Waarschuwing Apple en RIM: “houd telefoon twee centimeter van je oor af”

Waarschuwing: houd een mobiele telefoon zeker twee centimeter van je oor af. Anders staat de fabrikant niet voor de gevolgen in. Deze serieuze waarschuwing blijkt in de gebruiksaanwijzingen van alle iPhones en Blackberry’s te staan. Maar niemand die het opvalt.

kankertelefoon

De juridische afdelingen van de telefoonfabrikanten zorgen er wel voor dat die waarschuwing in de gebruiksaanwijzing staat. In de kleine lettertjes die iedereen weggooit zodra hij zijn glanzende nieuwe mobieltje uit de doos haalt, vermeldt Apple dat de iPhones niet dichter bij een hoofd mogen komen dan een centimeter. RIM (Blackberry) is nog voorzichtiger: houd 2,5 centimeter afstand, adviseert de fabrikant.

Weinig klanten zullen de waarschuwing hebben gelezen. Want je ziet nooit iemand bellen met de telefoon op afstand van het oor. Iedereen houdt hem er tegen aan. De waarschuwing gaat overigens verder. Die heeft niet alleen betrekking tot de afstand tot het hoofd, maar tot het hele lichaam. Een mobieltje in je broekzak is dus ook geen goed idee.

De waarschuwingen zijn aan het licht gekomen door epidemiologe Devra Davis, die voor de University van Pittsburgh werkt en een boek over straling van mobiele telefoons heeft gepubliceerd genaamd ´Disconnect´. Hoewel de zorgen over de mogelijke relatie tussen kanker en mobiele telefoons na onderzoeken leken te zijn verdwenen, is Davis daar niet van overtuigd, en naar uit de gebruiksaanwijzingen van de grote telefoonfabrikanten blijkt, zijn die er ook niet zo zeker van dat er geen relatie tussen bestaat. Davis komt niet tot de conclusie dat bijvoorbeeld hersentumoren door telefoons worden veroorzaakt, maar ze concludeert dat de vraag of dit zo is, domweg nog niet is beantwoord.

Davis maakt zich zorgen over hersenkanker. Over het geheel genomen is er geen grote stijging van hersentumoren geweest sinds mobiele telefoons er zijn. Maar het gemiddelde maskeert dat er wel een stijging is te zien van hersentumoren in de leeftijdsgroep van twintig tot dertig jaar. Bij de oudere groep is er juist een daling van deze kankersoort te zien.

Davis meldt dat de meeste kankervormen meervoudige oorzaken hebben. En laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat straling met lage energie lichamelijke cellen kan beschadigen, op zo´n manier dat het mogelijk tot kanker kan leiden.

Straling die vijf centimeter de hersens binnenkomt als de telefoon tegen het hoofd wordt gehouden, lijkt al eng genoeg, maar bij kinderen moet je helemaal oppassen, vindt de onderzoeker. Die hebben nog niet volgroeide hersens en een dunnere hersenpan en zijn dus extra gevoelig voor dit soort invloeden van buitenaf.

Bron: The New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

smartphone

Met MIT’s Vroom wordt je mobiele browser twee keer zo snel lees verder

Apple Qualcomm

‘Waarom Android-fabrikanten binnenkort jaren op Apple achterlopen’ lees verder

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters