een Android versie van iMessage en kwam zelfs vergezeld van schetsen van de app. Het zal niemand verbazen dat tijdens het keynote evenement de aankondiging van iMessage Android uitbleef. Hoewel Apple vaak verschillende ideeën aftast, verdwijnen veel daarvan weer in de doofpot. Dit is waarom iMessage Android, in ieder geval op het moment, een onlogische stap voor Apple zou zijn.

Hoe verdien je geld aan iMessage op Android?

De enige reden dat Apple zou overwegen iMessage te migreren naar Android is wanneer daarmee behoorlijk wat geld te verdienen zou zijn. Toen Apple besloot iTunes ook voor Windows uit te brengen, was het doel om gebruikers te verleiden een iPod te komen. Het plan werkte uitstekend en het bedrijf werd ruim beloond. Meer recentelijk zagen we een Android versie van Apple Music verschijnen. Deze app levert geld op, doordat gebruikers betalen voor een abonnement.

Maar hoe zou Apple geld kunnen verdienen aan iMessage op Android? Op het moment genereert de app wel inkomsten op iOS via sticker paketten die gekocht kunnen worden in de App Store. Hoe dit dan op Android zou werken zou een vreemd verhaal worden. Er zou of een App Store in de iMessage app verwerkt moeten worden. Of de winst zou gedeeld moeten worden door het aanbieden van de paketten in Google Play.

iMessage

Zo geweldig is iMessage ook alweer niet

Ten tweede geven gebruikers ook alweer niet zoveel om iMessage. Er zijn behoorlijk wat andere en meer populaire berichtenapps op de markt. Dus waarom zouden Android gebruikers zich massaal gaan vergrijpen aan Apple’s app wanneer deze uit zou komen? Er wordt weleens gezegd dat veel mensen niet overstappen van iOS naar Android dankzij iMessage. Als dat zo is, lijkt het al helemaal niet logisch dat Apple de app ook voor Android beschikbaar zou maken en hiermee één van de redenen om een iPhone te kopen teniet te doen.

Apple Pay

Apple Pay zou wel rendabel kunnen zijn

Tijdens WWDC 2017 kondigde Apple aan dat in iOS 11 iMessage uitgerust zal zijn met een person-to-person betaalfunctie via Apple Pay. De mogelijkheid dat Android gebruikers ook Apple Pay zouden gebruiken, zou voor het bedrijf wel een reden kunnen zijn om iMessage beschikbaar te maken voor Android. Maar zelfs dan zitten er zijn er nog behoorlijk wat haken en ogen aan. Op de iPhone wordt de identiteit van de betaler bevestigd via de beveiligde Secure Touch ID feature. Android toestellen komen in verschillende uitvoeringen, waarbij sommige telefoons minder goed beveiligd zijn. Apple zou zijn betalingssysteem logischerwijs niet willen koppelen aan onveilige toestellen. Ook is het een behoorlijke gok dat Android gebruik ten eerste in grote getale iMessage zouden downloaden om vervolgens hun vertrouwde informatie met de app te delen.

Maar bovenal: gesloten ecosysteem

Apple staat er bekend om dat het zijn software afsluit voor derde partijen. Waar Google wil dat zijn diensten op elk apparaat gebruikt kunnen worden, verkoopt Apple vooral hardware. Daarom staat het niet zo open als de zoekgigant. Integendeel, apps als iMessage worden juist gebruikt op gebruikers op iOS te houden. Veel consumenten gebruiken de dienst om met vrienden te chatten. Juist daarom willen ze niet overstappen naar Android, dan worden ze buitengesloten. Voor Apple is het dus een effectieve manier om gebruikers bij hun eigen apparaten te houden. Andy Rubin, de oprichter van Android, noemde de strategie pas nog belachelijk.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters